bugün

basil zaharoff

amerikan donanmasının dandik bulduğu denizaltıları prestij sağlar diyip yunanistana satmış daha sonra bab-ı ali'ye gidip yunanlılarda donanma var bu sakıncalı diyip osmanlıyada 2 tane donanma satmış yetmemiş st.petersburg'a gidip ruslarada 2 tane satmış gerekçe olarak osmanlılarda denizaltı var sizin için tehlikeli demiş. tarihin en zengin insanlarındandır sikindirik yunan ordusunun silahlandırılması için kurtuluş savaşı sırasında bir silah tüccarından beklenmeyen şekilde tam 500 milyon altın franklık hibe desteğinde bulunmuştur bu zat.

ilk makinalı tüfekler olan maxim makinalı tüfeklerinin tanıtım işini üstlenmiş ancak silahın yaratıcısı hiram maxim kendisiyle ortak olsun diyerek italya almanya ve avusturyadaki tanıtımlarda silahı tatbikat için hazırlıyorum diyip her seferinde bozmuş silahının gelecekte büyük işler yapacağından emin olan ama teknik hatalardan ötürü aslında kusursuz olmasına rağmen bozuk olduğunu sanan hiram maxim mecburiyetten batmamak için basil zaharoff ile anlaşma yapmak zorunda kalmış ve zaharoff bu yolla muazzam bir gelir sağlamıştır.

bugün hala dünya petrolünün kontrolünü elinde tutan Royal Dutch Shell ve bp'nin kuruluşunda büyük rol oynamış yine buradan hesaplanamayan ölçüde para kazanmıştır. kurt siyasetçi abdülhamit bu adamın gücünden haberdar olsaydı kesin paşalık falan verir yunanistan ve ingiltere safında çalışmasına bile göz yumar ama bu adamı az da olsa yolmasını bilirdi.

atatürk akıllı çıkmış zaharoff ile işbirliğini reddetmişti yoksa eminim bu adam cumhuriyet kurulduktan sonra 1 sene geçmeden silah borçlanmalarıyla devleti yıkardı.

zamanında dünyanın %33'ünü yöneten britanyanın bütün istihbarat kuruluşları ve işbirlikçi acentalarından daha güçlü ve etkili bir istihbarat şirketi kurmuş rus alman ve fransız kamuoylarını kurduğu büyük gazetelerle ve istihbarat şirketinin verdiği gizli raporlarla birbirine düşürüp 1.dünya savaşının çıkmasında önemli rol oynamıştır.