bugün

server, workstation falan bunlar linux olur da ev bilgisayari yok abi, linux olmuyor. java acmaya calisirsin olmaz, hdmi baglarsin gormez. anasinin amina kadar yolu var ev bilgisayarinda. yarin windows yukluyorum.
iki bilgisayarımda da çalıştırdığım linux dağıtımı. desktopumdaki dağıtım ubuntu 20.04, laptopumdaki dağıtımın sadece adı elementary os; ancak o da ubuntu (18.04) tabanlı sonuçta.
ilk izlenim olarak beğendiğim işletim sistemiydi (18.04). Windows yüklemeye bile gerek olmadığını düşünüyordum ama 2 gündür windows'a rahmet okutuyor. Bilgisayarı açabilirsem seviniyorum. çünkü Sürekli hata veriyor. ileride alışılır mı bilmem ama fazlasıyla yorucu geldi bana.

steam indiriyorum çalıştırmam için komut girmem gerekiyor. Oyunu açıyorum kasıp duruyor çünkü nvidia yerine intel ekran kartını kullanmış onun ayarlarını değiştirmekle uğraşıyorum.

Özetle Son kullanıcılar hiç bulaşmasın.
20.04 lts sürümü çıkmış olan linux dağıtımı.
(bkz: çöp)
19.10 ile uçmaktadır. ssd'ye geçmiş olmamın da etkisi var, ama gnome'a geçtiklerinden beri hazırladıkları eklentiler ve öntanımlı uygulamalar ile iyice olgunlaşmış durumda. ve inanılmaz hızlı. gnome'un daha az ram harcamaya başlamasının bu konuda etkisi büyük.
Muazzam bir çöp.
Şu an Windows10'un yanına kurmaya başladığım işletim sistemi. Windows10 burada hep övdüm ama gerçekten kasmaya başladı pc kullanmak eziyet halini aldı adeta. Ve yaptığım tek şey internet de dolaşmak ve yotube da takılmak. Canıma tak etti yeter artık.
16.04 lts sürümünü kullandığım işletim sistemi. gördüğüm en büyük eksiği son kullanıcıyı zorlaması. örneğin windows'da güncelleme yaptıktan sonra çökmeyle şimdiye kadar hiç rastlaşmadım ama linux tabanlı bir dağıtımda ne zaman bir güncelleştirme yapsam kesin bir kere çöküyor.

not: her şeye rağmen linux aşktır. insana acı verir, uğraştırır, zamanını alır ama kendini de sevdirir.

edit: 18.04 LTS kullanıyorum şuanda. iyi hoş ama ram kullanımı biraz fazla gibi geldi...
benim de yardımcı olabileceğim dağıtımdır.

hatta:

linuxdistrolari.blogspot.com
ubuntu kullanıcıları özelden yazsın. birbirimize yardımcı olalım.
görsel
masaüstünden, buluta, internete bağlı her şeyinize kadar çalışan açık kaynaklı bir yazılım işletim sistemidir.
aklıma bilgisayar ağları dersim geldi. bir miktar tiksindim. gözünü seveyim windows.
en yaygın kullanılan linux dağıtımınlarından biridir. yaklaşık 2 senedir kişisel bilgisayarımda linux kullanıyorum ve yaklaşık 1 aydır da ubuntu kullanıyorum. ubuntu bazlı sistemlerin şöyle bir güzelliği var eğer sistemde bir hata çıkarsa veya ne bileyim bir problem çıkarsa direk internette arama yaptığınızda mutlaka onunla alakalı birşeyler bulabiliyorsunuz. ubuntu community si oldukça güçlü. bu da ubuntuyu oldukça güçlü ve yaygın yapıyor aynı zamanda kullanım kolaylığı sunuyor. açıkcası ben birtakım güvenlik sebepleri ve programlamayla alakalı bazı spesifik durumlar için linuxa geçtim ve hiç bana windowsu aratmadı bugüne kadar. ubuntu da linuxa yeni başlayanlar için oldukça uygun, kullanımı kolay bir linux dağıtımı.

daha evvel uzunca bir süre linux mint kullandım. o da oldukça yaygın kullanılan bir sistem ve ubuntu bazlı. karşılaştırma yapacak olursak linux mint benim bilgisayarımda ubuntuya oranla daha akıcıydı. ubuntuda bazı programların özellikle snap olarak yüklenenlerde geç açılma olabiliyor. tam olarak nedenini çözemedim. ayrıca ubuntu masaüstü ortamı yanılmıyorsam linux mint cinnamon editiona göre daha fazla ram tüketmektedir.
gnome ile arası olmayanlara kde kullanana ubuntu verisyonu kubuntu öneriyorum.
Linux mint siker.
10.04 versiyonundan sonra kullanmadigimdir. Gnome gitti, ubuntu bitti.
Simdilerde windows cuyum, nazini cekemem linuxun.
hayatımda ilk defa kullanacağım, linux camiasının en popüler ve en çok kullanılan bir dağıtımıdır.
en kullanılabilir linux işletim sistemidir. windows'la kullanılamayan bir çok eski pc tekrar canlanıyor bu işletim sistemiyle.
unity'i rafa kaldırıp gnome shell'e geçiş yapacaktır.
https://insights.ubuntu.c...an-phone-and-convergence/
linux tabanlı işletim sistemi, daha çok pakettir kendileri.
öylesine yükleyip "linux kullanayım bari" diyenler için sıkıcı olacaktır.
linux paketlerinden biridir ama bir pardus kalitesi yoktur.
10.04 ile kendi edindiğim bilgiler ile kullanmaya başlamıştım; ancak yapılabilecek şeylerin kısıtlı olmasından(evet oyun) ötürü windows a geri dönmüştüm. tabi bu arada zart diye olmadı 2 sene kadar 12.10 dahil kullandım sürümleri, hatta dual işletim sistemi olarak windows ile birlikte takılıyordu 13.04 e kadar.

yalnız başta cezbediyor da sonrası yavan bir tat bırakıyor. bir de şunu söylemeliyim ki işletim sistemi/kernel fanatikleri de hiç çekilmiyor hakkaten. forumlarında bir eblehlik, bir kendiğini beğenmişlik var daimi olarak. özellikle forum ubuntu tr yönetimi ve üyeleri hakikaten sığır sürüsü. insanı linux tan, distrodan soğuturlar o derece.

neyse efendim, eski albenisi olmayan, bir dönem kullanıcıların "arayış"ları neticesinde pclere yer bulmuş bir dağıtımdır, gerçi genel olarak tüm distrolar öyle. eski albenisi kalmadı linux tabanlı işletim sistemlerinin, hala terminal kullandırıyor özel durumlar söz konusu olduğunda. bu ne lan diyor insanlar, dummy user e hiçbir zaman yakın olamaz linux tarafı. windowsa winzort deyip, yazılım fanatikleri yapan forumlar da her fırsatta "benim bey öyle şey yapmaz" modunda savunup dururlar.

kaldı ki bir dönem meraklısı olarak, windows tan nasıl kurtulurum diye uzun süre direniş gösterdim de ı ıh, olmuyor anam. windows tan yok nsa, yok kapitalizm, yok telemetry olayları falan bile soğutmuyor o derece artık aşmış adamlar. şu an herhangi bir kullanıcı, windows 10 a sövüyorsa pc sine linux kurun, kolaylık kavramını gözden geçirir, ms den af diler tövbe ister.

kibirli kullanıcıların çok sevdiği, her fırsatta mac ve windowsa salladığı bir ortamda yetişmiş bir çekirdekten oluşan bir işletim sistemi, 50 yıl da geçse de her 100 pc den en fazla 5 inde kendine yer bulabilecektir.

bir de sürekli linux un geliştiği falan filan diye balon haberler paylaşılır bu camiada, hani nerede lan deriz çoğu fostur. valve olmasa azınlığa hitap edicek linux/gnu camiası, gerçi pek de farklı değil durum. mobil tarafta da sürekli bir atılım falan deniyor da ubuntu telefonlar piyasada yok, evet yok global pazarda ubuntu telefon yok, içi boş olacaksa hiç yapılmasın bana kalırsa. zira gelişimi çok ağır kalıyor bu tarafta da. yakından takip edenler bilir 3 4 senedir xorg u bırakıp waylanda geçecekti, öyle bir salladılar ki half life 3 e benzedi, sonra "pardon beyler kuzenim yazmış biz mir diye bişi yazıoz, ona geçecek 22. yy da kısmetse" moduna geçtiler. az önce ufaktan baktım hala çıkmamış mir. bu kadar sene kullanıcıyı bekletir, taşak geçercesine de sürekli ötelerseniz siktiri yemeniz an meselesidir azizim.

isteyen kullansın ama açık söyliyim, inek şaban ın dediği gibi "gelmeyin, tünelin ucu bombok bir yere çıkıyor"...
özgür yazılım camiasının yüzünü yere düşüren, windowsçuya macosçuya maskara eden işletim sistemidir. aamzon ile anlaşmış ve ubuntuyu ilk kurduğunuzda, amazon üzerinden de arama yapan bir program ile birlikte gelmekte. eklenen bu özellik oldukça fazla eleştirildi ve camia da ubuntunun adı "casus yazılım" ve "gizlilik ihlali" gibi kelimeler ile anılmaya başlandı. bu yönden baya eleştiri alan ubuntu benim gözümde de değerini kaybetmiştir.

eğer ubuntu kullanacaksanız amazon konusunda bazı ayarlamalar yapmalısınız ve unity masaüstü yerine tamamen özgür yazılım olan gnome'yi kullanın.