bugün

g harfinin biçim değiştirmiş halidir. "ğ"
ğ: g harfinin şapkalı olanıdır, yani tam bir beyefendidir.
g'nin arkasından koştura koştura gelmiş ve 9. harf olmuştur.*
türkçe'de hiç bir kelimenin baş harfi olmadığı için ezilen bir harftir.
g'nin şoka girmiş hali..
tek heceli sözcükler dışında sonda bulunduğunda sözcüğün türkçe olmadığının göstergesi olan harf.
(bkz: dönme)
ğ şeklinde sembolize edilen harf.
türk alfabesinde dokuzuncu harf.
cumle icinde yazildigi gibi okunmayan harf. haksizlik yapilan harf.ornek:
"yasayacagiz" yasayacayumusakgiz diye okunmasi lazim.turk dil kurumunu esefle kiniyorum.
msn de genellikle yazılmayan harftir. bence hoş durur ama türkçeciler her an haklı yere size ayar verebilirler.
bursalı olduğu söylenen harftir.
Fatih Ürek, Aydın, Ajdar'ın halk dilinde kullanılan lakabı.
'sert g' diye bir harf yokken neden ' yumuşak g ' diye sıfatlaştırıldığını anlamadığım ezik harf.
(bkz: yumusak g stirng)
sözlükte okunduğu gibi yazılan ve başlık açılan tek harf.
başlık girerken türkçe karakter kuralına maruz kalan alfabedeki bir harf..
en uysal harf.
(bkz: light g)
alfabenin kabul edilmesinden bu yana g (ge) harfinin yanında ezik olarak yer alan harftir. yıllardır bir sığıntı gibi g (ge)nin ardına sığınmış, pek önemsenmemiş pek de kullanılmamış harf. yumuşak huyludur, asildir, sadedir.
varlığından gurur duyduğumuz dünyada eşi olmayan türkçe harf
(bkz: baslıklarda türkçe karakter kulanamama)
ezoterik anlamda "g noktası"nı ifade ettiğini düşündüğüm! fevkalade gerekli ve gizemli harf. g noktası deyip geçmemek, ısrarla aramak gerek.
yıllarca kendisine verilen görevi ezilmeden yapan mağrur harf. alfabemizdeki tek eşcinsel diye testis geçilen harftir. en iyi delikanlılık efendiliktir diyerekten kendini g ile h nin arasına atmıştır.
--spoiler--
bizzat ataturk tarafindan icat edilmi$tir, ataturkun cokyonlulugunun bir gostergesidir nazarimda.
--spoiler--

ekşisözlükten guru

--spoiler--
sanıldığının aksine uzatmaz önündeki sesli harfi.... sessiz harflerin özelliğindendir ki kendi hecesi içinde bulunan sesli harfleri ağızda o sessizin* söylendiği noktaya çekerler... misal "ben" kelimesinde e'yi söylerken n harfinin çıktığı yere * çekilir "e" harfi, "benim" derken ise "b" harfinin olduğu yere* çekilir ve daha inceleşir bu kelimede... aynı şekilde "ğ" harfi de bir sessiz olduğunu kanıtlarcasına kendine doğru çeker seslileri... bir biri ardına "aaa" dediğimizde anlamı şuna : (bkz: #74350) veya eşek anırması beklentili bir duruma gider. ama "ağ" dediğimizde ise "a" harfi g harfinin ve hatta h harfinin gerisine doğru gider. yani "ğ" harfini çıkartılmasını sağlar. eğlen ile elenarasındaki farkı anlamımıza yaramaktadır bu harf. ama biz "elen" derken "e"yi kısaltıyoruz derseniz uzatınca çıkacak kelime eee*len (düşünür gibi olmayayım kısa uzatayım derseniz "eleni" ismindekine benzer) yada eylenolacaktır: ikinci kelime de türkçede anlamsız... peki biz uzatınca neden "y" diyoruz. "aaaeeeiiieeeuuauaa" diye bir kelimeyi duraklamadan okumaya kalkarsak anlarız ki sesli harflerin geçişlerinde kalın ve inceliklerine göre en optimum nokta kullanılır. yanılmıyorsam bu nokta da inceliğe ve kalınlığa göre ya "y" ya da "v" harfinin çıktığı nokta olur. bu yüzden "elen" kelimesindeki ilk "e" harfinden sonra duraksamadan diğer heceye geçilirse "y" harfiyle geçilir. "y" de "ğ" gibi ağızdaki nev-i şahsına münhasır çıkış noktasıyla "ğ" kadar olmasa da zaman zaman (ince sesliler arasında) algı hatasından uzatıyor sanılabilir(iyi yerine iii demek).ama tabiiki o da uzatmaz. o da diğer sessizler gibi kendi noktasından sesliyi yükseltir(çeker) veya yutar(çeker)."ğ" de sesliyi yükseltebilir (kelimelerin ve hecenin başında var olabilir) "renault" kelimesinin telaffuzundaki gibi. ama bu yutmasına nispeten dilimize uygun berraklaştırılabilir değildir ("q" da bile kararsız kalındığını düşünürsek gayet normal) . kısacası şudur ki "ğ" harfi sessiz bir harftir. dilin sonunun damak sonuna yaklaşmasıyla daha geride oluşur. dil sonu ve damak sonu birleşirse de birleştiği noktada "g" harfi oluşur. bu yüzdendir ilişkileri..uzadıkça uzuyor konu.. * (bkz: bu da boyle bir animdir)
--spoiler--

ekşisözlükten skutluay
yumuşak bir harf olduğu için 29 kişilik ailede pek sevilmez ve günümüz nesili pek kullanmadığı içinde piç edilmiştir.

ama gibi bir kelimemiz vardırki: ağaç

bu harfi kullanmayı zorunlu kılmıştır...

edit: söylediklerimin hepsi yumuşak g için geçerlidir ama sözlüğümüzde türkçe karakter sorunu olduğundan dolayı g olarak görünmektedir yaptığım tüm yumuşak g'ler.
Bence normal g nin söylenişi daha bir yumuşak ve kolay. Ğ derken boğazım ağrıyor!
diğer harfler tarafından kendisiyle sürekli dalga geçilen harf .**