bugün

(bkz: Liseliler bilmez).
Yeni adı sanırım yks imiş. peki arasındaki farklılıklar nelerdir acaba, bilen arkadaşlar aydınlatırsa çok sevinirim. Sevdiceğim bu sene giriyorda, ben yıllar önce girdiğimde adı öss idi. üni sınavları yani. türkçe öğretmenliği ile optisyenlik kazanmak mukayesesinde hangisi daha zordur, hiç kimya fizik matematik çözmeden girebilmek mümkün müdür optisyenliğe mesaj kutum açık şeftali gibi bekliyorum mesaj girmenizi.
süper lise'de okuyan yeğenimin bu yıl gireceği sınav. kazanacak inşallah.
görsel
sınav sistemi nasıl olursa olsun fen edebiyat fakültesi bölümü yazarsanız işsiz kalıyorsunuz. formül bu.
muhtemelen önümüzdeki yıl geri gelecek olan üniversite giriş sınavı.
bu kez haziran ve kasım aylarında olmak üzere yılda 2 kez yapılırsa ve sorular-süre azaltılıp içerik sadeleştirilirse eskisi kadar stresli olmayacağına inanıyorum. lisansüstünde olduğu gibi, ön lisans ve lisans bölümlerine bahar dönemi başında da yeni kayıt yaptırılabilmesi üniversite adayları üzerindeki stresi azaltacak en önemli etken olacaktır.
ygs-lys den bin kat daha iyidir.
3 saat 15 dk bi girerdin çıkamazdın aq hatta yemek gibi şeyler götürüyodun.

mat1 mat2 fen1fen2 türkçe edebiyat hepsi bir aradaydı.

bilenle bilmeyeni bu kadar iyi ayıran başka bi sınav yoktur.
(bkz: öğrenci seçme sınavı)
Hatırladığım kadarıyla(2005 dönemi öncesi) lise 1 ve lise 2 de görülen konular çıkardı sınavda. Matematik dersinde türev integral gösterilirdi ama öss'de çıkmazdı. Nispeten kolay ama zeka gerektiren sınavdı. Yine yanlış hatırlamıyorsam 2005'te sistemi değişti ve mat 1 mat 2 gibi bölümlere ayrıldı ve her konudan soru gelmeye başladı. 2009'da da(son sınavına giren şanslılardanım) tamamen isim ve sistem değiştirerek ygs, lys oldu. Öğrenci seçme sınavı'nın benim bildiğim kronolojik tarihi budur ama daha çok çeşitli şekilde yapılmış bir sınavdır. Hatta bir dönem ismi üss*imiş.
görsel
1981-2009 yılları arasında yapılan sınav.
ayrıca bundan 29 yıl kadar önce, yani 1985'te annemle babamın tanıştığı sınav.
bu tanışmanın başlangıcı babamın versiyonuyla başlıyor.

anlatılana göre babam annemi önce sınav salonunda görüyor. annemin üzerinde kırmızı bir kazak ve füme kumaş etek varmış (biraz sıkıyor da olabilir). sınav bitimi babam annemi okulun bahçesinde, duvarın alçak tarafında oturup sigara içerken görmüş, kibrit istemek için yanına gitmiş. sınavınız nasıl geçti muhabbeti yaparken tanışmışlar. fakat ilginçtir ki güzel sohbet orada bitmiş, ikisi de evine dönmüş. taa ki...

-
şimdiki gençlikte"sınav nasıl geçti?" dendiği zaman "geçmedi geçirdi" cevabı alınacağından büyük ihtimalle sohbet orada biterdi. nostalji işte..
-
bundan sonrası annemin versiyonu:
ikisi de üniversiteyi kazanamamış.
bir yıl sonra ikisi de memurluk sınavına girmiş. tesadüftür yine aynı okula denk gelmişler.
şansa bakın ki annemin üzerinde yine o kırmızı kazak. sınav bitimi yine babam annemin yanına gitmiş. bu sefer tanışmışlar. o yıl annem izmir büyükşehir belediyesi'ne memur, babam ise zabıta olarak girmiş. 87 senesinde ise evlenmişler.

bu hikayeyi abamla her dinleyişimizde "kader anacım" deyip iç geçiriyoruz. kahpe felek, sen kalk, iki insanı iki kere, hatta üç kere bir araya getir, 14 yılın sonunda da boşansınlar.
dedim ya, kahpe felek...
Efsanedir, 3 saat veya 3 saat 15 dakika gibi bir sürede yapılan üniversite sınavıdır, şimdikinden farkılı olarak mat 1 mat 2 fen1 fen 2 gibi ayrılırdı, 1 ler buginkü ygs 2 ler lysdir, mfciysen mat 2 ve fen 2 den çok iyi yapman lazımdı, ayrıca ben mfciyim ama edebiyatta çözüyorum gibi geyikler yapılırdı, ygs lys gibi değil ondan istediğin lysye girebiliyorusun süre sıkıntın yok.
türk eğitim sisteminin acizliğini ortaya koyan 3 ila 5 yıl test sisteminden uzak tuttuğu öğrenciye 3 saat 15 dakikalık test soruları ile seçim uygulayan dersaneleri zengin etme amacı güden açıkçası kokmuş düzene hizmet eden sikilmiş bir sınav.
Ülkemizde zeka seviyesinin, kültürel birikimin ve başarının gerçek ve mutlak olarak ölçülmesini sağlayan sınavdır.
Yerini ygs-lys ikilisine bırakmış olan sınavdır.
"her türk bir gün össyi tadacaktır."
kişinin nefret ettiği sınavdır. ne kadar girmek istemese'de üniversite kazanmak için mecbur olduğu sınav.
zamanla yerini lys sınavına bıraksa da, özünde bir değişiklik geçirmeyen sınavdır.
heyecandır,
özlenendir,
depresyondur,
test kitabıdır,
dersanedir,
etüdtür,
sınav kalemidir,
0.5 pet şişedir,

sonrasında ise gülüp geçilecek bir sedaymış kubbede.
zekayı değil çalışmayı ölçen, bu sebeptendir ki zeki çocukların değil çalışan-robotlaşmış çocukların hacettepeyi,bilkenti,odtüyü,boğaziçiyi kazandığı sınavdır. Tabiri caizse bir gelecek kıyımıdır bu sınav. Yaratttığı rekabet her zaman zengin lehine döner ki bu da fırsat eşitliğini yok eder. Dolayısyla öss, yeni eski versiyon ayrımı yapmaksızın, tam bir fiyaskodur.
öğrencilerin belirli zaman aralıklarında girdikleri ve süresi 3 saati bulan , sonuçları da kimseyi tatmin etmeyen boktan bir sınavdır.
üniversiteye girebilmek için öğrenciye giren sınavdır.

son sürümleri için (bkz: ygs) (bkz: lys)
sanırsam tez anti tez olayıyla özletilen sınav.

--spoiler--

http://birkibrityak.blogs...akikati-tez-anti-tez.html

--spoiler--
öğrenci sıyırma sınavı da denilebilir. öyle ki sınav esnasında bazı öğrencilerde tırnak kemirme, kalem silgi vb. yeme, kendi kendine aptal aptal gülümseme görülebilir. kafayı bir süre kaşıdıktan sonra "dank" eder bir görünüş sergileyerek mutluluktan uçarcasına cvbı işaretleyen tiplemeler de vardır. bazılarında ise genç yaşta hipertansiyona sebebiyet verebilir. 17 yaşından küçüklerde kullanılması durumunda çocukta psikopatik, agresifijenik, nörolojik, kardiyolojik problemlere sebebiyet verebilir. ztn son versiyonlarında doz aşımı yüksek olduğu için çoğu gencin apışıp kalmasında da büyük rol oynayan sistemdir.
şu sınav bizim ufkumuz köreltmekten başka bir işe yaramıyor.
http://www.beyinegzersizi...nindan-oss-itirafi-6.html
kazanmanın sırrı çözülmüştür.

http://capsverlan.com/sho...1da4079b9d7ab95d0a82979b5