bugün

before sunrise

Bağımsız sinema örneklerinden olan Richard Linklater filmleri Before Sunrise ve Before Sunset.

Birbirinin devamı olan ve oyuncuları sadece bir kadın(July Delpy) ve bir erkekten (Ethan Hawke) oluşan iki film. Film iki karakterin hayata, siyasete, sevgiye, aşka kısacası herşeye dair konuşmaları şeklinde geçiyor. Kadın karakterin dünya sorunları (çevre sorunları, açlık, yoksulluk,savaşlar v.b.), felsefe, kültür, sanat ve siyasete bakışının ve tüm yaşama dair biriktirdiklerinin erkeğe göre çok daha baskın ve tutkulu olduğunu ve erkek karaktere göre bu açıdan çok çok daha fazla eyleme dönük yaşadığının da altını kalın bir çizgiyle çizmek isterim.

Bu film(ler) romantik-dram sayılabilir çünkü, aşkın tılsımını içinde taşıyacak kadar romantizm yüklü fakat hayatın gerçekleri iç(ler)inde bolca yer alıyor olması açısından da bir o kadar dramatik. işte tam da bu açıdan zamanımızın “gerçek aşkı”nı anlatıyor(lar). Zamana ve mekana meydan okuyacak kadar güçlü bir aşk.

Kısacası filmin türü baktığınız açıya göre değişir. Filmde Jesse'nin de dediği gibi; 'Bu, hayattaki duruşunuza bağlı, eğer iyimserseniz romantik-komedi ve 'happy end'; yok eğer karamsarsanız dram ve 'worry end'!'; Bu açıdan daha da değerli(ler).

Eee ne de olsa Linklater filmleri onlar!