bugün

turkiye'nin kendi politikasını belirlemesini saglayacak, bilimsel verilerle desteklenmiş, yön gösterici herhangi bir milli teoriye sahip olamamasıdır.

otto von bismarck, vakti zamanında alman imparatorlugu için bir milli teori geliştirmiştir. wilhelm i bütün politik iç ve dış meseleleri bismark ve helmuth von moltke'ye bırakmıştır. bu serbestide bismark, almanyanın düşmanı olan fransa ve rusya ile ilgili siyasi teoriler geliştirmiştir. almanyaya her iki düşmanın aynı anda saldıramaması üzerine odaklanmıştır. aksi taktirde güç bölünecek ve almanya direnç gösteremeyecektir.

amerikaya ait bir domino teorisi vardır ve her zaman gecerliliğini korur. politik hamlelerinde etkilidir.

keza rusya su an dünyanın enerji devi olma konsuunda bir teori geliştirmiş ve ipleri eline alana kadar da geliştirmeye ve sürdürmeye devam etmektedir.
türkiye sahip olduğu milli teoriyi 1938'de kaybetmişdir.sonraki yıllarda ne üretilecek bir teori ne üretecek bir kaç beyin kalmıştır..teori olarak gösterilenler asla dış politika adına değil sadece iç dengeleri elde tutmak için yapılmaya çalışılan kedi ciğer olaylarıdır..
Birkaçı dışında yetişmiş elemanların çanakkale ve kurtuluş savaşında telef olmalarından dolayı ülke yönetiminin özellikle 1938'den sonra cahil cühela takımına kalmış olmasından kaynaklanan eksikliktir.

(bkz: türkiye nin bir boka sahip olmaması)
nasıl yok lan?

(bkz: dünyanın en özelleştirilmiş ülkesi)