bugün

asırlardan beri üzerinde en çok durulan, zengin içeriği ve yaratıcı efsaneleri ile mitoloji konusunda yol gösteren mitler bütünü.
(bkz: üç tanrıça)
yunan ve roma mitolojileri nde insan kaderini kontrol eden üç tanrıçadan her biri. (bkz: clotho) (bkz: lachesis) (bkz: atropos)

Atropos, daha şimdi ulaştı;
Aynen nefret ki, henüz gelmedi.
Öngörülü, yıldızlar batmayacak -
ilk ve son şekil evrenin
- Şeyler ıslak ve ki kuru olduğunda:
Farklı, aynıları;
Bu senin amacın mı? Siyah, gri;
sanki Lachesise dair umutlar aynı:
O kim? Keza,
Zamandaki sonuç nedir
Elimizde tuttuğumuz?
Bir gayrete kısmet mi, olasılıklar mı
Volkan gezegenli yüreklerden?
Evet, kaderimiz gibi Clotho,
O çeşit büken
insan elleriyken kısmet zaten.
Nazaket; bizim balıkçıların kasabası,
Zararı yıkıcı bozguncu.
Clotho kim bile,
Kader hecesi ile alakalıca (bu)
Anlatmayacak kimseye korkuyu!
Tek bir melek yok, nefretlere
Ve aşken aşık olduğu sevgiye:
Kader değil; gayrete kısmet,
Yapma çiçekler değil -kuru,
Defter, kitap arası kitabetleri
Çoğul olan inatçının atılımları.
Buzdan Eskimo evi
Eskimo için anlattı güneşi.
Tenor olmak yumuşakça
Ama kapsamakta tiz çığlıkları
Da kaderiyle gayrete kısmetin,
Onların birbiriyle olan alakasında.
Öte yandan, geleceği şekillendiren
Bizler: Bu harekete dair,
Çevriminden kumun. *
Bunların babaları, anaları olan titanlar vardır.

Tanrılar;
zeus: tanrıların tanrısı
poseidon: denizler tanrısı
hades: ahiret tanrısı
estia: şefkat tanrıçası
hera: izdivaç tanrıçası
ares: savaş tanrısı
athena: zeka tanrıçası
apollon: kehanet tanrısı
afrodit: güzellik tanrıçası
hermes: seyahat, ilim tanrısı
artemis: ay & av tanrıçası
hephaistos: ateş tanrısı
clotho : kader ağlarını ören tanrıça.
en güzel efsanelerin olduğu, yaşayan isimlerin çoğunun da gerçek olduğu ama tanrılar konusunda ise bir sonuca ulaşamamış mitolojidir. aşırı derecede zengindir. genelde ilyada ve odysseia kitaplarının ve tanrıların çevresinde döner. en azından onlarla ilgilidir.
yunanlıların canı sıkıldıklarında üzerinde konuşabilecekleri bir şeyler olsun diye çıkardıkları tanrıları.
kıçlarından element uyduruyorlar bu yunanlılar denilen, tek çok tanrılı ve çok mitolojik karakterlerin mitolojisidir.
kutsal kitaplarda bahsedilen ilkçağdaki putperestliktir, ki birçok tanrı ve tanrıçanın heykelleri mevcuttur. hikayeler güzel, etkileyicidir. gerçek hayat için dersler de çıkarılabilir. hellen mitoloji bakanlığı, bizim dede korkut gibi şehir şehir dolaşan ozanlar tarafından yürütülmüştür. bu bakanlığın başında da homeros bulunmaktadır. - ki bazı rivayetlere göre homeros tek bir kişi değildir, birçok ozanın sürdürdüğü geleneksel ortak bir kelime olduğu söylenir. -
Turk mitolojisi yaninda esamesinin okunmamasi gerekirken belki bizim is bilmezligimiz , belki de helen 'lilerin koylu kurnazligi sayesinde Turk mitolojisi nden daha fazla taninan mitolojidir . Aslinda yunan mitolisiji Komple Turk mitolojisinden calintidir . En basitinden Tanri' larin tanri' si zeus Turk mitolojisindeki ulgen ' den baskasi degildir . Apollon Dagi Tanri dagina tekabul eder . Ve zeus Apollon ' da Cocuklari ile birlikte yasar . Tipki Ulgenin Tanri daginda cocuklariyla birlikte yasamasi gibi . Yunan mitolojisi' nin daha cok taninmasinda belki de en onemli sebeb efsanelere ve asiriliklara dayanmis olmasidir . Mesela turk mitolojisi nde Beygir vucutlu insan basli yaratiklar yoktur . Turk mitolojisi Turk irkinin karakteristik ozellilerini anlatir . Namus ve seref Turk irki icin hayattan bile ustun tutulan kavramlardir bu mitolojisine de yansimistir . Amma yunan mitolojisinde kimin eli kimin kicinda belli degildir .
bu mitoloji gerçekten de uydurmadır.ama insanların bazı yönlerini de ortaya koyması sebebiyle önemli bir yer tutar.fakat insanların neden bu gibi şeyler uydurdukları ise bilinmemektedir.çünkü tanrıların yaptıkları işler çoğu zaman insanlara zarar vermektedir.örneğin tanrıların tanrısı zeus diye bilinen mit insanları yok etmek istemekte ama onlarla sürekli ilişkilere girmektedir.bunlar bize göstermektedir ki yunanlılar kendi içlerindeki (çok az) iyi yönleri ve (çok fazla)kötü yönleri tanrılara satmışlardır.
sallasan tanrı'ya çarpan, önüne gelenin kendini beleşten tanrı ilan ettiği, birkaç insan kılıklı zavallı koyunu gütmek için kullanılan hayal mahsülü etnik masal dönemi oyuncağı.
(bkz: antik cag insanlarinin uydurma kapasitesi/#2749334)
bir çok karakterine doğa üstü yetenekler vererek onları efsanelerle bütünleştiren kültürel birzenginliği ifade eden mitler bütünüdür. tanrıları insanlar gibi gösterir.

yunan mitolojsinde tanrılar, insanlar gibi aşık olabilen, yaralanabilen, nefret edebilen ölümsüz varlıklardır. var olup olmadıkları bilinmemekle beraber, antik yunanda bir çok insanın bu tanrılara inandığı savunulmaktadır. örnek vermek gerekirse, denize açılan denizcilerin poseidon a adaklar adaması, zafer isteyenlerin adese adaklar adaması gibi.

temel olarak olimpos döneminde 3 tanrı tarafından temsil edilir. bunlar zeus, hades ve poseidon dur. zeus olimposta yaşar. poseidon gerekmedikçe olimpos a çıkmaz. hades ise yer altında yaşar.

eski yunanın günümüze de gölgesini düşürmüş bir çok mit e sahiptir. örneğin örümceğin yaratılması, defne ağacının oluşması, barışın simgesinin zeytin dalı olması, zamanın çocuklarını yutması, orion yıldızı vs. gibi bir çok değer, mitolojik kavramlarla efsaneler şekline getirilmiş ve insanlara sunulmuştur.
içinde ensest ve homoseksüellik dahil her b.kun olduğu şeydir. hem de bunlar tanrı falanmış. lan tanrı dediğiniz şeylere bu tip şeyleri yaptırmayın bari de biraz inandırıcı olsun.
(bkz: iğrencsiniz)
nick arayışı içinde olan gençlerin en büyük yardımcısı olan yunan mitolojisindeki tanrılardır.
ister istemez yunan mitolojisini yalayıp yutmuş biri olarak söylüyorum ki zeus' un etrafında dönen olaylar zincirini anlatır. zeus' un aşk hayatı -yani sapkınlıkları-, cezalandırmaları vs hep ilgi odağıdır; ancak batı edebiyatına müthiş katkıları olmuştur. özellikle rönesans döneminde yazılan eserlerde mitolojik elementler oldukça yoğundur.
okullarda ders olarak okutulmasi gereken.
küçükken bizi hayal dünyasında gezdiren, çocukluğumuzun vazgeçilmez masalları bizim için neyse mitoloji de şimdi odur.
sanırım yunanca ya olan ilgimden olmalı ki bu aralar pek bi merak ediyorum, okudukça da insan daha bi ilgi duyuyor.

merak edenler buradan bazı bilgilere ulaşabilirler.
http://yunanmitolojisi.blogspot.com/

bu arada yunan mitolojisine ilgi duyanlar başlamak isteyenler ; en dandik mitoloji kitabı bile 20 ytl den başlamakta..(tabi ki ''dost''ta)
kim kimden cocuk yapmis. kim kimin babasi kimin annesi belli degil. lisede yunan mitolojisi okurken kendimi cesur ve guzelde hissediyordum.... karmasik bir dunya olmasina ragmen ilkel duygulari tetikledigi icin ogrencilerin hosuna giden bir konuydu.

okumaya baslamadan once belli bir edebiyat kulturunuzun mutlaka olmasi gerekir yoksa cabuk bikarsiniz.
dillere destan filmlere konu olan mitoloji.
(bkz: zeyna)
(bkz: ares)
en baba tanrı kronos'tur.kendisi zeus'un babası olmaktadır.
(bkz: age of mythology)
şarap tanrısı dionysos ile sempatimi kazanan, eski yunanların eskiden inandıkları tanrılar hakkında geçen rivayetleri içinde bulunduran mitolojidir.
eşcinseller tarafından sıklıkla dile getirilen, hayranlık duydukları mitolojidir.