bugün

Bilimsel adı ferula assa foetida olan maydanozgiller ailesinden bir bitki. Şeytantersi bitkisinin sütlü özsuyu kurutularak baharat olarak kullanılır. Rezeneye benzer; kalın gövdeli, 2 metreye kadar boylanabilen büyük bir bitkidir. Gövdesi odunsu olan bitkinin yaprakları 40-50 cm boyunda ve parçalıdır. Dereotuna benzeyen ve koyu yeşil renkli yaprakların kendine has bir kokusu vardır. Şeytantersi çiçekleri küçük ve sarıdır. Haziran - Ağustos aylarında açan bu çiçekler büyük ve birleşik şemsiye durumunda bulunur. Şeytantersi meyveleri, rezene meyvelerine benzer ancak ona göre çok daha büyük ve kahverengidir.

iran ve Afganistan'da doğal olarak bulunan bu bitki Türkiye'de yetişmez. Bu bitkinin gövdesinden elde edilen sütlü sıvı kurutularak reçine haline getirilir. Bu reçine de öğütülerek toz halinde kullanılır. Çok keskin bir kokusu olan bu baharat hava almayan kaplarda muhafaza edilir. Aksi takdirde kokusu çok kısa sürede yayılır. Ortadoğu'da doğan ve sarmısak yerine yemeklerde kullanılır. Hindistan'da yaygın olan bu baharat ülkemizde ve batı dünyasında pek yaygın değildir.
"isretnatyeş" ıhıha fazla eksilemeyin...
bir ot, bitki.

şeytantersi ismi, fazlasıyla kötü kokusu yüzünden verilirken, halk arasında şeytanboku olarak da anılıyor. diğer pek çok dilde de türkçedekine yakın manalara gelen isimleri bulunuyor. kokusu o kadar kuvvetli ki, hava almayan kaplarda saklanması gerekiyor. yoksa diğer baharatlara da kokusu sinebiliyor.

hazmı kolaylaştırıcı ve gaz giderici etkisi dolayısıyla hazmı zor veya gaz yaptığı bilinen bazı yiyeceklerle yapılan yemeklere tat ve koku verici bir baharat olarak kullanılıyor. pişirildiğinde tadı soğan ve sarımsağı andırıyor. bu sebepten çoğu zaman hazım sorunları yüzünden soğan yemenin sakıncalı olduğu durumlarda bir alternatif olarak kullanılıyor. ayrıca soğan ve sarımsak yemenin yasak olduğu bazı hindu tarikatlarında ve özellikle tüccar hint kastları tarafından kullanılıyor.

görsel

#şeytantersi
#bitki
#ot