bugün

mutlu evliliğin sırları

1.Hiç kimsenin kusursuz olmadığını unutmayın.
"Kusursuz dost isteyen dostsuz kalır" demiş Mevlana.

2."Eş" olmaktan önce, "iyi insan" olmaya çalışın.
Kötü alışkanlıklar mutluluğu engeller. iyi ve kötü huylarınızın farkında olun.

3.Eşinizin ailesiyle de evlendiğinizi unutmayın!
"Ben onun kendisiyle evleniyorum, ailesiyle değil" demek gerçekçi bir yaklaşım değildir. Unutmayın ki eşinizin ailesiyle yakın münasebetler içinde olacaksınız ve zaman zaman evliliğinize müdahale edeceklerdir. Kadın da, erkek de evlilik için imza atarken aynı zamanda yeni bir aileyle içiçe yaşamayı kabul etmiş sayılır.

4.Önemli konuları önceden netleştirin.
"Hele bir evlenelim de bakarız çaresine" mantığıyla hareket etmeyin.

5. Eşinizi başka eşlerle kıyaslamayın.
Standart eş modeli yoktur. Her birey kendine uygun eşi bulmalı ve onu iyi ve kötü yönleriyle kabullenmelidir.

6.Nitelikli beraberlik fırsatları yaratın.
Paylaşarak, dinleyerek ve birlikte anlamlı faaliyetlere katılarak yaşanan nitelikli beraberlik, gerçekten değer verdiğimizi ve birbirimizden hoşlandığımızı gösterir. Eşler zaman zaman maddi yoksunluklar ya da yorgunlukları bahane ederler ama unutmayın ki eşlerin birbirine ayıracağı 10-15 dakika bile yeterlidir.

7."Açtım ağzımı, yumdum gözümü" tarzı konuşmalardan kaçının.
Problemi problem yapan aslında sorunun kendisi değil bizim onu algılayış biçimimizdir. Öfkenizi göstermeden önce sizi kızdıran şeyin ne olduğunu net bir şekilde tespit etmeniz gerekir. Eşiniz kızgınken susmayı bilin.

8.Sorunları tek tek çözün.
Evliliklerde yapılan hatalardan birisi de sorunların biriktirilip aynı anda çözülmeye çalışılmasıdır. Ama bu, gerilimi tırmandırmaktan başka işe yaramaz. Bu bakımdan sorunları öncelik sırasına koyun ve bu sıraya göre çözümlemeye çalışın.

9.Sorunların çözümünü ertelemeyin.
Zamanın tüm sorunları çözeceği yanılgısına düşmeyin. Zamanında çözülmeyen sorun en uygunsuz zamanda büyümüş olarak karşınıza çıkabilir.

10.Eşinizdeki küçük değişiklikleri fark edin.
Beğendiğiniz davranışlar için mutlaka takdir belirtin. Değişimin birdenbire olmayacağını, yavaş yavaş gerçekleşeceğini unutmayın. Takdir belirtmeniz o davranışın pekişmesini sağlayacaktır.

11.Zaman zaman eşinizin penceresinden bakmayı deneyin.
Evlilikte yaşanan problemlere eşlerin bakışı farklı olabilir. Bir tarafın hayati önemde gördüğü bir sorun diğeri için fazla büyütülecek bir durum olmayabilir. Bu nedenle, sorunlara eşinizin bakış açısının ne olduğunu tahmin etmeye çalışın.

12.Fedakarlık yapmak hep aynı kişiye düşmesin.
Bütün ilişkilerde olduğu gibi evlilikte de karşılıklı fedakarlık yapmak gerekir. Taraflardan birinin hükmedici konumda olması rahatsızlık yaratır. Şu sözü unutmayın; "Sen ağa, ben ağa! Peki bu ineği kim sağa?"

13.Ailelerinizin aleyhinde konuşmayın.
Evliliklerde yapılan hatalardan biri de eşin ailesini eleştirmektir. Bu durumda karşı taraf ya savunmaya geçecek ya da o da diğerinin ailesini eleştirmeye başlayacaktır. Evliliğin ilk dönemlerinde aileler önemli rol oynar. Aile, kişinin hayata bakışının, davranışlarının, sahip olduğu değerlerin ve kalıplaşmış düşüncelerin birinci derecede belirleyicisidir. Kişinin düşünce yapısında ve hayat felsefesinde, aldığı eğitimin, arkadaşlarının, okuduğu kitapların etkisi olsa bile en etkili kaynak ailedir. Bu nedenle eşlerin birbirlerinin ailelerine karşı saygılı davranmaları ve o ailenin kendi ailesinden farklı olduğunu kabul ederek düzeyli ilişkiler geliştirmenin yollarını bulmaları önemlidir.

14.Eşinizin ailesiyle iyi geçinin, aileleri karşı karşıya getirmeyin.
Eşlerin birbirlerinin ailesine gösterdiği saygı kadar ailelerin birbirine olan tutumu da önemlidir. Çünkü aileler arasında yaşanan sorunlar evliliği olumsuz etkiler. Bu nedenle iki taraf da aileler arasında problem yaşanmaması için çaba göstermelidir.

15.Evliliğinize ilişkin özel konuları annenizle paylaşmayın!
Annelerin genellikle duygusal oldukları ve sürekli koruma içgüdüsüyle hareket ettikleri bilinen bir şeydir. Bu doğaldır. Ancak bireylerin, sorun çözümünde yardım alırken annelerin bu yanını hesaba katmaları gerekir. Annenizden gelen olumlu önerileri veya yapıcı olduğunu düşündüğünüz eleştirileri kendi akıl süzgecinizden de geçirerek değerlendirip onlardan yararlanabilirsiniz.

Özellikle geleneksel yaşanan çevrelerde, erkekler eşlerine değer veriyor olmanın basitlik sayılabileceği yanılgısı içinde olup kendi annelerinin etkisi altında fazlaca kalabilirler. Annelerinin fikirlerinden olumsuz etkilenen eşlerin, "kayınvalidelik" psikolojisini hesaba katmaları gerekir.

16.Eleştiriler karşısında eşinizi yalnız bırakmayın.
Eşiniz, kendi ailesi, sizin aileniz ya da başkaları tarafından eleştiriye, suçlamaya maruz kaldığında mutlaka ona destek olun. Karşı tarafın eleştirisinde haklılık payı olsa bile o anda eşinize destek olduğunuzu belirtin.

17. Eşinizle ev dışındaki paylaşımlarınızı artırın.
Zaman zaman sadece eşinizle bir yerlere gitmek çok önemli ve özeldir. Ev dışında birlikte olmak eşlerin birbirine zaman ayırması anlamına gelir.

18.Fiziksel temastan çekinmeyin.
Dokunmak bir ihtiyaçtır. Sevgi ve samimiyet belirtisidir.

19.Çocuk sahibi olunca eş olma rolünüzü unutmayın.
Toplumumuzda annelik rolü daima eş olmaktan önde tutulmuştur. Bu nedenle kadınlar anne olduklarında kendilerine çocuklarına adayarak eşlerini ihmal edebilirler. Bu tutum erkeğe kendisinin ikinci plana atıldığı duygusunu verip kadından uzaklaşmasına neden olabilir.

20. Kızgınlığınıza kulak verin.
Kızgınlık bir duygu, ruhumuzun olumsuzluğa karşı verdiği bir sinyaldir. Kızgınlık duygusu, ilişkinin içinde bazı davranışların değişmesi gerektiğine işaret eder. Bu sinyale kulak verin. Haksızlıklar karşısında yaşadığınız kızgınlık, kendinizi koruyabilmeniz için enerji verir. Ama kızgınlığı saldırganlıkla karıştırmayın. Kızmanın aslında önemsemek olduğunu da unutmayın.

21. Kendi davranışınızın sorumluluğunu alın.
Davranışlarınızdan eşinizi sorumlu tutmayın. Örneğin, "Ben eşimi ilgisizlikten aldatıyorum, bana ilgi göstermiyor" ya da "Ona vurmayacaktım ama beni tahrik etti" gibi yaklaşımlar davranışının sorumluluğunu almamaktır.

22. Eşinizden beklediklerinizi önce siz yapın.
Eşinizin arkasına geçip yaptığı her olumsuz davranışı eleştirmek yerine önüne geçip rehber olun. Görmek istediğiniz davranışları önce siz yaparak örnek olun.

Kaynak: Bir Yastıkta Kocayalım
Gülay Korkut
Çocuk, Evlilik ve Aile Danışmanı