bugün

entry'ler (4)

üstteki yazar hakkındaki varsayımlarınız

çoğu şeye başlarken hevesli sonralarda hevesi geçen, 1.7x boylarında hafif görme problemi olan ama gözlük kullanmayan hafif dalgalı saçlı bir insan olması ihtimal dahilinde

gömülü sistemler

(bkz: embedded systems) bir şeyi gömmek ve gömülü olmak derken bundan kasıt belirli bir işi yapmak üzere dizaynı ve yazılımı sağlanan özel amaçlı devrelerdir.

belirli bir amaçları vardır ve bunu sağlamakla görevlidirler. örneğin roketler, drone’lar, diğer hava araçları başta olmak üzere, her türlü akıllı dediğimiz cihazı (evet kahve makinesi de) içerisine alan bir gruptur.

roket örneği üzerinden gidecek olursak: yakıtın yandığı yanma odalarını kontrol eden, rokete yön verilmesini sağlayan sistem ve ayrılma işlemini gerçekleştiren sistemler en temel ve en genel bir sisteme bağlıdır. işte buna gömülü sistem diyoruz. o en temel olan elektronik kartın görevi tüm bu diğer çevrelerden gelen bilgileri kontrol etmek, ve yönetimi sağlamaktır. bu sistemi alıp tasarımı dışında olan başka bir işlemi yaptırmak imkansızdır.

gömülü sistem tasarımı şık olmalıdır. bakınca vay anasını adamlar neler yapıyor dedirtmelidir.
nazikçe tutulup güzelce konuşulmalı ve bir öpücük kondurulmalıdır. (aman elektrostatik boşalmaya dikkat güzelim kart gitmesin)

pipo

öncelikle pipo içe çekilmez diyerek başlayayım. bundan biraz uzak dursanız iyidir, ha tabi ben de arada çekiyorum hele nikotini yüksek bir tütün ise çok nadir içe çekmek biraz daha rahatlatıyor beni. bu yüzden buna dikkat etmenizi, mümkün olduğunca içinize çekmeden dumanı yutkunur gibi yapıp burnunuzdan dolandırıp üfleyebilirsiniz. bu şekilde hem tütünün kendine has ve hoş tadını alırsınız hem de pipo tütününün yüksek nikotininden biraz daha az etkilenirsiniz. pipo çeşitlerine gelirsem:

mısır koçanı pipolar çok sağlam ve güzeldir. dikkat edin hepsi değil, burada özellikle missouri corn cob pipolardan almanız tavsiye edilir. yüksek ihtimalle ilk içişlerde hazneye çok fazla ısıya maruz kalacağından çok yıpranacak, eliniz yanacak ve belki yalnızca sıcak hava içiyormuşsunuz gibi gelebilir. ancak pipo içmeyi öğrenmek bir tık uzun bir iş. başlangıç için kendinize bir adet missouri mısır koçanı pipo, bir adet tamper, biraz temizlik çubuğu alınız yeterlidir. çok efsane, gül kökü veya diğer pipolara sonradan geçersiniz.

söylenmesi gereken bir başka konu da kaliteli bir tütün seçilmesi gerektiğidir. captain black ve bu tarz 30-50tl bandına bulabileceğiniz 10 pipo tütününden 9u sahtedir ve kimyasaldan başka şey değildir, uzak durunuz. holger danske, mac baren, amphora gibi çeşitler çok fiyat zorlamayan ve genelde sahtesi az olanlardandır.

pipoya ilk önce birazcık tütün ekleyin ve üsten bir bebek eli tutarmış gibi çok minik bastırın. daha sonra birazcık daha ekleyin ve bunu birazcık daha bastırarak sıkıştırın. sonra tekrar aynı şekilde biraz daha ekleyip bir öncekinden biraz daha sert olacak şekilde ancak kibarca bastırın. dolum tamamlandı. bundan sonra bir çakmak ile sahte ateş dediğimiz şekilde tütünü tam yakmayacak, hafif ısıtacak şekilde pipoyu ağzımıza koyup çakmağı hazneye doğru çakılı tutarak 2-3 nefes alıp bırakıyoruz ve tamper yani o düz yüzeyle tütünü minicik aşağı ittirip üstteki külü sıkıştırıyoruz. bundan sonra tekrar çakmağı yakıp yavaş ama uzun nefesler ile pipoyu yakıyoruz. (çok da harıl harıl çekmeniz haznenin çok ısınmasına ve tütünün yanarak tadının kaybolmasına yol açar.)

artık pipoyu yaktıktan sonra tüttürün gitsin. ne kadar ritmik içim o kadar çok kaliteli ve güzel bir içim sağlar. bunun için breathing method denen methodu kullanmanız süper olur: pipet ile bir şey içiyormuş gibi düşünün, yavaş yavaş ağzınıza alın dumanı daha sonra da dumanın bir kısmını çok minikçe ağızlığın içine üfleyin, bir kısmını da dışarı üfleyin. bunu nefes alış ile ağzınıza alıp; nefes veriş ile serbest bırakırsanız ritmi sağlamış olursunuz.
keyifli vakitler..

atmega

atmel firmasının (an itibari ile microchip bünyesinde olan) üretimini üstlendiği 8-bitlik mikrodenetleyici ailelerinden bir tanesidir.

arduino uno’nun da temel yapıtaşı olan atmega328p mikrodenetleyicisi de gene bu aileden olup, bu sayede elektronik camiasında gerek kaynak bolluğu gerek ise “arduino bootloader” ile kolayca programlanabilmesinden ötürü sıkça kullanılmaktadır.

atmel canımdır. atmega canımın içi...