bugün

league of legends

harikulade bir oyundur. kolay oynanışı ve sık güncellemelerle sizi oyunun içine çeker 7-8 ay sonra bağımlısı olursunuz.

--önemsiz kısım--
lol maceram yaklaşık 11 ay önce eune serverında başladı. level dergisinin verdiği cd ve yanımdaki birkaç kişinin görüşleriyle oyuna başladım. ilk levellar falan derken, 30 level oldum. yaklaşık 350-400 winim varken, ilk ranked maceramı güzel bir galibiyetle açmıştım. böyle yaklaşık 1480 eloya kadar geldim. geldim gelmesinede 1500 eloya çıkamıyordum. aşırı troll vardı Polonyalılara karşı yavaş yavaş ırkçılık belirtileri gösteriyordum. bardağı taşıran son damla ise eune'de 5 kişi premade girdiğimiz bir oyunda, bir bayan arkadaş hata yaptı diye söylenmeyenin kalmaması. türkiye serverının açılmasından yaklaşık 2 ay önce rp ile eu west'e geçtim. geçmeden önce support'a attığım mesajda türkiye serverına zorunlu geçişten sonra isteyen herkesin istediği servera dönebilecek mi sorusunu sordum. soruma herkes in geldiği servera geri döndüreleceği şeklinde olduğu için, hiç pişman olmadan çektim rpyi. türkiye serverı açıldı, bizi zorla eu-west'e gönderdiler derken bir baktım isteyen herkes istediği servera dönebiliyor. sizin yapacağınız işi dedim ama eune'de birkaç arkadaş kaldıydı, onlar geldiği için sevindim.
--önemsiz kısım--

eu-west'te geçmeme rağmen elom sıfırlanmamıştı. 1480 elodaydım ve sezon 2'yi 1712 top elo ile bitirdim. sezon 3'ün başlamasıyla elom 1480 civarına yine düştü. neyse ki ilk oyunlardan gelen +40 elolarla hızlı bir şekilde +1700 elo oldum. sıkıntı yavaş yavaş başlamıştı, 1500-1600 elo arasındakiler +1700'lerden çok daha iyi oynuyorsa bu oyunun sistemlerinde bir sorun var demektir. ki elo sisteminde gerçekten bir sorun var. bu sorun nasıl çözülür beni ilgilendirmiyor, diğer oyuncularıda ilgilendirmiyor. bundan yaklaşık 3-4 ay önce şampiyon seçme ekranındayken oyunu terkettiğimizde -10 elo gidiyordu, oyunun eu-w forumunda dile getirdik ve artık 30dklık banlar var. bu oyun güzel oyunculara ve güzel yöneticilere sahip olduğundan dolayı bu kadar hızlı yükseldi. yöneticilerden bazıları yanlışlar yapmaya başladı. (yeni gelen şampiyonların saçmalığı, orantısız güçlü yeni şampiyonlar , yapılan nerflerin 6300 ip verilip alınan şampiyonları bitirmesi gibi) eğer böyle devam ederse, oyuncu sayısında ciddi bir düşüş olur.

biraz oyundan bahsetmek gerekirse, eski bir dota geçmişiniz varsa oyuna gayet kolay ısınabilirsiniz. bir ap-carry olarak farm işinin gerçekten tüm lane için gerekli olduğunu söylüyorum. midlane oynamak gerçekten zor, farm yapmak, farm yaparken karşı tarafın farm yapmasını olabildiğince engellemek, yardıma ihtiyaç duyan laneleri roam yaparak takıma avantaj sağlamak, teamfightlarda pozisyon almak, karşı takımın ad-carrysini öldürmek gibi. banim şanssızlığım mı bilmiyorum ama, first pick olamadığım sürece pek ap-carry oynayamıyorum ve o oyun genelde ap-carry yüzünden yeniliyoruz.

baba ap-carrylerden bahsedicek olursak ;
cho'gath derim benim, cho'gath nedir la diyip hemen eksilemeyin. gelin bi' dinleyin. cho'gath en sağlam ap-carrydir. ultisini 6 stack yaptıktan sonra en az bi' +2.2k hpniz oluyor. ultisinden gelen true damage ile birlikte tek bir rabadon ile oyun taşıyabiliyorsunuz. q skilli ile aoe knockback atarak takımınıza çok büyük avantaj sağlıyorsunuz. w skilli ile aoe bir silence atabiliyorsunuz ki böylece ezreal ya da tristina gibi şampiyonların kaçma skillerini engelleyerek Q + ignite + r combosuyla karşı takımı teamfight'a 4 kişi sokuyorsunuz. faerie charm + flask + 1 hp pot + 1 mana pot alarak, base dönene kadar 1100 gold'u çok rahat topluyoruz. ardından chalice + boots alıyoruz. şimdi lane pushlayıp diğer lanelere roam yapıyoruz. roamda başarısız olursanız 860 gold'a blasting ward alıyoruz, eğer roamlarda gayet başarılı olursak direk 1600 goldluk ap itemini alıyoruz ( adını unuutum * ) e ile farm yapmak kolaylaşıyor ve rakibinizi turretler sayesinde cs kaybettiriyorsunuz. rabadon deatcap'i bitirdikten sonra rakibe göre magic pen. botunu veya magic. res. botunu alın. ardından frozen heart'ı çıkın. böylece cho'gath'ınız tanky + tons of damage oluyor.

eu-west ; persheid9 sorularınız için ve oyunlar için ekleyebilirsiniz.