bugün

en sinir olduğum konudur. avrupa'daki o ufacık ülkeler bile çatır çatır demiryolu kullanırken biz onlar bile kullanamıyoruz maalesef. derhal düzeltmemiz gereken konulardan biridir.
Ülkenin fiziki şartları gereği zor olan bir olay.
avrupa dediğin yer genel olarak dümdüz, bu birinci faktör. ikincisi, avrupa'nın yarısı kendiliğinden zengin, yarısı da sovyet kalıntısı. sovyet kalıntılarında zaten demiryolu gelişmiş, zengin olan batı avrupa'da da paradan dolayı yine demiryolu gelişmiş.
gelişmesine yönelik bir takım projeleri var tcddnin. trabzon erzincan demiryolu inşası, kayseri aksaray konya antalya demiryolu inşası, aydın yatağan milas güllük demiryolu inşası vb. bunlar biraz gerçekleşmesi zor gözükse de karaman konya hızlı tren hattı tamamlanmak üzere. ama en üzücü olan da var olan hatların atıl hale bırakılmasıdır. bunun en büyük örneği ısparta eğirdir demiryolu hattıdır. günümüzde malesef kullanılmamaktadır, kaderine terk edilmiştir. dinar burdur tren hattı da böyle bir son beklemektedir.
türkiye'nin fiziki şartlarından dolayı değildir. aksini iddia eden japonya'nın fiziki şartlarını incelesin hele bir!

Japonya topraklarının büyük kısmı dağlıktır; en yüksek dağ 3776 m. yüksekliğindeki Fuji yanardağıdır. Düz kesimler azdır ve en geniş düzlük Tokyo'nun da içinde yer aldığı Kanto ovasıdır.

türkiye'nin bu konuda geri kalmasının sebebi tabi ki ekonomik sebepler ve bundan daha da önemlisi basiretsiz politikacılardır. bu politikacılar da ne yazık ki içimizden çıkmakta. yani biziz biz! zeki olabiliriz ama çalışkan asla değiliz.