ideos x5

android gibi bir harikayla tanışmak için çok iyi bir seçimdir.

daha önceki girdiyi telefonu kullanmadan önce yazmıştım, şimdi bir aylık kullanıcı olarak görüşlerimi yazacağım. ama en başta telefonun kendi yazılımını beğenmediğim için custom rom yüklediğimi söylemeliyim. oyun oynuyorsanız bazı cihazlarda problem yaşayabiliyorsunuz. güncel yazılımsa bu ayın sonunda kullanıcılara sunulacak.

1. telefon özellikleri: bu cihazın iletişim amaçlı kullanımını yeterli buldum. ahize sesi fazlasıyla yeterli. arama yapma, kişi kaydetme, mesaj gönderme gibi işlemlerde bir sorun yaşamıyorsunuz. tabii bu söylediğim go-keyboard yükledikten sonrası için geçerli çünkü daha önce 5800 kullanmış olsam da hep numerik tuş takımıyla yazı yazdığım için qwerty klavyeden yazmak zor geliyor.

2. teknik özellikler ve verimlilik: cihazın kağıt üzerinde çok üstün özellikleri var ve bu fiyata bu özelliklere sahip olmak gerçekten güzel bir şey. 800mhz işlemci ve 512mb ram size akıcı çalışan menü geçişleri, galeriye ve programlara hızlı erişim, harika bir internet kullanımı ve büyük boyutlu oyunlarda iyi performans sağlıyor. ancak eğer benim gibi hassas bir göze sahipseniz telefonda kronik bir dalgalanma (lagging) sorunu olduğunu farkedeceksiniz. ben bu küçük takılmalardan sadece menüleri.kaydırırken ve fruit ninja oynarken rahatsız oluyorum.

3. mutimedya: bu cihazda keyifle müzik dinlemek istiyorsanız kesinlikle poweramp programını yüklemelisiniz. kendi müzikçaları pek kullanışlı sayılmaz. poweramp ile müzik dinlemek gercekten büyük zevk. ekrana yerleştirdiğiniz widget ile klasörlerde arasında atlayıp istediğiniz şarkıya saniyeler içerisinde ulaşabiliyorsunuz. ses kalitesi açısından bana hep bir eksiklik varmış gibi gelse de yeterli düzeyde olduğunu söyleyebilirim.

film izlemek için türkçe filmlerde güzel bir seyir zevki verse de altyazılı filmlerde hep senkronizasyon bozukluğu olduğu için sıkıntı yaşıyorsunuz. bu sorun tüm android telefonlarda mı var yoksa sadece ideos x5'de mi var bilmiyorum.

pek çok formatı destekleyen bu telefonda film izlemek bir zevk ve bu zevk rock player gibi uygulamalarla daha da ileriye taşınıyor.

3. internet: internet konusunda beklediğinden de iyi çıktı diyebilirim. vodafone'un internet paketiyle 2g bağlantı kullanmama rağmen her işi görüyor. iyi bir bağlantıyla youtube videolarını izleyebilirsiniz. flash desteği olması güzel. wi-fi bağlantısı konusunda çok eleştiri okumuştum ama ben başarılı buldum bir sorun da yaşamadım. bu arada böyle incelemeler için bir klasik olarak bu entryi ideos x5'le yazdığımı da eklemek isterim.

4. navigasyon: yine kendi standart programının yetersizliği söz konusu. ndrive, sygic gibi programlarla yeterli bir navigasyon hizmeti alabilirsiniz. uydu verilerine hızlı bağlanıyor. ama hiçbir zaman nokia n82'de kullandığım garmin'deki kadar iyi bir deneyimi bulamadım. bunun sebebi telefonun değil programların eksikliği.

5. kullanıcı arayüzü: android işletim sisteminin gerek kullanım gerek görsel açıdan sunduğu geniş imkanlar sayesinde çok zevkli bir kullanıma sahip. android çok esnek ve çok yüksek bir kişiselleştirilebilirliğe sahip. hal böyle olunca ayarlar biraz geniş ve ayrıntılı olabiliyor ve başlarda bazı şeyleri değiştirmek zor olabiliyor. tabi kısa zamanda alışılıyor.

eğer nokia kullanıyorsanız bu telefona geçiş yapınca çağ atlamış gibi bir duygu yaşıyorsunuz.

şimdilik yazacaklarım bunlar. aklıma geldikçe eklentiler yapacağım..