bugün

ultima online

kesinlikle gelmiş geçmiş en iyi oyundur. mmo gibisinden sınırlamıyorum, en iyi oyun kesinlikle. bir oyun eğlenceliyse amacına ulaşmış demektir. ve bu oyun en düşük grafiklerle sınırsız zevk ve bağımlılık yaratıyor. daha ne istenir bir oyundan?

bu oyun öyle bir şeydir ki, başına oturdunuz mu kalkmanız imkansızdır. daha ilk oyuna başladığınızda, hiç birşey bilmiyorken bile sıkılmazsınız. çünkü sürekli yeni bir şey öğrenir ve heyecanlanırsınız. ultima online'ın muhteşemliği karşısında çaresiz bir şekilde kendinizi kaptırıp oynamaya devam edersiniz. daha sonra karakterinizi düzgün bir şekilde geliştirmeyi öğrenirsiniz, çoğu oyunun en sıkıcı yanlarından olan yetenek geliştirme bölümü ultima'da sıkıcı geçmez, çünkü ilerde yapabilceklerinizin hayali sürekli aklınızdadır. bu oyunun en büyük özelliği, hiçbir zaman monotonlaşmamasıdır. ne zaman ne olacağını kestiremezsiniz aynı gerçek hayattaki gibi. loncanızın kalesinde arkadaşınızla sohbet ederken birden düşman lonca kalenizi basabilir. wow da oynadım, x de oynadım, y de oynadım. bu konuda hiç birisi uo gibi değil, belki olanı vardır ama ben yakalayamadım. en güncel örnek wow'da, lvl 60 olduktan sonra deli gibi high-end instance ya da bg yapıp, np veya item kasarsınız. yoktur uo'da böyle bir şey. hep farklı şeyler olur.

sınırsız özgürlük vardır bu oyunda. ister marangoz, hayvan ehlileştiricisi olup para kazanırsınız savaştan uzak durursunuz, ister warrior olur allah ne verdiyse dalarsınız, ister pure mage olup yeteneğinizi konuşturup adınızı unutulmayanlara yazdırırsınız. sanmıyorum hiçbir oyunda pvpde yetenek bu kadar öne çıkmamıştır, üstünüzdekilerin* etkisi 5% ile sınırlıdır. isterseniz katil olursunuz, kendinize ait bir şehir olmadan sürekli heyecan altında yaşarsınız ve oyunun, oyundan en zevk alan ve korkulan kişilerinden olursunuz.

sürekli yenilenir bu oyun. sphere developer'ları sayesinde sürekli yeni scriptler eklenir, yeni sistemler gelir. işte bu yüzden hep günceldir bu oyun.

pek çok arkadaş kazanırsınız bu oyun sayesinde, fakat bu oyunun diğer mmo'lardan bir diğer farkı da, yaptığınız arkadaşların çok daha sağlam olmasını sağlamaktır. çünkü her an ihtiyacınız vardır bu kişilere. şu an görüşemediğim nebula tayfasına sözlük aracılığıyla da selamlarımı iletmek isterim; marul,blachir,cotangus,lechuck*, ve sayamadıklarım, sizi unutmadım*.

yedi senemi pc başında geçirmeme sebep olan, asosyal sıfatı ile nitelendirilmeme sebep olan bu oyuna hiçbir zaman kızmadım. nasıl unuturum 56 k dial up ile action yapmaya çalıştığım zamanları? ya da gm mage veya gm assassin olduğumdaki sevinç haykırışlarımı. brit köprü, marble island, moonglow sizi hiç unutmayacağım.

zamanımızdaki shardlar hakkında bilgim yok ama, türkiyede uo=nebula'dır*. nebula'nın paralı dönemindeki osi kalitesi türkiye'de bir daha yakalanamayacaktır. türkiyedeki uo'cular için, nebula efsanedir.

yedi sene boyunca bu oyunun bana imkansız şeyler yaşatmasında emeği geçen tüm dostlarım, ve bana en uzun entryimi yazdıran böylesine imkansız bir oyun yaptıkları için oyunun kodlayıcıları ve nebula developer'ları, size sonsuz derecede minnettarım.