bugün

tam olarak counter bir spor arıyorsanız. (bkz: ninjutsu)

hareketleri pek can yakıcı olmayan öldürmez de güldürmez de bir spor. wing tsun bilip diğerlerinden bir şeyler bilmiyorsanız. sokakta çok dayak yersiniz. karma dövüş sporları içinde en ölümcül olanı şüphesiz ninjutsudur. bunu güreş ve kick boks ile birleştirin. biraz da judo tekniklerinden bir şeyler alın. tamam olursunuz zaten.
sert bir savaş sanatı stili. dünyaca ünlü en büyük ustası yip man'dır.
yakın dövüş ve self defense için bire bir olan dövüş sanatı. yok kick box siker yok tekvandocu amına koyar ile karşılaştırılması çok yanlış. krav maga ile karşılaştırılabilir ki bu durumda da wing tsun alır diyorum çünkü krav maga wing chun'a fazlasıyla benzer.

ayrıca kick box, tekvando ve aikido'dan en temel farkı ise kung fu'nun bir dalı olmasıdır. temeli vardır. karate ile benzerdir dolayısı ile.
Goruldugu kadariyla wt, yapilan abartili propagandanin da sayesinde, tartisilmaz ve ustunlugu de supe goturmez bir dovus sanati olarak memleketimde lanse edilir ve daha kotusu bilgisi az insanim tarafindan da boyle kabul edilir olmus.

yakin mesafede bir takim guzel tekniklere sahip, tekmeleri sınırlı bir vurus (striking)'lu dovus sanatidir. guney cin kokenlidir, masalsi tarih anlatimini gore de shaolin kokenli bir rahibe tarafindan kolay ogrenilsin diye gelistirilmistir.

en onemli iddialari arasinda: gozle gormeden dahi sirf hislerle dovusmeyi ogrencilerine ogretebilmesi, her dovus mesafesini kapsamasi, dovuste ekonomikligi savunmasi kabul edilebilir.
bu konulari teker teker ele almak gerekmektedir.

her seyden once wt (=ving çun) tarihi "ispatlanamaz" bir tarihdir,
ng mui adinda bir rahibenin yasadigina dair hicbir delil soz konusu degildir.
hakikaten taninan ilk uygulayicisi ve ogreticisi, ıp man'dir.
ıp man'in saglam bir dovuscu oldugu, oglu ve simdi wt ogreten ve bu isten para kazanan ogrencileri tarafindan, surekli ifade edilmistir. daha kesin bir delilimiz maalesef bulunmamaktadir.

wt iddia edilir ki vurmalar, atmalar yanisira yer dovusune de sahiptir. bir kere vurma konusunda wt kisa vuruslu (short fist) bir sanattir, ayakta dahi uzanimi long fist sanatlar kadar degildir, atmalari da cok zengin olmayip fazlasıyla yuzeysel ve imajinerdir.

wtnin orijinalinde yer dovusu bulunmaz, yer dovusu bu konudaki yetersizligi anlasilinca wtye sonradan eklenmestir.
bunun onculerinden biri de krk ve ogrencisi boztepe'dir. boztepe ayrica daha sonra onemli bir sambo/judo dovuscusu olan gokor chivichyan'dan yer dovusu teknileri ogrenmistir, katildigi ozel dersler neticesinde. ewtonun boztepe sonrasi en buyuk yer dovusu ustasi olan ispanyol da ozel bjj dersleri almis ve anti-grappling tekniklerini wtye yedirmistir.

halbukı orijinal wcde yer dovusu bulunmamaktadir. yine wtdeki yer dovusu aslinda yer dovusune karsi bazi yuzeysel uygulamalari iceren bir karsi savunma sistemidir, ne dusmeler ne de yerde aktif dovus yeterince iyi ve derin ogretilememektedir.

aslinda bunu wtden beklemek de hatali olurdu, cunku wt bir ayakta icra edilen sanattir, orijinali de boyledir.
usta ıp man'in yer dovusu yoktur, hocalarin hocasinda olmayan bir seyi leung ting, kernspecht ve ogrencileri "var" diye nasil iddia edebilmektedirler? ilginç!

baska bir konu gormeden dovusebilmesi iddiasidir. bundan kasıt karanlikta veya kör iken dovusulmesi degil, temas sayesinde rakibin niyetinin onceden anlasilabilecegi dusuncesidir.
bunu da dan-chi gibi chi sao gibi teknikler ve driller ile gelistirmeye calisir wt ogrencisi.

so far so good.
ancak uygulamadaki ve antrenmanlardaki harekat, genellikle iki wtcinin kapismasi seklinde uygulanmakta, bu ikisinin gizli bir anlasma neticesi ellerini baglamaya karar verip sonra kavga baslatmaya niyetlendikleri bir ortamda gerceklesmektedir.
yani kurallari onceden konmus bir dogmatik ortamdir bu.
denir ki his gozden hizlidir iste bizim avantajimiz budur.

eger tum dovusler boyle baslamaktaysa o zaman bu fikre katilmamak imkansizdir, ancak buna inanmak buyuk bir yanlis olacaktir, kavgalar boyle degildir, ve temas aslinda bir darbe olarak kendini vucudumuzda hissettirir.

yani, gelen bir yumruğu öyle yumuşacık bong ile alıp, o kolu büküp oradan zincir yumruğa girebilmek olası bir iş değildir. anlaşmalı çalışmalarda-drillerde yaparsın ama gerçek kavgada çok zordur!

kaldi ki bir cok wt teknigi goz ile uygulanmaktadir, his o kadar gerekli degildir, bu da saatler vakfedilen chi sao'nun gerekliligini sorgulatmalidir. tan mesela tamamen goz ile baslanan bir savunmadir, hissiyatla baslamasi imkansiza yakindir. wtdeki ayak savunmalarinin hepsi de goz ile yapilan savunmalardir, o zaman neden his soylemi ile ortaya cikilmaktadir? ve neden goz savunmasi yapan diger sanatlar kucuk gorulmektedir?

sensitivity drillerin bunamaya karsi iyi geldigini dahi iddia edebilmektedir wtciler pes diyorum.

bu his calismalarinin bu kadar one cikarilmasi ve bu konuda basarinin dovus yetenegi ile orantili tutulmasi cok buyuk bir hatadir ve kasıtlıdır bu propaganda. dövüşen, fiilen gerçekten dövüşen (maç-sokak fark etmez) birisi onun sapı-bunun kökü imajiner tekniklerin uygulanamaz olduğunu bilir ve anlar.

kaldi ki his calismalari dairesel hucumlari pek kaale almaz gorunmekte, hücum edenin direkt hucum edecegini kabul etmektedir.
bu gibi kabullenimler tehlikelidir, gerçekle insanin bağinin kopmasina sebep olabilir.
ving çun'un business kismina da egilmekte fayda var.

evvela, wtnin aylik ucretleri, kural olarak, daha klasik dovus sanatlarina gore cok daha yuksektir, bunun sebebini anlamak bilmak isterim.
kaldi ki bu calismalar neticesinde, para verip de ogrendiginiz seyden, yine para vererek gireceginiz bir sinav ile teste tabi tutulursunuz.
yani hocanin size bir sey ogretememis olmasi ihtimali kabul edilmez, kalmaniz durumunda yine ayni ucret ile teknikleri tekrar etmeniz beklenir, burada ciddi bir mantiksizlik soz konusudur.
yine bazi organizasyonlarda sadece doviz ile bu sinavlara girmeniz gerekir, yani tl vermeniz imkansizdir, hadi dogru bankaya.

yine bazi organizasyonlarda belli bir seviyenin sinavina girememisseniz bundan sonraki sevyenin teknikleri sizden saklanacaktir.

ozel ders alan ogrenciler hocalari tarafindan kayirilir onlarin cok kisa sure icinde yukseldikleri gozlenir, bunun verilen para ile dogru orantili oldugunu, dovusme yetenegi ile alakasi olmadigini bilesiniz.

yine sacma sapan t-shirt ve esofmanlara pornografik ucretler odemeniz beklenir, kalitesiz malzemenin uzerine basilmis bir markadir size bu parayi odetmesi beklenen.
yine bir uyelik ve belge icin de yillik doviz uzerinden para odeyeceginizi de unutmayiniz.
yani wt icin ne kadar zenginseniz o kadar iyidir.

karsiliginda ne aldiginiz ise ciddi bir sorudur..

saklanan teknikler???
teknik ile business isinin birlestigi baska bir husus da "ogrenciden saklanan tekniklerdir".
turkiye'de bunu ogretebilen adam varligi bir yana, bunlarin esas hocasi olan krk tarafindan uygulanan bir taktik de "uzun sopa"yi mesela yillarin wtcisine bile ogretmekten kacinmaktir.
bu ancak ozel dersler ile ogrenebilinen bir teknik olarak kalmaktadir yani.
ogrencisine karsi boyle alavere dalvere dolu baska bir dovus sanati ben bilmiyorum.

ornegin boksda judoda hemen tum teknikleri bilirsiniz, gorursunuz, kendo'da ornegin hemen tum hareketler 4-5 ayda size ogretilir sonra bunlarda mukemmel olmaya calismak baslar,
aynisi muay thai ve kickbox icin de gecerlidir.

yani bunlari hic kimse olmasa bile bir kum torbasinda tekrar ederek kendiniz, az da olsa fit tutmaniz mumkundur, wt de ise bu imkansizdir, illa bir partnera ihtiyac duyarsiniz.
Türkiye'de leung ting kökenli versiyonunun bilinip çalışıldığı çin dövüş sanatı.

leung ting ise usta ıp man ile çok az çalışabilmiş, diğer ustalar tarafından yetersiz olarak görülmüş bir komedyendir.

gerçek ving çun maalesef bilinmez ülkemizde, bilinen versiyonunda ise ving çun felsefesine (kuen kuit) aykırı unsurlar fazlasıyla mevcuttur.
Neden mesela 14 yaşında bir genç WTye gitmemelidir?
Çünkü çok etkili değildir.
Büyük Sifuları, WTcilerin hiçbirini sporcuların karşısında göremeyiz. Çıkanlar ise Muay Thai ve BJJ yaparlar buz gibi.

iki; WT bir para tuzağıdır, aylık ücretlerini çok yüksek bulmuyorum, esas her 3 ayda bir 240 lira seminer parası vereceksin (seminer 80 avro ise; 200 avrolukları da oluyor gerçi yani 600 lira), tişört parası vereceksin, iLERLEMEK için özel ders almak zorunda kalacaksın.
ilk 5 SGde olmasa bile ilerleyen zamanlarda illa ki özel ders almak zorunda kalacaksın.
Yine, 1 TG'yi almak 4-5 bin liraya mal olacak. O zamana kadar ki toplam demiyorum; sadece 12 sg'DEN 11 TGye geçişte ödeyeceksin bu parayı. En az 3 bin lira ödersin.
Seminerlere girmeden WT'de yükselemezsin bu arada. Ama 1 TGye gelince sektionenlar var; hah bunları özel ders yoluyla alman ve bunu da belgelemen şart.
4-5 yılda 1 TG olursun; yıl başına 3000 lira ödesen; 15000 + TG parası yani 18000 lira ödersin. fena değil!
o parayı sonra sen öğrencinden çıkartmaya başlarsın; anlaştığın salonlara yazılmaya gelen öğrencilerini evine, özel ders almaya davet edersin, salon sahibine çaktırmadan (=gerçek olaylar bunlar)

Kaldı ki WT ÇAKMA bir daldır, Leung Ting sahtekardır; Türkiye'deki WTnin hemen hepsi Leung Ting kökenlidir, YANi WT köksüz uyduruk bir daldır.
Leung Ting çalışan WT ekolleri: EWTO, EBMAS, ÇiFÇi, AVCI, PROWES, DYNAMIC WT, UWTO, IKWTS.

1 TG alanlar daha uzun sopayı, tahta adamı kullanmayı bile bilmezler! NEDEN? Parayla bunlar yavaş yavaş satılır da ondan!
Yani neymiş? WTciler sırf satılabilsin diye bazı teknikleri ve aletleri talebelerinden saklarlar.
Bildiğim kadarıyla PROWES bu tarz ticari olaylara girmiyor. Desteklenmelidir bu nedenle.

Son olarak; 14 yaşında bir genç federasyonlu sporlara gitmelidir (judo, taekwondo, muay thai gibi), önce sporcu olmalıdır. WTyi 30'undan sonra da yapabilir.
uzakdoğu kültüründe bir kadın tarafında geliştirilmiş çin kökenli bir savunma dövüş sanatıdır.

Fakat yaygın olarak tanınması yip man tarafından sağlanmıştır.

Ondan sonra kendi kung fu karakterini oluşturan bruce lee tarafından dünyaya adını duyurmuştur.

5 yıldır uğraştığım spordur kendisi. Ciddi anlamda güç ve hız gerektiren bir sanattır.
4 yıl yaptığım çin sanatıdır. işte bazı eleştirilerim;

1. WT’NiN DÖVÜŞ STANCE ( DURUŞ ) POZiSYONUNDAKi YANLIŞLIK:
Dünyada hiçbir dövüş sporu-sistemi böyle abuk bir duruş sergilemezken ön ayağa ağırlık vermeyip ağırlığı ya da dengeyi tamamen arka ayağa vererek dövüşmeye çalışmanın mantıkla izah edilir bir tarafı yoktur. Bu dövüş pozisyonunu aldığınız zaman low kicklere çok açık olduğunuz gibi ileriye atak yapmada ve geriye kaçmada başarısız olursunuz ( gerçi wt’de geri çekilmek yoktu değil mi?)

2. WT’NiN ENTRY MANTIĞI :
WT’ye bakarsanız genel olarak uyguladıkları entry’lerin ( rakibin içine giriş tekniklerinin) birkaç çeşitle sınırlı olduğunu görürsünüz. En çok kullanılan entry rakibe pak sao yapılarak giriş yapılmaya çalışılması. WT’ciler rakibe doğrudan yumruk atarak pek entry yapmazlar,oysa bir boksör ,muay thai,kick boks,kyokushin uygulayıcısı çeşitli feykler ,adımlamalar,vücut eskivleri kullanarak rakibin eline hiç dokunmadan çok can yakıcı ve şaşırtıcı hızlarda ataklar yapabilirler. Genelde wt uygulayıcıları rakibin atağından sonra içine girmeye gayret ederler ve bu giriş genelde düz bir çizgi halinde son derece hızlı bir şekilde ilerlemeye çalışarak olur ki sonucu çok kötü olabilir çünkü rakiple aranızdaki mesafeyi doğru ayarlayamazsanız nerden ve ne zaman geldiğini bilemediğiniz bir yumruk veya tekme yiyebilirsiniz.

3. WT VE ANTI GRAPPLING - ANTI BOKS - ANTI MUAY THAI :
Grappling ya bilirsiniz ya bilmezsiniz. Grappling ya vardır ya yoktur. Anti grappling diye bir şey yoktur. Grappling’i iyi bilenler grappling teknikleri çalışırken zaten kontrasını çalışır ve çalışmak zorundadır zaten. Guard,base ve mount bilmeyen bir adamın bunları bilen birine karşı hiçbir şansı yoktur. Güreşçiye karşı şöyle,judocuya karşı böyle dövüşülür diye bir şey yoktur. Kaldı ki grappling tekniklerine contra teknikler çalışmak için o tekniklere çok hakim olmak gerekir. Yani sizin en az yüzlerce kez tek dalma,çift dalma,harai goshi çalışmış olmanız lazım ki bu tekniği uygulamak isteyen birine karşı bir şeyler yapabilesiniz. Bu teknikler ( bunları sadece örnek olsun diye verdim) wt’ciler tarafından ehil kişiler nezaretinde çalışıyor mu ?
Hayır!!!!!

O halde bu tekniği size uygulayan birini nasıl fark edecek ve zamanında nasıl müdahale edeceksiniz? Ben söyleyeyim müdahale edemeyceksiniz. Wt’ciler tarafından en çok çalışılan tekniklerden biri de low kick’lere karşı yapılan ve ayak tabanıyla blok alınarak karşı atağa geçilen tekniklerdir. Peki siz iyi low kick atabiliyor musunuz? Size low kick attığında ayağını blokladığınızda size arka arkaya tekrar tekrar low kick atan biriyle karşılaştınız mı? Ya da low kick attıktan sonra bir muay thai’cinin clinch’ine maruz kaldınız mı?

Lat Sao yaparken size pata küte low kick atan Sifunuza doğaçlama olarak sparring esnasında low kick atan iyi bir tekmeci oldu mu? 4-5 sene güreş yapmış , 3 sene bjj yapmış biriyle gerçekçi bir şekilde güreştiniz mi hiç? Bir güreşçinin boynunuzu sıktığında veya belinizi sarıp kaburga kemiklerinizi birbirine yapıştırırcasına sıktığında ona vurmayı denediniz mi,bir bjj’ci size kimura yaptığında ona vurmaya çalıştınız mı hiç? Bir judoka size seionage yaptığında karşı koymayı denediniz mi hiç? Siz hiç 5’er dakikadan 3 raund lapa dövüp bunun üstüne sparring yaptınız mı? Siz hiç muay thai veya kyokushin maçlarına çıkmayı denediniz mi?

4. WT VE KURALSIZ DÖVÜŞ:

Siz hiç ömrünüzde diz,dirsek,low kick,her türlü yumruğun,atışın,kırış-boğuş tekniklerinin serbest olduğu bir maça çıktınız mı?
Biz kuralsız dövüşüyoruz çünkü çok tehlikeliyiz söylemlerinizin ne kadar gerçekçi olduğunu test etmeye ne dersiniz? Cevap vereyim ,bunu hiç denemediniz. Hiçbir Sifu da böyle bir maça çıkıp wt teknikleriyle başarılı olamaycağını biz dövüşenler gibi iyi bilir,bundan dolayı da . Efsane olmuş hiçbir Sifu böyle bir maça çıkmaz çünkü öğrencileri onun tek yumruk dahi yemediğini görmüşlerdir hep. Hayatı boyunca kendisine vur gücüyle yumruk atan bir profesyonelle hiç karşılaşmamış bir sifu yüzüne aldığı bir kroşe sonucunda başının dönmesine rağmen ayağa kalkmaya nasıl çalışacak biri izah edebilir mi?

Oysa dövüşenler bilirler ki yenilmeyecek hiçbir insan yoktur ve profesyonel dövüş dünyasında dövüşüp knock out olan ,aynı zamanda antrenörlük yapan dövüşçüler ve öğrencileri bundan gocunmazlar. WT’nin öyle bir propagandası var ki,sifu’nun biri çıkıp maçta knock out olsa öğrencilerinin hepsinin ona karşı güveni azalacağı için dımdızlak ortada kalır bence. Halbuki bu tür hayal ürünü yenilmezlik söylemlerini ve propagandaları bırakıp iddialı olmak yerine öğrenmeye açık olsa durum tam tersi olur ve takdir toplar.
wing tsun – 300 yıllık bir savaş sanatı
wing tzun(wing tsun) 300 yıl kadar önce çin’de rahibe ng mui ve ismini aldığı yim wing tzun tarafından geliştirilmiş özgün bir savaş sanatıdır.

açılar ve hisler
dai-sifu
wing tzun(wing tsun) güce güçle karşılık vermek yerine açılar ve hisler yoluyla agresif bir saldırının üstesinden gelir. her yaşta insanın kendisini savunabilmesine esneklik, ağırlık, güç farkı gözetmeden olanak sağlar.

tüm dünya’da 40 ülkede
bu savaş sanatı bugün dünya çapında 40'ın üzerinde ülkede, onbinlerce üye tarafından öğrenilmektedir.

türkiye‘ de eğitim veren en aktik okul ebmas‘ tır. emin boztepe avrupa yakasında, (bkz: tuncay eşiyok) ‘ ta anadolu yakası‘ nda en bilinen ve işinin ehli insanlardır. avrupa yakası cihangir, anadolu yakası‘ nda pendik‘ te vardır bu okullar. inanılmaz derecede kalori yakmanızı, sıkılaşıp kısa zamanda da mikemmel* kaslara kavuşup, sevdiceğinize bakanı yamultuyorsunuz. şaka bir yana gerçekten başlayıp memnun kalmayan yok en azından bizim salonumuzda.
incelenmesi gerektir.
Bir çeşit dövüş sporudur. Kung fuya benzetilir fakat bir bokada yaramaz.
işe yararlığı hakikaten şüpheli dövüş sanatıdır.
Boks, muay thai gibi güç yaratamıyorsunuz darbelerinizde, yer dövüşü ise sonradan eklemedir, iP MAN ile hiç alakası yoktur, çünkü onun zamanında, wing chun içinde, yer dövüşü hiç öğrenilmemiş ve öğretilmemiştir.
sonradan eklemedir. bunun yerine hakiki yer dövüşü olan BJJ, judo, güreş, sambo gibi dallar tercih edilmelidir.

Yani, ayakta en ideal dal değildir, asla da olmamıştur.
Yerde en ideal dal değildir, zaten kendisine ait orijinal bir yer dövüşü de hiç olmamıştır.
ama;
keyiflidir, hareket olsun, yeni insanlarla tanışayım diyorsanız; bu anlamda işe yarar.
irice bir insansanız ve karşınızdaki kişi hem zayıf/güçsüz hem de dövüşmeyi bilmiyorsa, ancak bu durumda dövüşsel katkısı da olabilir.

ilaveten, öğrencilerini çok öperler bunun hocaları. 3-4 ayda bir, ücreti Euro üzerinden hesaplanan seminerlere girmeden "yükselemezsiniz". Belli bir zaman sonra özel ders almadan "yükselemezsiniz". 1 TG almak, sadece 1 TG almak, yani 12 SG'den sonra yükselmek; organizasyondan organizayona değişmekle beraber, aşağı yukarı 3000-5000 Lira bandındadır.

Bütün bunlar hep ticaret anlayacağınız*.
ise yaramadigi konusunda tartismalar olan dövüs sanati. bir nebze haklilik payi vardir. onca sene ugrastim çok da bir isime yaramadi, çünkü günlük hayatta kavgaya karisan bir insan degilim. ve günümüz sartlarinda çiplak bir sekilde (eklenti olmadan) kullanildigi takdirde çok ise yaramadigi da dogrudur. lakin taktiksel anlamda ve denge konusunda kusursuzdur. temel hareketleri olsun, dövüsürken fizik yasalarini aktif bir sekilde kullanma olsun çok islevseldir. ayrica karsinizda çok kisi var ise diger stillere göre daha kolay baski kurabileceginiz bir tekniktir, çünkü en hizli sekilde rakibi etkisiz hale getirmenin yollarini ögrenmissinizdir. zaten sanatin kendisi de hiza ve reflekse baglidir. eger bunlari etkin bir sekilde kullanmayi ögrendiyseniz karsinizdakilere karsi etkili olabilirsiniz. tabi tutup agir siklet boks sampiyonunu yada iyi seviye bir kick box cuyu rahat deviririm wing tsun la derseniz o yalan olur. çünkü bu sanat tek basina güç yada mukavemet getirmez size. ki çogu kosulda bu ikisi hiz ve refleksten daha önemlidir. neyse kisacasi ise yarar tabi ki ama sartlar dogrultusunda yararlilik seviyesi degisir. ama siz yine de kavgadan uzak durun, gerek yok bosuna sinir stres sahibi olmaya. rahat olun. karsinizdakini dövdügünüz an hakliyken haksiz duruma düsersiniz, meydanda kazandiginiz kavgayi mahkemede kaybedersiniz.
arkadaşlar hayallerinizi yıkıcam ama bir geçin bunları;

çinde zamanında hakkıyla yapılmış sanatlar lafımız olamaz ama şu an ticari aktivite bunlar.

franchise mantığıyla işleyen işletmeler.

uygulanabilirliğine gelince 1 yıl aikido, üzerine bir yıla yakın kick boks, lise yıllarında tekvando yapıp kuşak sınavlarına katılmış bir adam olarak söylüyorum amacınız ergen mantığında adam dövmek ise direk yapacağınız boks ve kick boks dur.

wing tsun, aikido, jet kundo bunlar müsabık olamıyacağınız için size darbe yemeği öğretemez. sağlam çenenize bir yumruk yediğiniz anda feleğiniz şaşar ne teknik kalır aklınızda nede ayağınızı iç içe basarak durduğunuz o komik pozisyon.

boksör ise darbe vurmak kadar darbe almayada alışkın olduğu için her türlü dövüşmeye devam eder.

ayrıca guard sistemleri çok gelişmiştir orta seviye bir boksöre sende boksör değilsen götünü yırtsan bir tane sağlam geçiremezsin kapatır kendini sindirir psikolojini bozar, kendine çekerek yumruğunu boşa çıkarır hatda sonra kabak gibi açtığın karaciğerinin tadına bakar ağlarsın acıdan.

teknik miş sanatmış felsefesi varmış aman diyim bir araştırın bu kung fu cuların taylandlılardan yedikleri dayakları bir süre video su var.
Birkaç güzel tekniğinin dışında ileri derecede gereksiz bulduğum dövüş disiplini, kavgada en uzaktan yaptığın en garanti hareket her zaman hayat kurtarırken bu arkadaşlar rakibin içine içine girmeye uğraşıyorlar garip bir bacak pozisyonuyla, eyvallah kendi disiplininden olan adama girersin o da sana girer ama bir tekvandocu sen girene kadar 7-8 sağlam tekme sallar bir boksör 15 tane direk indirir neye uğradığını şaşırırsın. bu arkadaşların az da olsa derman olabildikleri şey kroşe ve yandan gelen diğer darbeler ama kavga genellikle direk olarak gelen darbelerle başlar yani kimse kroşe ile girişmez zaten size, ve görebildiğim kadarıyla da direklere karşı acayip etkisizler lan acaba bunun da bir mantığı var mı diye bir arkadaşla bunların tekniği 3 aşağı 5 yukarı denedik yok amk o şekilde o yumrukları bloklasan bile kolunun acısından duramıyorsun kemik kemiğe değiyor resmen. özetle uzak durun uygulanabilirlik 0 ın altında.
arkadaşlar öncelikle bu sistemleri bilenler de bilmeyenlerde malesef yorumlamış. insanların kafasını karıştırmak kolay tabiki.

wing tsun evet bir savunma sanatı (martial art) ve bunun tartışılacak bir tarafı yok. şimdi aranızdan birisi gidip "dali" nin tablolarına "çok soyut olmuş gerçek hayatta böyle resim mi olur kardeşim" demiyorsa kimse de çıkıp bu tarz savunma sanatlarına saçma, gereksiz, bir işe yaramaz da diyemez. eğer wing tsun'un etkisiz olduğunu düşünüyorsanız yanlış bir hoca yada öğrenciden görmüş olabilirsiniz. birde hiç bir wing tsun sisteminde seni boks muay tai vs. gibi bir sistemden daha etkili ve güçlü olduğuna ikna etmeye çalışmazlar. neden çünkü 3-4 adet ve güce dayalı hareketi yıllarca yapmış bir adama 3-4 ayda öğrendiği hareket ile savunamayacağını bilirler. hiçbir wing tsun öğrencisi bir boksör kadar güçlü yumruk, taekwondocu kadar güçlü tekme yada bir güreşçi kadar sağlam künde yapamaz bu aşikar. ancak wing tsun 7 den 70 e herkesin yapabileceği içinde teknik ve formların olduğu gayet eğlenceli ve eğitici sistemler bütünüdür. evet kabul etmek lazım bu iş para ile oluyor. malesef türkiyede federasyonlaş(a)madığından sponsor vs. gibi durumlar olmuyor ve sistem bu şekilde devam ediyor. türkiyede birçok hoca ve sistem var. (salih avcı, emin boztepe, korkmaz şimşek, vs. gibi) kimse kusura bakmasın 3-4 sene aktif boks yapan bir adamın yumruğu sadece wing tsun değil nereyese hiç bir sistemle (3-4 sene çalışmamışsa ) kolay kolay karşılanmaz.

bu arada 3.5 senedir aktif wing tsun yapmaktayım. hem fiziki hem ruhsal anlamda ciddi gelişmeler yaşadığımı söyleyebilirim. kimseye bu sistemin en iyi ve en etkili olduğunu veya falanca hoca bu konuda usta kesin ona git falan demiyeceğim ancak her ne yapıyorsanız yapın onun hakkını verin ve elinizden geldiğince kavgadan uzak durun.

kavgada kazanan yoktur.
başka sistem çalışmayanların, dövüş hakkında bilgisi ve/veya tecrübesi olmayanların gereksiz yere göklere çıkardıkları daldır.
verimliliği, etkinliği bir yana, öğreten organizasyonların hemen hepsi "franchise" mantığına göre çalışır.
yetenekten ziyade hocadan özel ders alma sayısına göre yükselinir.
Favori dövüş sanatım. Asla yenilmem.
Leung ting kökenli olan ekollerini tuhaf duruşları ve yanlış tekniklerinden bilirsiniz.
Ve elbette acımasız ticari yaklaşımlarından!
Sırf bu nedenle prowes kurulmadı mı?

Tanım: müşterilerine mutluluk satan vasat dövüş sanatı.

Hareket olsun, insan tanıyalım, etkililiği vasat da olsa iki teknik öğrenelim diyorsanız gidin.
Ama şunu bilin, bu dal ve benzerleri sizi gerçekten dövüşçü yapamaz, %90 diyelim.
O %10 origami sanatı kullanarak bile dövüşür. WT değildir nedeni.
Bir de şu var Tüm wt hocaları muay thai ve bjj çalışırlar, kazandıkları paralar ile.
Boztepe, Avcı, Nehar, Egemen gibi örnekler crosstrain olayına fena girmişlerdir.