bugün

laissez faire laissez passer

adam smith ile doğrudan alakası olmayan slogan ve düşüncedir. ukala görünmek istemem lakin mevcut başlığa girilen 14.louis ile ilgili olan entri hariç hemen hemen tüm bilgiler eksik ve yanlış.

kavram özüyle, devletin rolünü iç güvenlik, adalet ve savunma dışında kesmeyi anlatan kapitalizm modelini ifade eder. (efendim yazdıklarımdan bu pür serbesti savunucusu görüşü desteklediğim anlaşılmasın, sadece doğru bilgi adına)

daha önce de ifade edildiği gibi, kelime olarak ilk kez 14.louis zamanında colbert tarafından zikredilmiş ve salt slogan boyutunda kalmıştır.
ardından fizyokratlar slogana sahip çıkarak halen çizili/yazılı olmayan bir prensip demetine sahip olmadan kullanmışlardır. bugünkü anlamıyla laissez faire laissez passer bastiat ve spencer tarafından ilkeleştirilmiştir.

ancak yine de önemli liberal filozoflardan olan hayek bu kavramı adeta küfür olarak kullanır. adam smith ise kavramla düşünür kimliği dahilinde pek karşılaştırılmamıştır. lakin kapitalizmin babası adam smith dendiği için üstüne kalmıştır.