bugün

entebbe baskını

1976 haziran'ını temmuz'a bağlayan günlerde filistin kurtuluş örgütü'ne bağlı militanların tel aviv-paris seferini yapmakta olan bir air france uçağını uganda'nın entebbe kenti havaalanına indirmeleri, sonrasında israil'in hiç beklenmedik bir operasyonla 1 saat içinde 1 asker ve 2 yolcu kaybıyla tüm militanları ölü ele geçirmesi ile sonuçlanan askeri operasyon. bunun filmi de çekilmişti. filmin adı raid on entebbe.

israil, teröristlerin yahudi olmayan yolcuları salıvermeleri ve hapisteki filistinli gerillaları serbest bırakmaları için kendilerine 48 saat süre vermeleri üzerine zaman kazanmak amacıyla müzakerelere başladı. bu sırada israil ordusunun en iyi eğitilmiş 100 askeri hazırlanarak gizlice uganda'ya doğru yola çıktılar. israil hükümetinin baskın planından ancak uçaklar yola çıktıktan sonra haberi oldu. gece yarısı saatlerinde entebbe havaalanına inen askerlerin rehineleri kurtarmaları ve 8 militanı öldürmeleri 58 dakika sürdü. olayda ölen tek asker operasyonun başındaki komutan olmuştur, ki o da sonradan israil başbakanı da olan benjamin netanyahu'nun biraderi jonathan netanyahu'dur.

olaydan 31 yıl sonra ortaya çıkan gizli belgelere göre israil istihbaratının uçak kaçırma planları hakkında bilgisi olduğu, hatta entebbe havaalanında keşif operasyonu dahi yaptıkları ortaya çıktı. bu olayla israil terör tehdidi altında olduğu tezini kuvvetlendirdi ve fkö'nün terörü desteklediğini kanıtlayarak uluslararası arenada yalnızlaşmasını sağladı.