bugün

sözlük yazarlarından öyküler

tramvay

-1-
ömer’i etkileyen şeyler arasında kitaplar, müzik aletleri ve güzel kadınlar vardı. kadınlarda aradığı şeyler sadelik, genel kültür ve zarafetti. bir kadını sıradanlıktan çıkaran şey konuşması, gülüşü ve giyimi olmalı; kadın güzelleşmek uğruna zarafetinden ödün vermemeliydi. zaten yeryüzündeki güzelliğin en büyük temsilcisi kadın ömer’e göre istanbul’dan bile güzeldi.

-2-
o gün elif ile selamlaşmaları her zamanki gibi vücut dili vasıtasıyla gerçekleşmedi, merhabalaştılar. aralarında kısa bir sohbet geçti. “-ne haber?-iyidir.” i aşmayan bu kısa konuşma ömer’i çok heyecanlandırsa da elif için önemsiz, hatta gereksiz bir andı. elif’in herhangi bir temenniye dayanmayan sahte “görüşürüz.” lafıyla biten bu konuşma günler boyunca ömer’in zihnini meşgul etmiş; onu var olmayan diyalogları tasavvura kadar götürmüştü. o günden sonra elif ile ilgili bir şeyler öğrenmeye çalışmış, elinde gördüğü bir cemal süreya kitabı dışında bir bilgi alamamıştı.

-3-
elif’i etkileyen şeyler arasında şiirler, kitaplar ve yakışıklı erkekler vardı.

-4-
bir sonraki karşılaşmaları tramvayda oldu. sohbetleri bir öncekinden iyi gitmiş, tanışık olmanın bir görev olarak sırtımıza yüklediği mecburiyet konuşması yerini iki tarafın da keyif aldığı bir mükâlemeye bırakmıştı. birbirlerini tanımayan insanların karşılıklı sustukları bir lahza olur. geçen her saniyenin ehemmiyetini kat kat arttıran bu aralık her ikisini de rahatsız etmeye başladığında zihinleri kurulacak mantıklı bir cümle, açılacak güzel bir konu aramaya başladı. bu durumda genellikle kurulabilecek en mantıksız cümle kurulur ancak ömer’in sözleri farklı oldu. belki de hayatında söylediği en mantıklı sözleri cemal süreya’dan cesaret alarak söyledi:

"laleli'den dünyaya doğru giden bir tramvaydayız
birden nasıl oluyor sen yüreğimi elliyorsun
ama nasıl oluyor sen yüreğimi eller ellemez
sevişmek bir daha yürürlüğe giriyor
bütün kara parçalarında
afrika dahil"

-5-
elif’i etkileyen şeyler arasında şiirler, kitaplar ve yakışıklı erkekler vardı. ömer yakışıksızdı.

ayrıca birkaç arkadaş yazdığımız şöyle bir şey de var: http://caylakkalemler.blogspot.com/