bugün

tıbbi gerilim yazarlarının en önde gelenlerinden Tess Gerritsen 'in bir uzay üssünde geçen gerilim romanı.

--spoiler--
Parlak bir araştırmacı olan Dr.Emma Watson, yaşamı boyunca düşlediği bir göreve seçilmiştir. Ağırlıksız ortamın farklı canlı türleri incelemek için Uluslararası Uzay istasyonu'na gönderilir. Fakat organizmaların, yer çekimi engelinin ortadan kalkmasıyla kontrolden çıkabileceği kimsenin aklına gelmemiştir. Deney, çok geçmeden ölümcül bir savaşa dönüşür.
--spoiler--
sabit hareketli bir cismin sürekli olarak aynı noktalarda hareketini devindirdiği yola yörünge adı verilir.
genelde gökbilimlerinde oldukça sık kullanılan yörünge gezegenler, yıldızlar gibi dış uzay cisimlerinin * çevrelerindeki yuvarlakımsı, elipsimsi, çemberimsi, bulut gibi görünen tabakalar yörüngelere güzel bir örnek olabilir. ayrıca güneş gibi kütle çekimi çok daha büyük olan yıldızların etki alanı daha geniş ve gücü daha yüksek olduğu için dünya ve güneş sistemnde bulunan bir çok gezegen aslında güneş yörüngesinde hareket etmekte ve bu şekilde güneş sistemi kavramını oluşturmaktadırlar.
çünkü yörüngenin bir diğer tanımı da kütle çekimi daha yüksek bir cismin, kütle çekimi daha az olan bir cismi, yahut cisimleri etkisi altına alarak kendi kütle çekimi alanında, kendi ağırlık merkezine odaklı olarak etrafında fırlandırması durumunda kütle çekimi küçük olan cismin çekim kuvvetine bağlı olarak izlediği yola kütleçekimi yüksek olan cismin yörüngesi adı verilir.
durumun "vahametini" kavrayabilmek adına alakasız bir cümle içinde kullanmak gerekirse, bu cümle ;

"ben bugün yörüngeye oturdum" şeklinde olabilir.
Gökbilimde, bir gökcisminin bir diğerinin kütleçekimi etkisi altında izlediği yola verilen isimdir.
kisaca bir cismin diğer bir cismin etrafinda dönmesine denir. bunuda yer cekimi, daha doğrusu nesnelerin birbirini cekme kuvveti etkisi altinda yapar.

http://galeri.uludagsozluk.com/r/yörünge-356910/
"Geceyi, gündüzü, Güneşi ve Ay'ı yaratan O'dur. Her biri bir yörüngede yüzüp gidiyor." (Enbiya, 21/33)

bir zamanlar dünya düz derlerdi, sonra dünya evrenin merkezi sayıldı sonra güneş sonra... oysa asırlar önce görebilene bildirilen gerçek.
çekim merkezi etrafında bir cismin çizdiği döner hat. mahrek de denilir. bir atom çekirdeği etrafında bu atoma ait elektronların hareketlerini tarif etmede kullanılabileceği gibi, güneş sistemine ait gezegenlerin güneş etrafında dönme hattı olarak da bilinir.