bugün

taraftar hakları derneği

altay, bucaspor, göztepe ve karşıyaka taraftarları ortak sorunlara karşı birleşerek ‘tribünün de sesi var’ dedi ve ‘renklerimiz ayrı dertlerimiz aynı’ sloganıyla ülkenin ilk ‘taraftar sendikası’nı kurdu.

fırat başaran/egedesonsöz – izmir taraftarları türkiye’de bir ilk imza atarak ortak sorunlara karşı dernek çatısında birleşti. göztepe, altay, bucaspor ve karşıyaka taraftarları bir araya gelerek 6 aylık bir çalışma sonunda taraftar hakları derneği’ni kurdu.

dernekler il müdürlüğü’ne yapılan müracaat sonrası alınan vize ile yola çıkan dernek, tüzüğün incelenmesi sonrası olası prosedürler de aşılınca tam anlamıyla hayata geçecek.

renkler ayri dertler ayni!
‘renklerimiz ayrı dertlerimiz aynı’ sloganıyla yola çıkan ve ‘suskun taraftar olmayacağız’ sözü veren dernek bu çatıda tüm spor kulüpleri taraftarlarının haklarını ve çıkarlarını savunmayı hedefliyor. taraftar hakları derneği, facebook sayfasında kuruluş amacını şöyle açıklıyor: “ayrım gözetmeksizin tüm spor kulüplerinin taraftarlarının, haklarını ve çıkarlarını savunmak, ortak taleplerinin gündeme getirilmesini sağlamaktır. taraftarların, sosyal – kültürel - sanatsal gelişimi, üretici ve yaratıcı taraftar tipinin yaratılması, çevre, beden ve ruh sağlığının geliştirilmesi, toplumla ve kendi aralarındaki ilişkilerde etkin, demokratik yaşam bilincine sahip bireyler haline gelmesi için çaba sarf etmek, aralarında dostluk ve dayanışma duygusunun geliştirilmesi ve dayanışma sağlanması için çaba sarf etmek, dayanışma biçimlerini oluşturmaya çalışmaktır. tribünlerde şiddetin ve nefret söyleminin son bulması için çaba sarf etmektir.her türlü ırksal,dinsel ve cinsel ayrımcılığa karşı durmaktır. taraftarların demokratik bir toplumda, uluslar arası standartlara uygun ortamlarda ve koşullarda maç izlemesi için çalışmak ve mücadele etmektir.”

neden izmir?
derneğin kurucu ve ilk başkanı göztepe taraftarı devrim cem erturan tribünlerinin tek çatıda birleştiren oluşumun ‘başkentinin’ izmir olmasını sporda şiddet yasası’nın hayata geçmesinin ardından kentin pilot şehir seçilmesiyle birlikte yaşanan sıkıntıların tavan yapmasına bağlıyor. erturan kentin pilot bölge olması nedeniyle yasanın ardından geçen sürede çok sert ‘kontrollere’ tabi tutulduklarını, tüm izmir tribünlerinin statlarda ve stat dışında sayısız baskıya ve şiddete maruz kaldığını dile getiriyor.

derbi sonrasi yaşananlar milat!
derneğin oluşum sürecinde 29 ocak günü oynanan karşıyaka-göztepe derbisi sonrası yaşanalar bir milat niteliği taşıyor. dernek başkanı erturan, maç sonrası göztepe taraftarının emniyet görevlilerinden gördüğü şiddetin ve olaylar sonrası yönetim, siyaset ve izvak dahil hiçbir kurumdan destek görmemelerinin, yaşanan yalnızlığın kendilerini harekete geçiren olay olduğunu dile getiriyor.

dernek için alsancak ve gürsel aksel statları’nın yıkılma kararlarına karşı duruş adeta bir sınav niteliğinde oldu. taraftarların bir arada gösterdikleri direniş, eylem ve yürüyüşler ortak soruna karşı ortak hareket anlamında kusursuz bir ‘cevap kağıdı’ gibiydi… taraftarlar statların yıkımına karşı direnişi maddi sıkıntılar aşıldıktan sonra önümüzdeki günlerde iki statta yapılacak çadır eylemiyle yeniden ayaklandıracak.