bugün

sevdiği entry'ler

diriliş ertuğrul

bu dizi hakkında da birkaç kelam etmek gerekirse şunları söyleyeyim:
dizi, bu zamana kadar yapılmış en başarılı tarihi türk dizisidir. ancak çok büyük tarihi hataları da yapmaktan geri durmamaktalar.

şöyle ki, ertuğrul gazi çok aşırı derecede kahramanlaştırılmış vaziyette. ertuğrul gazi de tabii, büyük bir türk beğidir. nice cenge girmiştir ancak tarihimizde ertuğrul gazi gibi bir beğin varlığını bilmemizin nedeni, osman gazi'nin babası olmasıdır. yani demem o ki osmanlı devleti var olmasaydı, ertuğrul gazinin adı sanı bilinmeyecekti. dizi ertuğrul gaziyi aşırı derecede büyütmektedir, tabii başrol oyuncusu üzerine düşülmesi normal ancak tarihi bir karakteri, mitolojik bir karaktere çevirmeye de gerek yok.

şöyle ki, bancu noyan gibi büyük bir komutanın muhatabı değildir ertuğrul beğ. kösedağ'da anadolu selçukluyu dahi darmadağan etmiş, konya'ya kadar ilerlemiş bir komutan bir oba beği ile muhatap olmaz. dizide bancu'nun en büyük düşmanı ertuğrul gazi gibi gösterilmiş.

sonracığıma, alaaddin keykubat harzemşahları tampon bölge olan azerbaycan'a yerleştirmiştir, daha sonra yassı çemen savaşıyla türk türk'ü kırınca moğollarla oluşan tampon bölge düşmüş, moğollarla anlaşmak zorunda kalınmıştır. yani moğollara boyun eğilmiştir.
ertokuş beğ alaaddin keykubat döneminde bir atabey değildir, onun oğlunun atabeyidir. onun oğlu döneminde öldürülmüştür.

devletlerüssü bir aksakallılar meclisi diye de bir şey yoktur. bu göçler tamamıyla coğrafi ve beşeridir. tarihi koşullar neyi gerektirdiyse göçler ona göre gerçekleşir. dizide ertuğrul gazinin batıya gitmesini buna bağlamaya çalışmışlardır. dodurga ise moğol ile mücadele edeceklerdir. zannedersem bu göçler hasebiyle kösedağ savaşını da göstermeyecekler. son sezonda da bizans ile savaşılacak.

oğuz kağan mührü de mitolojik olmuş gerçekle alakası yoktur, bunu buradaki arkadaşlar bilir ancak yazmamdaki sebep, türk milletinin tarihi yalnızca hikaye, kıssa yahut bu tip filmlerden öğrenmesidir. izleyenler bunları kayıtsız-koşulsuz kabul ediyorlar. tarihi bir belge gösterdiğinde inanmıyorlar.

son olarak da turgut alp'e değineyim. bu karakter çok güzel bir şekilde oluşturulmuş, turgut alp osman gazi döneminde de önemli başarılar kazanmış, kocaeli dolaylarında seksenli yaşlara kadar fetih yapmış başarılı bir komutandır.
samsa karakteri de osmanlı'nın bilinen ilk çavuşudur.

ha unutmadan, o dönemde kayı obası en az 5-10 bin çadırdan oluşmaktadır. çadır hesaplaması yaparken tarihçiler genel olarak, çadır başına beş kişi verirler. haliyle iki obanın nüfusu en az 60-70 bin kişi eder. dizide bir avuç asker var. on kişiyle ihtilal yapabilmek mümkün. bunu da yanlış yapmışlar. binlerce alp var bu obalarda. o kadar askerle osman gazi bizansa nasıl galip geliyor? osman gazinin en az 10-15 bin alpı vardı. babasına döndüğümüzde bu sayı en az 9-10 bin kişiye tekabül eder. zaten beylikler de gücünü böyle kazanır.

neyse zamanı gelince yine bir şeyler yazarım.
diziyi başarılı buluyorum, ancak tarihi çarpıtma çok var. aha bak bunu yazarken de muhyiddin arabi'nin, ertuğrul'dan önce öldüğü geldi aklıma. ben daha fazla yazmasam iyi olacan diyecektim ki sungur tekin'in ögeday'ın safında ajanlık yapması geldi aklıma. neyse susuyorum artık.