bugün

cemil meriç'in bu ülke kitabında bir yazı.
özetle , insanın kurtuluşu , maddede midir? yoksa manada mıdır? sorununu ele alır.
cemil meriç'in arthur koestler'in "The Yogi and the Comissar" isimli eserinden mülhem ifadesi. gandi ile lenin. maneviyatla müspet ilimler ikilemi.

--spoiler--
Yogi ile Komiser'in kavgası neydi? Büyük bir tecessüsle bir çağın muhakemesini yapan Koestler, eserinde Gandhi ile Lenin'in fikirlerini, mücadele biçimlerini sembolize etmiştir. Şöyle ki: "Komiser dünyayı dışarıdan değiştireceğine ve devrimle bütün felâketleri ortadan kaldıracağına inanır. Amaca götüren hile, hıyanet, zehir şiddet gibi her vasıta ona göre meşrudur.

Yogi ise dıştan hiçbir şeyin düzelemeyeceğini bilir. Onun metodunda ruhî kuvvetleri terbiye vardır ve zor yoktur. Fert, görünmeyen bir göbek bağıyla sonsuza bağlıdır.

Koestler. Komiserin bütün çabalarının insan tabiatını değiştiremediğine, Yoginin de kişiyi sonsuza bağlayıp terbiye etmek istediğine dikkat çekmektedir.

Kostler'e göre bizi, ne yalnız veli kurtarabilir, ne ihtilalci. Çağdaş insana kutsiyetini ve bütünlüğünü kazandırmanın yolu murakabedir. Kutuplar arasında âhenk kurulmadıkça, insanlığın istikbali tehlikededir.
--spoiler--