bugün

işlemci

pc'nin sökmesi en meşakkatli ve tabu edilesi (yani "sakın dokunma" "sakın oynama" yapılması gereken ) parçası.

bunun için, önce işlemcinin üzerindeki orijinal fanı sökmeniz gerekir. metal kilitleri açtıktan sonra plastik dişleri açıp, fanı ve altındaki heatsink olarak tabir edilen ağır ve metal kütleyi kaldırırsınız. aşağıda üzeri termal pasta ile lekelenmiş bakir işlemci yer alır. işte en zor aşama bundan sonrasıdır.

üstte çıkarttığınız soğutucu kısmına temel vazifesi gören plastik ve genellikle yerinden oynamaması için sabitlenmiş parçayı anakartınızdan çıkartmak ilk defa bu işi yapan biri için çok zordur.

4 tane plastik çiviyle sıkıştırılan ve yine 4 tane sert-plastik genişleyebilen tutacaklardan ibaret olan bu sabitleme sistemini, bıçak, tırnak, vs. ile açmayı denemeyin. yoksa sol işaret parmağınızın derisinde, sağ baş parmağınızın da tırnağında ciddi soyulmalara sebep olur ve boş yere vakit kaybedip sinirlenirsiniz. mesele, o plastik çivilerin gerçekten plastik çivi olduklarını anlamanızda. eğer anlayabilirseniz, bu bahsettiğim gerekmezliklerle plastik tutacakları parçalamak ya da darbeler atmanıza gerek kalmaz. (elleriniz sağlam, sevgiliniz de mutlu kalır.)

artık rahat rahat elleşebileceğiniz işlemcinin ayakları altın kaplamadır ve genellikle çok incedir. 478 tane ince iğneden müteakkip bu ayaklar, işlemcinin en hassas noktalarıdır. yani işlemci çıkartılırken ve takılırken çok dikkatli olmalı ve güç uygulamak yerine kendi kendine yerleşmesinin sağlanmasına dikkat edilmelidir.

yeni nesil işlemciler soğutma sistemleri olmadan çalışamazlar. yani üzerindeki eski ve hantal, gürültülü orijinal fanını çıkarttığınız işlemciyle henüz yollarınızı ayırmaya karar vermemişseniz, yani amacınız daha sessiz ve serin bir işlemciye ulaşmak için başka bir soğutucu sistem takmaksa, işlemcinizin üzerindeki eskiden kalma ısı iletkeni maddeyi (genellikle termal pasta olarak adlandırılır) temizlemeniz, pür-i pak bir işlemci yüzeyine ulaşmanız gerekir.

bunu da tüy ve tız bırakmayan (penye gibi) bir bezi alkole daldırıp yapabilirsiniz. aksi taktirde pasta sert ve kuru kalacağından boş çabalarla işlemcinizi zortlatma riskini üzerinize alıyorsunuz demektir.

(tiner ve aseton da kullanılabiliyor. tiner alkolden de iyi olmasına karşın, aseton plastiği eritebiliyor. ayrıca keş olmamak da lazım tiner uğruna. az buz dğeil, yüzlerce dolarlık ve 2gramlık bir parçayla uğraşıyorsunuz.)

(bkz: eczaneden saf alkol almak)

(not: metin, intel'in s478 işlemcileri için geçerlidir)