bugün

Çernozyomlar, coğrafi olarak yarı nemli step bölgelerinde yağışın artış gösterdiği yüksek platolarda görülen topraklardır. Üzerindeki gür bitki örtüsünün düşük sıcaklığa bağlı olarak ayrışamaması nedeniyle humusça zengin olan koyu renkli topraklardır. Çernozyomlar humusça zengin olduğundan, üzerinde tarım yapılması durumunda; oldukça verimli topraklardır. Bu nedenle kara topraklar olarak da bilinir.
*
çok verimli olmasına rağmen türkiye'de sadece erzurum - kars platosunda olmasından dolayı tarımsal faaliyetlerinin yapılamadığı topraktır ayrıca.
Çernozyum, yarı kurak iklimli orta enlemlerdeki çayırlann topraklarını belirten terim. Çernozyom ya da çernozem de denilen çernozyumlann kalınlığı 1 m'yi aşan siyah renkli yüzey tabakaları, solucanlann ve küçük hayvanların dikey kesit boyunca aşağı taşıdıkları hümüs bakımından zengindir. Gevşek, kırıntılı yapıdadırlar ve yağış miktan "yıkanmaya" yeterli olmadığından, çözünür tuzlar (özellikle kalsiyum) açısından zengin, aynca tahıl, şekerpancan tanmına son derece el veriş lidirler.