bugün

lilith

Kızıl saçlı Lilith...
Sami mitolojisine göre Ademin Havva'dan önceki ilk karısı, ilk feminist. Sümer mitolojisinde Lilitu. Mitolojiye göre Tanrı Adem ile Lilith'i eşit yaratır, Lilith'e, Ademe Secde etmesini emreder. Lilith eşit yaratıldıklarını söleyerek Adem'e secde etmeyi reddeder. Bunun üzerine Tanrı Lilith'i cennetten kovar. Ademin kaburga kemiğinden Havva'yı yaratır. Havva Adem'le evlenir, ona secde eder.

isyan eden Lilith yine bir başka isyankar Baş şeytan Samuel ile evlenir. Her gün 100 çocuk doğurur. Tanrı Lilith'i cezalandırmak için her gün çocuklarını öldürür. Lilith de öfkesinden kudurur ve Adem'in çocuklarını öldüreceğine yemin eder. Hala lohusa dönemindeki sebepsiz bebek ölümleri Lilith ile ilişkilendirirlir. Anadolu'da bebeklerin üstüne oturan "Alkarısı" olarak bilinir. bu yüzden lohusa kadınlar evde bebekleri ile yalnız bırakılmaz.

Kızıl saçı nedeniyle (Anadolulu şifacı Medea da kızıl saçlıydı) Avrupa'da orta çağda kızıl saçlı kadınlar cadı diye cezaladırılmışlardır. Bazıları onu Laylith şeklinde telaffuz eder. isim buradan hareketle gecelerin kadını anlamına gelen Layla veya Leyla şekline dönüşür.

http://www.alef.net/ALEFA....Asp?AncientPeople=Lilith

http://www.fantastikedebi...celeri-uzerine-t4416.html

http://www.kitapyurdu.com...tap/default.asp?id=105715