bugün

yapı ve kredi bankası

1944'te Kazım Taşkent tarafından Türkiye'nin ulusal çaptaki ilk özel bankası olarak kurulan Yapı Kredi, 61 yıllık köklü geçmişinde gerek sunduğu ürün ve hizmetlerle, gerekse kültürel ve sosyal alanlardaki girişimleriyle, ekonomik kalkınma ve toplumsal yapılanmada öncülüğünü sürdürdü.

1975'te Türkiye'de döviz pozisyonu tutma yetkisini ilk alan ve 1983'te Ortadoğu'nun ilk Türk off-shore bankasını kuran banka Yapı Kredi oldu. 1986'da uluslararası sermaye piyasalarında bono ve sertifikaları satılan ilk Türk bankası olarak yine Yapı Kredi'nin adı geçiyordu.

1980'de Çukurova Holding bünyesine giren Yapı Kredi, sektörel gelişimin ivme kazandığı bu yıllarda Türk tüketicisini bireylere yönelik krediler, kredi kartları, hesap erişim kartları, para çekme makineleri ve çeşitli yatırım ürünleriyle tanıştırdı. Son dönemlerde öne çıkan kurumsal bankacılık hizmetleri, 1985'te Toptan Ticari Bankacılık adı altında Yapı Kredi tarafından başlatıldı. 80'li yılların sonlarına doğru bireysel bankacılık, bireysel kredi, otomobil kredisi ve kredili kredi kartı gibi ilklerin altında yine Yapı Kredi'nin imzası vardı.

1967'de Türk bankacılık sektörünü bilgisayarla buluşturan, 1984'te ise ilk şubelerarası on-line bankacılık uygulamasını hayata geçiren Yapı Kredi, 90'lı yıllarda gerçekleştirdiği yatırımlarla hem hizmet altyapısını geliştirdi, hem de teknoloji çağının değiştirdiği dengeler gereği kurumsal yapılanma, insan kaynakları, eğitim sistemi ve piyasa stratejilerinde yeniliklere gitti. Bu doğrultuda, Sınırsız Bankacılık çatısı altında toplanan alternatif dağıtım kanallarının her biri müşteri beklentilerine göre ayrı ayrı yeniden tasarlandı ve zaman içinde değişen ihtiyaçlara göre geliştirildi. ilk Telefon Bankacılığı hizmeti, 1991'de Yapı Kredi tarafından başlatıldı. 400'ün üzerinde hizmet noktası, 1.500'e yakın para çekme makinesi, telefon, wap ve internet üzerinden 24 saat kesintisiz hizmet veren dijital şubeler aracılığıyla banka ve müşteri arasındaki tüm sınırlar kaldırıldı. Kredi kartı ürünlerinde ise puan sistemi ve taksitli alışveriş gibi uygulamalar, yine Yapı Kredi'nin ilkleri arasında yer aldı.

Yapı Kredi'nin bankacılık sektöründe hizmet kriterlerini yeniden tanımlayan bu öncü hamleleri, 1995'te ISO 9001 Kalite Güvence Belgesi almaya hak kazanan ilk Türk bankası olmasıyla uluslararası bir boyut kazandı. Benzer şekilde, dünya standartlarında bankacılık anlayışının ve işlevsel verimliliğin simgesi niteliğinde, süregelen değişim programının çatısını oluşturan Yapı Kredi Bankacılık Üssü, 1997'de faaliyetlerine başladı.

Yapı Kredi, 2000'li yıllarda da sektörde geniş yankı uyandıran ürün ve hizmetleri müşterileriyle buluşturmayı sürdürdü. Türkiye'nin ilk dijital televizyon bankacılığı ürünü TeleVizyon bu yenilikler arasında yer aldı. 2002'de Worldcard sahipleri, geniş olanaklarla donatılmış yepyeni bir dünyayı simgeleyen World sistemi ile tanışırken takip eden dönemde üye işyerlerine yönelik WorldCRM uygulaması başlatıldı. Worldpuan kapsamı, bankacılık işlemlerinden kazanılan puanların da sisteme dahil edilmesiyle genişletildi. Kullanıcısına sağladığı ek faydalar ve geniş üye işyeri ağı sayesinde Türkiye'nin en çok tercih edilen kredi kartı Worldcard ile Yapı Kredi, bu alandaki liderliğini bir kez daha pekiştirdi. 2004'te ise bireysel bankacılık müşterileri, Yapı Kredi ile çalıştıkça daha çok kazanacakları yepyeni bir anlayış olan Benim Param sisteminin sunduğu olanaklardan yararlanmaya başladılar.

Yapı Kredi'nin Türk bankacılığına yön veren projeleri, ulusal ve uluslararası kuruluşlarca da çeşitli ödüllere değer bulundu. Yapı Kredi Bankacılık Üssü, ingiliz Design Council tarafından 2000'de Millenium Product Award ile ödüllendirilirken; Yapı Kredi Çağrı Merkezi, European Call Center of the Year Awards yarışmasında Training & Coaching dalında Avrupa ikincisi olarak gümüş madalya kazandı. Aynı yılın bir başka ödülü ise uygulamalarının güvenilirliği ile dünyada ilk kez Arthur Andersen'ın eSure mührünü almaya hak kazanan Yapı Kredi internet bankacılığı hizmeti Teleweb ile geldi.

2003'te Yapı Kredi Çağrı Merkezi, Call Center Focus tarafından Avrupa'nın en iyi çağrı merkezi seçilerek, mükemmellik sertifikası ile onurlandırıldı. Aynı yıl Yapı Kredi, Visa Türkiye'nin En Başarılı Visa Üyeleri ödül programı kapsamında Worldcard ile kredi kartı kullanımında en yüksek işlem hacmi gerçekleştiren banka olarak ödül aldı.

2004 yılı, Yapı Kredi'ye iki ödül daha getirdi. Teleweb'in WebTrust sertifikasını dünyada beş dalda birden almaya hak kazanan ilk internet bankacılığı hizmeti unvanını elde etme başarısını, Worldcard'ın pazardaki istikrarlı birinciliği nedeniyle Visa Türkiye tarafından değer bulunduğu Sürekli Liderlik ödülü takip etti. 2005'te ise Yapı Kredi, Global Finance dergisi tarafından Worldcard ile kredi kartı sektöründe Türkiye'nin En iyi Bankası seçildi.

Bankacılık dışında finansal kiralama, yatırım ürünleri, faktoring ve sigortacılık gibi tamamlayıcı nitelikteki finans hizmetleri için ayrı kurumlar oluşturarak öncülüğünü yan sektörlere de taşıyan Yapı Kredi, böylece kurumların ve bireylerin tüm finansal ihtiyaçlarını karşılayabilen, dinamik bir yapı oluşturdu.

28 Eylül 2005 itibariyle, TMSF ve Çukurova Grubu'nun sahip olduğu %57,4 oranındaki Yapı Kredi hisseleri, finansal iştirakleri ile birlikte Koçbank A.Ş. (Koçbank) mülkiyetine geçirildi. Bu sayede, ülkenin önde gelen finansal gruplarından Koç Holding ve Avrupa'nın önde gelen bankacılık gruplarından UniCredit'in %50 - 50 ortaklığı olan Koç Finansal Hizmetler'in %99,8'lik iştiraki Koçbank çatısı altında, Türk finans sektörünün en büyük finansal gruplarından birinin yaratılması için adım atılmış oldu. Yapı Kredi hisselerinin %41,6'lık kısmı ise halka açık olarak işlem görmeye devam ediyor. *