bugün

üçüncü boğaz köprüsü

Aslında istanbul'a yeni şehir planının bir parçasıdır. Kuzey Marmara otoyolu, istanbul kuzeyindeki yeni konut bölgeleri, 3. havalimanı ve 3. köprü bir bütündür. 3. boğaz köprüsü; bu yapılaşmanın temeli olacak otoyolun iki ucunu bağlama görevini görmekten başka bir işleve sahip değildir.

Bazılarınız, neden istanbul'a yeni şehir projesine karşı olduğumu merak edebilirler. Siyasi iktidarın hayalindeki şehir ile benimkisi taban tabana zıt. Onlar 30 milyon nüfuslu, Dubai vari bir mega-avm hayal ediyorlar. Bu hayalde bol konut ve alışveriş merkezi var. istanbul'un ekolojisinde yaşamsal yere sahip kuzey ormanları ve doğal bölgeleri kademe kademe önümüzdeki 10 yıl içinde yok edilecek. Tokyo gibi maskelerle dolaşılan, fakat zengin bir kent olacağız. Dubai gibi insanlığın büyük bir ayıbına dönüşecek istanbul. II.Mehmed'in kemikleri sızlayacak. Çocuklarımıza hesap veremeyeceğiz.

Konu hep "ülkeyi satıyorlar/satmıyorlar ilerletiyorlar" ekseninde tartışılıyor. Fakat bunun çok ötesinde bir durumla karşı karşıyayız. Ülke yok ediliyor. istanbul'a yeni şehir projeleri kapsamında Türkiye'nin yıllık GSMH sı kadar bir rant ortaya çıkacak ve bu rant ile ekonomik büyüme garanti altına alınacak. işin ekonomik rasyoneli de burada. Fakat ekolojik tahribat o kadar büyük olacak ki cebinde parası olan parasını da sağlık hizmetlerine harcayan kanserliler olacağız.