bugün

Türkiye'nin ilk helikopter motorudur, testleri gökbey helikopteri üzerinde artık gerçek bir platform üzerinde denenmeye başlamıştır, muhtemelen 2 yıllık daha test dönemi gerçekleşecek ve sertifiye edilecektir, dünyada sayılı ülkelerin üretebildiği motordur, umarım en kısa zamanda askeri bir motorada çevrilir, onun için galiba yağlanma sisteminin felanda değişmesi gerekiyor galiba, neyse neticede güzel işler bunlar, bu proje başarılı bir şekilde biterse bence bitmiş bile sayılır bana göre, üretilmesi için yüksek teknoloji gerektiren, adeta malzeme biliminin nirvanası olan helikopter motorunu üretebilen ülkemiz, en kısa zamanda gerçek anlamda havacılık ülkeleri arasında yerinide alır diye düşünüyorum, bunu başarabilen bir ülke gerçek anlamda sanayi ülkesi olmuş demektir, darısı mmu'unda motorunda inşallah, Türk'e imkan ver sonrasını izle onuda başaracağımızdan hiç şüphem yok, biz zeki bir milletiz, herşeyin üstesinden geliriz.
türkiye'nin sorunu bir şeyleri başaramamak değil, bence.. millet 70 yıl önce jet motoru, 110 sene önce denizaltı, 120 sene önce uçak gemisi üretmeye başlarken bizim iğneden ipliğe bütün askeri ürünler bir yana, mr cihazından ameliyat ipliğine kadar hiç bir şeyden habersiz, batının bize biçtikleriyle mutlu mesut yaşamış olmamız ve kendimizi büyük, güçlü bir ülke zannetmemiz..

benim düşünceme göre bu adamlar bizi işgal etmiyordu, çünkü ihtiyaç hissetmiyorlardı.. ne zaman ki, biz bazı şeylerin farkına varıp ab müktesebatında tek bir fasıl açılsın diye 20 kere taviz vermemeye, elimizdeki ham madenleri tonu 400 dolara satmamaya başladık, düşman devlet olduk..

durumumuzun dezavantajı, çok geniş yelpazede bir ürün gamını çok çok kısa sürelerde yapmak, 600-700 projeyi aynı anda ilerletmek zorunda kalmak ve bunu görünür-görünmez ambargolar altında yapmak,

avantajı ise, batılıların sunk cost dediği, türkçe'de batık maliyeti olarak bilinen, bir projenin doğrusunu elde edene kadar eksik ve yanlış bir sürü alternatifin para ve zaman maliyetini çekmiyor oluşumuz.. bir çok projeyi tersine mühendislik ve farklı grupların birbirine düşmanlığı sayesinde hazır know-how şeklinde edinmemiz bir yana, aldığımızın üstüne bir şeyler koyacak kadar zeki bir millet olmamız, biraz bizi kurtarıyor.. yoksa, biz birilerinin kuyruğu olmak istemiyoruz dediğimiz ilk an, muhtemelen topacı kafamıza indireceklerdi..

bir de sanıyorum, bir iki siha falan uçurur, hevesimizi alıp bırakırız diye düşünüp, baştan bizi çok önemsemediler.. bu işin sonunun insanlı ve insansız uçağa, denizaltına falan gideceğini bilselerdi, muhtemelen güzellikle veya zorla, bu işi baştan bitirirlerdi.. şimdi kendi kendimize yaptığımız yetmiyor, bizim gibi orta seviyeli ülkelere de rol model oluyoruz. hatta, dünyanın patronlarının yaşam hakkı tanımadığı, ama çok da zayıf olmayan bu b grubu ülkeler ortak proje geliştirmeye de başladılar.. ki, dört beş tane b grubu ülke birleşip, belli bir konuda a grubu ülke ağırlığı elde edebiliyor.. bence batı bunu öngörememekle büyük bir hata yaptı..
Aslında tei 'nin şuanda bile f110 motoruna mukabil gelebilecek bir motoru rahatlıkla üretebileceğini düşünüyorum, bu işimize yararmı yarar bence ama kuvvet 5' inci nesil konfigürasyonda Düşük Radar Görüntüsü, Düşük Görsellik, Termal, Akustik ve Elektronik ize sahip olan bir motora ihtiyaç duymakta mmu için, en azından hava kuvvetlerinin istekleri bu yönde buda biraz zaman alacak gibi durmakta ruslar bile hala su 57 'nin motorunu 5'inci nesile eşdeğer bir motor yapamadılar,ezkaza çinlilerinde j20 için geliştirdikleri ws-15 motorlarında istedikleri sonucu alamadıkları biliniliyor, onun için mmu' nun ilk parti uçak filosunun 4.5 nesil olan f110 motoru olması bana şaşırtıcı gelmez açıkçası, onun için bize mmu özelinde art yakıcı kullanmayan Pratt & Whitney üretimi olan F119 muadili bir motor lazım bununda en az 12 senemizi alacağını düşünüyorum, ama tei ve kalekalıp ortaklığı bu işi kotarır gibime geliyor, bunu önümüzdeki süreç gösterecek gibi duruyor, ama mmu bittiğinde çok can yakacak bu bir gerçek artık.