bugün

insanın bildikleri onun sınırlarını oluşturuyor. Biz sadece ışık hızını biliyoruz. Muhtemelen ondan hızlı olanlar da vardır.
kütleli hiçbir cisim ışık hızına ulaşamaz veya ışıktan hızlı gidemez.
(#45280989)
kütle çekiminin hızı da ışık hızındadır. teorin burada patlıyor men.
doğrusu "boşluktaki ışığın hızı aşılabilir mi?" olması gereken soru. bir ortam, yani madde içerisinde ışık hızı c'den daha küçük olduğundan aşılabilir çünkü. nükleer reaktörlerde rastlanan bu duruma (bkz: cherenkov ışıması) denir.

ayrıca elektromanyetik dalgalarda faz hızı ve grup hızı olmak üzere 2 kavram bulunur. bunlardan faz hızı ışık hızını geçebilir bazı ortamlarda. ancak faz hızı dalganın bilgi taşıma hızı olmadığından bu pek de önemli bir konu değildir.

varsayımsal parçacıklar olan takyonlar ışıktan hızlı olabilir. ancak dediğim gibi bunlar varsayımsal. henüz bir gözlemle elde edilmiş değiller.

bütün bunları bir kenara bırakıp, ışığın hızını boşlukta aşabilir miyiz sorusuna cevap ararsak, cevabı yine bazı varsayımsal kavramlarda bulabiliriz. (bkz: solucan delikleri) ya da (bkz: warp) motorları gibi... bu 2 kavramda fiziksel olarak ışıktan daha hızlı olmamız söz konusu olmasa da, olayı gidilecek yere ışıktan önce varmak konusu üzerinden düşünebiliriz. örneğin bir solucan deliği uzayın 2 noktası arasında kestirme bir yoldur. bu yüzden ışığın aldığı yolu ışığın aldığı hızla almadan, kısa yoldan istediğiniz noktaya varırsınız.

warp motoru ise evrenin kendi dokusu üzerinde bir çeşit "sörf" yapmaktır. yani aslında hızla ilerleyen şey evrenin kendi dokusudur, ama siz tıpkı bir sörfçü gibi aracın içerisinde durur ve o hızdan yararlanırsınız.

bahsi geçen bu iki kavram doğrudan gözlenmemiş ya da hayata geçirilmemiş olsa da, matematiksel olarak mümkün olaylardır. zaten bu da fizikte varlığı kesinleşen kavramlar için olmazsa olmaz bir kuraldır. eğer bir şeyi matematikle ispatlayamazsanız, orada sıkıntı vardır. matematikle ispatladığınız şeyler ise var olmak mecburiyetinde değildir, ama var olmaları da doğaya aykırı değildir.
Atom altı seviyede ışık hızı geçilebiliyor az olsada fakat şimdilik daha büyük cisimler için zor gözüküyor. Düz mantık olarak düşünecek olursak eğer solucan delikleri kullanilarak ışınlanma işini yapabilirsek, kâğıt üstünde ışık hızı aşılmış olur.
geçen ay 280 TL Elektrik faturası geldi. ev lan ev..

Işık hızını filan geçmeyin valla ödemem Işık hızı Geçme Payı filan. Faturada görsem itiraz ederim
aşılamaz. çünkü ışık hızı evrenin hız limitidir. bu kainat dışında başka bir kainatta olur belki öyle bir şey. veya bilimsiz kurgu hikayelerinde olur.
lutfen asilsin artik gecmise gitmek istiyorum yeterr.
götünüzü de siktirseniz aşılamaz. realist biriyim.
az buçuk anladığımız ve az buçuk tanıdığımız varlıklar için bu mümkün değil.

ama evrende hiç tanımadığımız ve hiç anlamadığımız varlıklar da olabilir ve belki onlar için alt sınır ışık hızıdır.

ve yine belki de, tanıdığımız varlıklar tanımadıklarımızın bir fonksiyonudur.
mucizeler birer işaretse elbette.
su anki fizik ve uzay bilgimize gore asilamaz.
Ama bundan 200-300 sene evel bir insanin atla gittiginden binlerce defa daha hizli gidebilecegide nasil o zaman icin imkansizsa, aynı mantıkla genede açık bir kapı bırakıp, belkide demek gerekir bence.
Bir gün aşılacaktır.

Buna inanıyorum.
Zoru başarırız. imkansız ise zaman alır.
Aşı yapalim mı yapmayalım mı yı tartışırken işık hızıda ne oluyor.
Onu aşacak bir bedene sahipsen neden olmasın diyebileceğim başlık. Örneğin melekler nurdan yaratılmıştır. Bu nurâni varlıklar ışıktan daha hızı hareket ederler. Şuan bu insanoğlu için pek mümkün görünmüyor. insan önce kendi nefsini aşsın da ışık kusur kalsın. O yeter ona. Öbürü Lazım değil.
aşıp ne yapıcaksınız abi? oturup ışığın gelmesini mi bekleyeceğiz ?

+nerde kaldı bu ?
- kim elledi götümü lann ?!
görsel
Işık hızından hızlı olan düşünce hızıdır diye bir fikir vardı. Aklıma o geldi.
Şimdi detaylari hatirlamiyorum ama Bir ara bir yerde okumustum. Yanlis hatirlamiyorsam veri transferinde aşılmışti işık hızı.
Bunu insana uygulamak mumkun olur mu? Olsa bile insan oyle bir kuvvete dayanabilir mi? Yoksa baskı altinda bir noktadan sonra atomlarina mı bölünür? Bunlarin hepsi simdilik muallakta.
aşılır aşılır takma kafana.
(bkz: tabii lan manyak mısın)
Aşılmıştır. Mesela 10 ışık yılı uzaktaki nesneyi ben anında düşünebiliyorum.

Düşünce hızı sonsuzdur.
hatun ev boş dediği günler rahatlıkla başarabildiğim bilimsel olay.
Mesele ışık hızını aşmak değilde zaman kavramını aşabilmek bence. Zamanı kontrol edebilen insan her türlü hızı da aşabilecektir lakin yaşadığımız evrende bu henüz mümkün görünmüyor.