bugün

tuvalet

Dünya genelinde, insanların yaklaşık üçte biri tuvalet kullanmaktan mahrum kalıyor. Tuvaletin yokluğu, her yıl milyonlarca insan için ölümcül sonuçlara yol açıyor. Kurbanların başında ise hijyene bağlı hastalıklara dayanıksız olan çocuklar geliyor.
Dünya Su Haftası kapsamında, 2 bin 500 uzmanın katılımıyla Stockholm'de düzenlenen konferansta konuşan Stockholm Uluslararası Su Enstitüsü sözcüsü David Trouba'ya göre dünyadaki hastanelerin yüzde 50 ila yüzde 70'i kolayca önlenebilir, suyla ilgili hastalıklara yakalanan hastalarla dolu. Trouba'nın verdiği rakamlara göre, her sene iki milyon çocuk, kötü sağlık hizmetleri ve hijyen eksikliğinden ötürü ishal olarak ölüyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre ise dünyadaki hastalıkların yüzde sekseni, kirli su ve sağlık hizmetlerindeki hijyen eksikliğinden kaynaklanıyor.
Birleşmiş Milletler'e göre temiz suyun eksikliği bebek ölümleri, yoksulluk, kızların ve kadınların toplumdaki konumu, eğitim, çevre, sosyal ve ekonomik kalkınma konularında da olumsuz etki yapıyor. Örneğin birçok aile, tuvalet olmadığı ya da erkeklerle aynı tuvaleti kullanmaları nedeniyle kızlarını, okula göndermiyor. Tuvalet kullanmayan insan sayısı 2.6 milyar.*