bugün

Akıllı telefon üreticisi Xiaomi, elektrikli otomobil üretmek için kolları sıvadı. Çinli şirket Pekin'de elektrikli otomobil fabrikası kurmaya hazırlanıyor.
https://tr.sputniknews.co...-uretecek-1051222251.html
deneme üretiminin başladığı, 2023 sonunda da otomobillerini tanıtacakları konuşuluyor.

--spoiler--
Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı (MIIT) tarafından verilecek ikinci ve son üretim onayının önümüzdeki bir iki ay içinde alınması bekleniyor. Xiaomi'nin MS11 kod adlı ilk elektrikli otomobili 800 km'ye kadar menzil sunan 101 kWh kapasiteli bir batarya içerecek.

Aracın 200.000 yuan (27.400 dolar) civarında bir fiyat etiketi taşıyacağı söyleniyor. Bu fiyat aralığında Tesla Model 3, BYD Seal, Deepal SL03 ve benzeri elektrikli otomobillere karşı rekabet edecek. Xiaomi ilk etapta ilk etapta yıllık 150.000 otomobil üretmeyi hedefliyor.
--spoiler--
donyo xooomo'yo koskonocok. düşünsenize adamlar dünya piyasasını değil de kendi vatandaşlarına yorlo vo mollo otolarını satsa dünya'da en çok satılan araç marka/modelleri arasında ilk 5'e oynar. şaka bir yana da çin otomotiv sektörünü küçümsemeyin.

çin'nin otomotiv yatırım ve politikaları takdire şayan desek yeridir.
çin (geely, araba üreticisi şirket) 2010 yılında volvo cars'ı 1 milyar 800 milyon dolara satın aldı. şu an ki değerle (kümülatif) 2 milyar 500 milyon dolar vererek aldı.

biz birden bire yerli ve milli oto yapmaya kalktık. sanki ağır iş makine araçları yük taşıyan kamyonlarda, yolcu taşıyan otobüslerde %80'e varan yerli üretim, otomotiv de %68'e yaklaşan yerlilik oranlarını bazı modellerde markalarda yakalamamışız gibi yerli milli araba yapmak için ortaya çıktık.
bunun için (devlet desteği, şirketlerin katkısı, kradiler vs) togg projesi için şimdilik 4 milyar dolar civarında para harcadık-harcanacak. daha da harcayacağız ki bu tür projelerde kesin bir rakam verilerek maliyet belirlenemez. siyasi sosyal ekonomik vb nedenlerle tedarik zincirinde olan aksaklıklar fiyat hareketleri maliyeti etkiler.
unutmadan...
jaguar ve land rover markalarını da hintli tata motor's 1 milyar 700 milyon dolara 2007 yılında satın aldı.
yerli milli araba derken neden bunları biz almadık? bu paralara bakıp büyük para demeyin, bizde ki ölü yatırımlar, hesap hatası yapılan, gereksiz zamansız yatırımlara bakarsak bunlar çerez parası aslında.

edibüdü: birisi 128 mi dedi ne?

uzun uzun yazacağım da...
neyse, canımız kaymak istedi.
biz de gidip manda yavrusu satın aldık. şimdi mandayı besleyip, büyütüp, sütünü sağıp, sütü kaynatıp kaymak yapacağız.

ille de yerli ve milli araba diyorsan hazır marka, hazır pazar payı, hazır teknolojiyi al. bu teknolojiden bir şeyler öğren, geliştir, yeni modeller ortaya çıkar, yap arabanı, sok euro ncap testine, koy üzerine made in turkey etiketini, sat dünya'ya.

yok yani, elin gavuru(!) parasıyla projesiyle mühendisiyle gelip boğazın altına tüp geçit yapınca yerli ve millilik duyguların bu tünelden geçerken titretmiyor (aksine, elin gavurunun"!" parası projesi mühendisi ekipmanıyla yaptığı projeden benim gibi gurur duyuyorsun) ama elin gavurunun(!) tüneli içinde giden arabanın elin gavurunun(!) olması yerli ve millilik duygularını titretiyor. bu tünelden geçen arabam yerli ve milli olsun diyorsun.
bu mantığı anlamıyorum, bilen varsa anlatsın.
Marka satın almak çok yanlış bir düşüncedir, eğer milyar dolarlarınızı çöpe atmak istemiyorsanız tabi, togg'a sıfırdan başlamak özellikle otomotiv sektörünün günümüzde elektrikasyona kaydığı dönemde togg projesi gayet ayakları yere basan bir proje olmuştur, eski bir markayı almak sadece markayı değil, ondan kalan borçlarıda almak demek, sıfırdan togg projesine başlanması daha mantıklı oldu bence.