bugün

aile sigortası

chp'nin ilk defa laiklik,irticadan maada,nispeten bir proje ile seçime doğru ilerlediğini görüyoruz bu günlerde. bu projenin yaşlıya,çocuklara,engellilere vb... dair bir kısmına yardımın zaten var olması bana eski "tansaşa güveniyorum" reklamını hatırlattı. orada da her büyük marketin uyduğu standartları tek uygulayan tansaş gibi başarılı ama etik olmayan şekilde duyurmuşlardı. sigortanın bir kısmı da o misal. herneyse benim vurgulayacağım kısım bu olmadığı gibi, en az 19 milyar tl yeni kaynagın, kaynağı da değil. ssk yı zarar ettiren "kaynak kemal"'in makul bir cevabı olur elbet ilerde.

asıl mesele adalet meselesi. yardım miktarı,verilecek kişilerin tespiti, dürüstçe daimiyeti kısaca gelirin adil dağıtımı, kaynakların hortumlatılmadan, ekonomiyi sarsmadan sürdürülebilirliği... ifadelerimi sorularımla izah edersem hem daha iktisadi hem daha anlaşılır olur.

1)yoksulluk sınırını hangi kuruma göre tespit edeceksiniz? chp ye yakın sendikaların 3000 tl yoksulluk sınır tespitlerine bakarsak,hiç başlamayın bu projeye bütçe çökebilir.
2) gelirlerin tespitini nasıl yapacaksınız? kayıtsızlık had safhada. kuyumcu,doktor hademe kadar kazanıyorum dediği,antalyalının hakkarili kadar gelir beyan ettiği,kimsenin fiş kesmediği bir ülkede hakiki fakirleri gerçekten tespit edebilecek misiniz? bununla birlikte kişiler bu yardımlar için gelirlerini iyice belli etmeyip vergi kaçırmanın ve kayıt dışının artmasına dair tedbirleri nelerdir?
3)bu yüksek parayı alanların çalışmayarak,iktisadi faaliyetlerden geri durması ve çalışmanın bu kesim arasında hakir görülmesi nasıl engellenecek? çünkü şartlı vermeyeceğiz denilmektedir. yine bu sebeble kişilerin parayı tüketmeyip saklamaları,paranın ekonomiye çıkmaması ve işsizlik,üretim,talebe tesirleri nasıl engellenecektir?
4)ekranlarda her aileye yardım denilmesine rağmen, önemle vurgulanan aylık 1200 tl'nin sigorta şirketlerinin karınca duası maddeleri misali 6 çocuklu, 1 yaşlısı olan ve çocuklarından birinin %70 üzeri engelli olma şartı sürülmesi, bir komedi ve halkın seçim istismarı adına kandırılması size yakışmakta mıdır?
5)1200 olmasın da 1000 tl'yi hiç eğitimsiz,işe meyilsiz kişiye verdiğinizde 30-40 yılını eğitime adamış yaklaşık aynı maaşlı emekli öğretmenin adalet mi bu haykırışına ne diyeceksiniz?

benim ord payesi ihsan ettiğim hursit güneş bey ntv de demiş ki,"parayı kadına vereceğiz. kadının eli güçlenecek kocasından baskı görürse ayrılabilecek." zulüm gören ayrılsın elbet;ancak bu noktada kafama şu takılmadı değil. amaç aileyi yıkmak mı? baskı iddiası ile eşinden,hatta çocuklarından ayrılan kadına ispat zorunluluğu hiç bahsedilmemekte. aşkım bitti diyerek,yahut evlenip ayrılıp devleti istismar edenler nasıl engellenecek.(para erkeğe verilirse ondan da beklenir elbet,mesele delilin ibrazı)

son olarak ben daha genel başkanının referandumda oyunu takip edemeyenlerin tüm türkiye nin yoksulluk envanterini çıkartabilmesine ihtimal vermiyorum,inandırıcı değil tüm bu zikredilenler.yinede asıl mesele olan issizlik-yoksulluğu chp ağzından duymak da bir mesafedir,ileriye. iktidara yakışan bu önerilerle dalga geçmek değil,chp yi tebrik,teşvik etmek ve tüm yardımları bir merkezde toplayıp mükerrerliği engellemek,yardımları da mümkün olduğunca ziyadeleştirmek ki sayın kılıçdaroğlunu bir faydalı muhalefet dahi yapamadı diyerek göndermesinler.