bugün

15. yüzyıl divan şairidir.
gazel ve kasidelerinde iran şairlerinden etkilenir.
tasavvuftan etkilenmiştir.
esri:
harname (ilk fabl örneği).
hırsızlar tarafından soyulunca harname adlı eseri yazan şair/doktor.
Harname mesnevisi ile ünlü. hüsrev- i şirin diğer önemli eseri. asıl adı yusuf sinan. tasavvufu eserleinde işlemez.
harnâme eserinde başka değerli eseri olduğunu düşünmediğim şahsiyet.
çelebi mehmet'in gözlerini tedavi edince bursa'da bir köy tımar olarak kendisine verilmiştir. fakat bursa'da köye giderken köylüler tarafından dövülmüş ve soyulmuştur. bunun üzerine harname isimli eserini yazmıştır.
harnama adli hiciviyle ünlü, pek bilinmemekle birlikte hüsrev ile sirin adlı ilahi bir aşkı anlatan mesnevisi de olan divan edebiyatı şairidir.
Def'i melâl edemedi bülbül
Şimdi işümüz mülmüle düşdi

Lebleri câmın söyledi Şeyhî
Şîşe safâdan kulkule düşdi

mısralarıyla beni etkilemiş 15. yüzyıl divan şairi. Har-nâme isimli hiciv edebiyatımıza ait olan eseri, rivayetlerden birine göre şöyle yazılmış:
Şeyhî iran'a gidip göz doktorluğu ve tasavvuf üzerine iki ayrı tahsil yapmış. Germiyanoğullarından II. Yakub'un sanatçısı olan Şeyhi, döndüğünde mesleğini yalnız kendi beyliğinde değil komşu beyliklerde de yapmaktaymış. Bir gün Osmanoğulları padişahı Mehmed Çelebi(I. Mehmed)'nin gözünden rahatsız olduğu ve Şeyhî'yi muayene etmesi için çağırdığı haberi gelir. Şeyhî padişahın huzuruna çıkar ve onu muayene edip, gözündeki rahatsızlığın sıkıntıdan dolayı olduğunu, iyi bir haber alınca düzeleceğini söyler. Bir süre sonra Mehmed Çelebi'ye bir fetih haberi gelir. Gerçekten de padişahın gözü hızla iyileşir. Bunun üzerine Mehmed Çelebi, Şeyhî'ye Tokuzlu Köyü'nü tımar olarak verir. Şeyhî tımarı almaya giderken, tımarın eski sahipleri onu öldüresiye döverler. Bir zaman sonra Şeyhî iyileşir ve hâr-nâme'yi yazıp Çelebi Mehmed'e takdim eder. Padişah da suçluları cezalandırır.

Eser, içerisinde çok güçlü realist tasvirlerin olduğu bir eserdir ve sosyal adaleti savunan, hak isteyen bir eser olması bakımından ilgi çekicidir.
Güzel.okunası bir eserdir harname.kütahya'da kendisine verilen ve elinden alınan köy için yazmıştır
mezarı kütahya'dadır.
Görince cam-ı lebüñ gitmez idi ímanı
Eger ki olmasa sufí yasak müselmanı
aklıma harname'sinin

Bir eşek var idi zaif ü nîzar
Yük elinden katı şikeste vü zâr

matla beytiyle gelen şair ve doktor.

edit: öyle matla mı olur amk. koskoca mesneviyi yazarken çat diye başlayacak zaten şeyhi. o kısım MÜNASEBET-i HiKAYET bölümünün ilk beyti imiş.
Dönerdi sínesi bir sím-deste ayineye
Açılsa nafına doğrı eger giríbanı * *
Bu meclisüñ meyi başını döndürür içenüñ
Ne cemlerüñ seridür sorma cam-ı gerdanı * *
Eşek sudan gelinceye kadar dayak yiyip o ilhamla ortaya şaheser çıkaran şair.