bugün

kore

buranın yerli halkına türkçe'de koreli denir.

binlerce yıl yanyana yaşadığımız adamlara ad vermemişiz. japon, moğol, tunguz falan demişiz ama koreli'ye ad vermemişiz. bunun da nedeni aslında şudur;

koreli diye bir soy yoktur. bugün koreli denen kişiler üç farklı soydan gelmektedirler.

1. soy - türkler
yapılan genetik araştırmalar sibir türkleri'yle koreliler arasında büyük benzerlikler olduğunu ortaya koymuştur.
2. soy - tunguzlar
bir diğer turan halkı olan ve bugün çin halk cumhuriyeti'nin kuzeyinde soyları kırılmaya çalışılan (bunda da başarılı olunan) tunguzlar koreliler'in en yakın soydaşları.
3. soy - japonlar
uzun süre japon yönetiminde kalan kore'deki diğer bir baskın öge de japonlar'dır. japonlar'ın soyunun da orta asya'ya dayanır ve turan halklarındandır. ancak halklar arasındaki ayrışma çok çok eskiden olduğu için yapı aynı olsa da türkçe ile japonca arasındaki ortak sözcükler çok azdır. konuyu dağıtmayalım; japonlar'ın yönetimindeki kore'de japon-koreli ayrımı yoktu.

bunlar dışında çin'in etkisinde tunguzlar kadar olmasa da çok fazla kalmış kore'de kültür emperyalizminin meyveleri gözle görülebilir durumdadır. bölüneli 70 yıl bile olmayan kore'nin çin kuklası kuzey kore ile amerikan kuklası güney kore arasındaki fark inanılmazdır. bu yaşamın her alanında görülebilir.

haaa, unutmadan belirteyim; kuzey kore ile güney kore barış anlaşması imzalamamışlardır. yani 1953'te biten savaş teknik olarak sürmektedir.