bugün

ütopya sözcüğünü terminolojiye kazandıran isimdir. yaşadığı dönemde, britanya kralı "viii henry" tarafından sevilip sayılırdı. ancak ne zaman ki luther ve protestanlık bombası patladı; protestanlığın britanya ayağı anglikanizm ingiliz sokaklarını sardı, henry kendisinin gözüne yaşına bakmaksızın, koyu katolikliği nedeniyle onu harcadı.

(bkz: öküz öldü ortaklık bozuldu)
siirleri de pek harika olan dusunce insani. su dortlugu sevilesidir.

''i ask not, i care not
if guilt is in thy heart,
i know that i love thee
whatever thou art. ''
doğru bildiği yoldan asla dönmeyen bu uğurda ölümü göze alan adamdır. özellikle birinci dünya savaşında görüşlerinden yararlanılmıştır. utopia isimli kitabında bahseder ki''utopia halkı savaşmayı bilir ama sevmez, düşmanlarla savaşını düşmanları birbirine düşürerek, paralı askerler aracılığıyla, köleleri göndererek yapar, utopia halkı savaşlarda ölmez böylece''. görüşleri anzak, hintli vs... kullanılarak gerçekleştirilmiştir.
" Çıkmama yardım ediniz, inerken nasıl olsa yalnız kalacağım... "

yazarın, idam sehpasına çıkarken cellada son sözleri bu olmuştur.
ütopyasını yazmış olduğu kitabını bugün bitirmiş olduğum filozof.

kralsın thomas!! çok beğendim. ama ben daha iyisini yazarım..
Kralın dini egemenliğini kabul etmediği için idam edilen filozof,hukukçu,devlet adamı.The Tudors dizisinde saraydaki görevi,kralla ilişkileri,idam edilişi anlatılmış.
dindar birisi değilim hatta dindarlardan nefret ederim ama ölümü çok onurludur, bir insanın inançları uğruna ölmesi kadar güzel bir şey yoktur eminim.
ingliz devlet adamı ve yazar. utopia kitabının yazarıdır. ingiliz hükümetinde önemli görevler almıştır. ama kilisenin, krala bağlanmasına karşı çıkması ve protestan düşünceyi eleştirmesi sonucu gözden düşmüş. Görevleri elinden alınmış ve 1535'te idam edilmiştir.

More, utopia adlı kitabında belirttiği gibi dönemin sosyal ve siyasal yaşantısından rahatsızdı. Döneminin kötülüklerinin ana sebebi olarak "özel mülkiyeti" görüyordu. Devlete tamamen karşı değildi. Anarşist veya sosyalist değil komünistti. Bunu utopia adlı eserinde rahatlıkla görebiliriz.
özel mülkiyet tamamen terkedilmedikçe, malların eşit ve adil yöntemle dağıtılmasının ya da insanların refaha kavuşmasının mümkün olmadığını savunan ingiliz devlet adamı, düşünür ve ütopya eserinin yazarı.
Yakın tarihte okuduğum ütopya'nın yazarı. Kitapta bazı yerler çelişkide kalmıştır bana göre.
"farz edelim ki beni yakalamak için ormandaki tüm ağaçları kestin ve bu sefer şeytan senin peşine düştü. tüm o ağaçları kestiğine yani bütün o yasaları yerle bir ettiğine göre neyin arkasına saklanabilirsin."
dönemin kralına karşı gelmiş büyük kişilik,hukukçu,Hümanist.
ayrıca protestanlığı eleştirerek kral ile ilişkisini germiş daha sonra krala bağlılık yeminini reddetmiş herşeye atar yapmıştır.
daha sonra da zaten kralın emri ile idam edilmiştir.
suçlar karşısında ceza yasalarının orantılı olmasını salık veren, ekonomik olarak özel mülkiyete karşı olan ütopya yazarı.

"... kral, ya uyuşukluğunu ya da kibrini terk etmelidir. çünkü bir kralı halk nezdinde sevimsiz yapan çoğu kez bu iki özelliktir."
arkadaşı olan erasmus'a deliliğe övgü kitabını yazdırmış, doğruları uğruna kellesini veren, 8. henry'nin karşısında duran hukukçu ve yazar.

birazda filozof diyebiliriz.
“özel mülkiyetin olduğu yerde, herkesin her şeyi parayla değerlendirdiği bir yerde, doğru, adaletli, insanlara refah getiren bir rejimin kurulması mümkün olamaz.” gibi afilli cümleler sarfederek komünist olmama neden olan ütopist ingiliz filozof.
vııı. henry’i ingiliz kilisenin başı kabul etmediği için kafası kesilerek öldürülen ve katolik kilisesinin resmî ermişleri arasında yer alan en önemli humanist.
filmlere de konu olmuştur.

(bkz: a man for all seasons)
Şu sıralar ütopyasını okuduğum filozof kişisi.

Ahlaklı toplumun doğabilmesi için parayı ve mülkiyetçiliği ortadan kaldırmak gerektiğini dolaylı yollardan ince ince dokuyarak anlatıyor kitabında.
"...Mezarı olmayanı gökyüzü örter..."

(Ütopya - Thomas More, s.50)
gerçek hayatında canından vazgeçirebilecek hudutta katı bir katolikken ütopyasında dinlerden bağımsız bir ülke kurgulayan zevat. Öyle ki more'un sırf bu sebeple ütopyasının o mizahi kişiliğini yansıtarak koca bir şakadan ibaret olduğunu iddia edebilenler çıkmıştır. Senin işin de zor tom.
hümanist düşünce adamı. Ütopya kavramını yaratırken bu akımdan etkilendiği barizdir.
"silahla kazanılan şeref, şerefsizliklerin en büyüğüdür" sözünün sahibi.
VIII. Henry, kendisine varis doğuramadığı için ve başkasına aşık olduğu için ispanya Kralı II. Ferdinand’ın kızı Catherine’den boşanmak istemiş, papalık bunu rettedince, kendi kilisesini kurmuş, katolik olanlara zulümler başlatmış. Katolik olan More, buna isyan edince krala ihanetten idam edilmiş.
Not: Catherine, Henry’nin ölen abisinin eşidir.
Ütopya adlı boktan komik bir eseri olan laf ebesi ingiliz filozofu.
More opposed the Protestant Reformation, directing polemics against the theology of (bkz: Martin Luther), Huldrych Zwingli, (bkz: John Calvin) and (bkz: William Tyndale). ..
https://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_More

bu adamın olduğu dönemde tam protestanlığın yeni yeni çıktığı dönemdir. bu henri denen dümbük kendi çıkarı için, "ingiliz kilisesinin başı papa değil ingiliz kralıdır" özrü kabahatinden büyük ipe sapa gelmez bir söylemle ortaya çıktığında sanki bir tek thomas more delikanlıca kafa tutmuş gibi anlaşılıyor tüm girdilere bakınca. ki more, katolik kilisesinden ayrınılmış olduğu için karşı çıkar... eski düzeni ister. yoksa öyle özgürlükçü falan bir adam değildir. aha orda bakınızda geçen Tyndale denen adamı da öldürdürler o dönemde ki more onun tırnağı etmez.

ve hatta breaveheart wilyım volıs falan filmindeki savaşın aslını/benzerini iskoçlar çıkarır:
- kilisenin bir başı varsa ve olacaksa o da isa'dır... diye... (presbiteryenler)