bugün

orhan kemal

Gerek kırsal kesim insanlarını, gerekse kent yaşamının insanını bir dramın içinde görerek aktaran usta yazardır. Onun karakterleri sokaktaki, kahve köşelerindeki insanlar, küçük sanayi işçileridir. Çizdiği dramatik tabloya rağmen Türk Edebiyatının en iyimser yazarlarındandır. Orhan Kemal'in insanları bir gün, içinde bulundukları durumu mutlaka aşacaklardır. Yazar bu ümidi yaşatır romanları boyunca.
"Murtaza" romanında eline küçük bir yetki alan sıradan bir bekçinin sorumluluk duygusunu abartması ve ailesine zarar vermeye kadar işi götürmesi, yalın bir dille yoksul bir mahhalle ve fabrika ortamında anlatılır. Murtaza Türk edebiyatının en ilginç karakterlerinden biri olur.
"Bereketli Topraklar Üzerinde" de köyden şehre çalışmaya gelen üç köylünün dramı anlatılır. Tarımda makinalaşmanın başlamasıyla birlikte insanın düştüğü durum, yıkılan hayaller romana eşlik eder.
"Eskici ve Oğulları" nda el tezgahlarının, küçük sanayinin çöküşü sırasında bir ayakkabı tamircisinin oğullarıyla birlikte düştüğü yaşam savaşı anlatılır. Romanın sonu oldukça çarpıcıdır.