bugün

sayaç okuma bedeli

elektrik dağıtım şirketlerinin elektriğin maliyetine dahil ettikleri kalemdir.
neticede bu sayaçları okusun diye birileri çalışmaktadır. bir malın satış fiyatı hesaplanırken bütün maliyetler satış fiyatına eklenir, birde üstüne kar konulur, yada kar değilde sadece maliyetler belirlenir. bunun yanında yatırım maliyetlerinde işin içine girer.
tüketiciye yansıtılan (bkz: sayaç okuma bedeli)nde diğer konular bir tarafa yanlışlık şudur ki; sayaç okuma bedeli sabit değil (bkz: kwh) üzerinden alınmaktadır. bu da maliyeti sabit bir işlem olan sayaç okumanın kwh ile çarpılarak artmasıdır, yanlış buradadır. bu işlemde [Resmi gazetedeki "Geçiş Dönemi Tarife uygulamaları" bölümünün 2. Fıkranın B bendinde geçiş dönemi tarifeleri bahane edilerek söz konusu bedel her bir kWh üzerinden alınmaktadır](alıntı)
kwh üzerinden alındığı için tüketim yapmayan aboneye sayaç okuma işlemi fiilen yapıldığı halde bu seferde alınamamaktadır, bu da işletmenin kaybıdır.
anlayacağınız sabit olması gereken bedel şimdilik kwh oranına göre geçirilmekte.

esasen eskidende birçok maliyetleri fazlasıyla ödüyordukta haberimiz oldurulmuyordu, anlayacağınız değişen pek birşey yoktur. önemli husus enerji yatırımlarının seyridir.
(bkz: olay mahallinden bildiren yazar)

bilgilenme açısından:

http://www.globalenerji.c...-23000202-13,89@2300.html