bugün

mucit

sözlük bu konuda çok eksik kalmış, basit bakışla deniyor ki buluş yapan, yenileyen kişi, hayır sadece bunlar değildir mucitin tanımı. Mucit sisteme direnen adam demektir. muciti mucit yapan şey budur işte.

bir oto fabrikası da modeli yeniliyor ama sistem aynı sistem, kumaşını sana yedirmişler o kadar, onlar da mı mucit, hayır, kısaca anlatayım.

mesela sistem size arabayı verir, benzini verir, bunu ancak benzinle kullanacaksın der, sen istediğin kadar kullanmayacağım diye yırtın, şahsi araba alma, yine de belediye otobüsüne binip gidiyorsan arkadaş, sistemin esirisin demektir, sisten sana da kancayı atmış demektir. çünkü o da benzinle çalışır, çünkü düzeneği budur.

mucit burada hidrojenle çalışan araba buluyorsa şunu demek istiyordur, ben sistemin dayattıklarını kullanmıyorum, sistem dışı bir adamım ve kendi sistemimi kendim kurdum. kısaca sisteme direnmiş, yıkmış adamdır mucit.

peki mucit sade bu mu, hayır, mucit kötümser olan adamdır aynı zamanda.
dünyayı hep kötümserler, şikretmeyenler, yetmez daha iyisi olmalı diyenler değiştirmiştir, bakın şöyle bir etrafınıza ya da bilim tarihine görün.

mesela edison, buna da şükür, halimiz iyi, bu da yeter deseydi ampülü bulmaz mum ışığına duacı kalırdı ama hayır yapmadı çünkü o da bir kötümserdi ve dünya hali ona başkalarına geldiği gibi iyi gelmedi, daha iyisi olmalı dedi, ampülü buldu.

mesela pasteur, kuduz aşısından önce kuduz ısırığı karşısında yaraya demir dağlanması durumu ona iyi gelseydi kuduz aşısını bulmaz, bu da yeter derdi, ama demedi, daha iyisi olmalı dedi ve aşıyı buldu.

şimdi felsefeciler, mucitler tv ekranlarında manyak gibi gösteriliyor, insan dışı yaratık olarak gösteriliyor çünkü ülkem daha bilim beynine hazır değil bilim bakanlığı da ne iş yapar o da belli değil, ulan filozof dediğin mesela john locke' dir o da gözlükçüdür, graham bell telefonu bulmuştur o da fizikçidir, babanın kalp ameliyatını yapan doktor da tıp adamıdır o da bilim adamıdır, bu adamları böyle manyak gibi göstermenin kime faydası var, sonra bilim gelişsin diye otur bekle ülkede veya beyin göçü var diye dizini döv.

farabi' nin dediği gibi ''bilim ve sanat, takdir görmedikleri diyarlardan terk-i diyar eylerler.''

hepinizi seviyorum, sevgiler, saygılar.