bugün

tamamiyle milliyetçilik duygusunun tavana vurduğu anlarda söylenen slogan. yanlış ta değildir hani...
Tarih boyunca büyük çoğunlukla dış etkenlerden* değil de iç etkenlerden *** çekmiş bir toplum olan türkler için deilen bir laf öbeği.

acaba:

(bkz: türkün türkten başka düşmanı yoktur) desek yanlış olur mu?
dost kazanma hisleri kabiliyetleri olmayanların türklere yakıstırdıgı yanlış bir önerme
uluslararsı ilişkilerin duygusallıktan uzak olduğunun bir göstergesidir.
bu ilişkiler sadece kuvvet ve çıkarlar açısından değerlendirilmektedir.

acı bir örnek. büyük felaketlerden sonra, o ülkelerin imarında, ençok iş alabilen ülkeler ençok yardım yapanlardır.
(bkz: bosna hersek)
(bkz: arnavutluk)
ne ingiliz in ingiliz den de ne alman ın almandan da(uzayıp gider bu)baska dostu yoktur.herkes kendinden olanı sever digerleriyle cıkar ilişkisene girer.dogru olan bu degildir ama gercekler budur.o yüzden bu önerme dogrudur.
zaten ülkeler arasında dostluk,arkadaşlık gibi kavramlar yoktur.tek unsur çıkardır.10 yıl önce birbirlerinin topraklarına girip acımadan halklarını öldüren ülkelerin belli bir süre sonra beraber ticaret yapmaları görülmektedir.
endonezya,keşmir,bosna hersek,filistin ve çeçenistan gibi bizi seven, hatta kurtuluş savaşı'nda bize dua eden ülkeleri düşününce pek te doğru olmadığına inandığım önermedir. komşularımız arasında dostumuz yoktur, denilse daha doğru olacak söylemdir.
klişe bir deyimdir. ancak atamızın da belirttiği gibi ebedi dostluk veya düşmanlık yoktur.
ülkelerin çıkarları vardır ve söz konusu olan dünyada da dostluk, düşmanlık gibi duygusal kavramların yer almaması gerekir.
hz. muhammed'in, komşusu açken yatan bizden değildir sözüne denk cümledir sonuçları itibariyle. sonuçta fakir olanın dostu yoktur, ırk farketmez.
yaşar kemal'in, 7 0cak 2007 tarihinde düzenlenen "türkiye barışını arıyor" isimli konferansın açılış konuşmasında inkar ettiği anlayıştır.

konuşmanın tam metni için http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=210009
ayrıca
(bkz: türkün türkten başka dostu vardır)
dostluk meselesini en güzel ingilizler özetlemiştir:

"ingiltere nin daimi dostları veya daimi düşmanları yoktur; ingiltere'nin daimi çıkarları vardır."*

bu söz, yanılmıyorsam ingiliz parlamentosunun duvarlarına asılmış bir sözdür.
"devletlerin dostlukları yoktur; çıkarları vardır."
ırka dayalı milliyetçiliğin şovenist söylemlerinden biridir. abesle iştigaldir.
(bkz: aaa niye öyle diyorsunuz hepimiz ermeniyiz unuttunuz mu?)
insanlık bilincine daha varamadan milliyetçilik bilinciyle donandığını hisseden dar görüşlü insanların mottosu, çok yerde gururla söylerler fakat farkında değiller ki kendi kendilerini sınırlıyorlar..türkün kendi milletinden ve diğer milletlerden dostu ve düşmanı olabilir bizim yapmamız gereken dostlarımızın sayısını arttırmak olmalı tabii..
(bkz: türkün kürkten başka postu yoktur)
türk'ün türk'ten başka bütün dünyadaki dostlarını her zaman görebilirsiniz. hatta iyi bir çocuk olursanız, şirinler'i de görebilirsiniz.

şaka bir tarafa, içeride bu kafayla gidenler oldukça, daha çok yolumuz var bizim gösterdiğin hedefe, atam ! ben "ne mutlu türk'üm diyene" dedim diye bana yobaz der, ırkçı der, şuna bak, tee.
yanlış bir söylemdir, zira türk'ün dostu yoktur. en büyük düşmanı da yine kendisidir.
(bkz: türkiye nin türkiye den baska dostu yoktur)
türk'üz, müslüman'ız ancak hep kendimizi düşünüyoruz. bugün yanı başımız'da filistin'de, lübnan'da, ırak'ta kardeşlerimiz katlediliyorken, başımızdaki şahsiyet o katliamları gerçekleştirenler ile müttefik halinde'dir. bugün biz müslüman bir ülke olarak, yanı başımızda müslüman kardeşlerimiz katlediliyor ve izliyorsak, bizim neden dostumuz olsun ki? bugün müslüman müslüman'ın dostu olamıyor ve birbirlerini kırdıranlar ile iş birliği yapıyorsa, ne dostuluğu bekliyoruz. bizi parçalamak isteyen abd, israil, ingiltere gibi devletlerden mi dostluk bekliyoruz? sürekli iğneyi kendimize, çuvaldızı başkalarına batırıyoruz. ancak ne kadar acı olmuş olsa'da bizde farklı değiliz diğerlerinden.
yurt di$ina ciktiginizda bri kez daha gorup hakliligini tecrube edeceginiz bir soz.
her ne kadar millet lafın üstüne atlayıp yanlı$ dese de biraz dü$ününce ne kadar da doğru olduğu anla$ılan cümle.
"milletlerin/halkların/toplumların dostluğu/kardeşliği/düşmanlığı olmaz, var olan devletlerin veya baştakilerin çıkarıdır" denmesi gereken önerme. ha ama bir milletin fertleri birbirleriyle pek ala düşman olabilirler(türkler). yada kendileriyle pek ala barışık ve kollayıcı da olabilirler(yahudiler).

not: çoğunluklar için geçerlidir, bu iki genellemenin dışında kalanlar istisnadır. evet gözleme dayalı, biraz da tarih bilgisiyle konuşuyorum.
türklere tarih boyunca yapılmış en büyük kötülüktür bu söz. ağzına sıçmıştır hatta o derece yani.

"herkes bize düşman, herkes bize kin güdüyor, herkes ilk fırsatta topraklarımızı alacak."

bu komplekslerle büyüyüp, bu kültürle yetişen bir nesille karşı karşıyayız. hala vaadedilmiş topraklarda yaşadığımızı iddia ederiz.