bugün

Yorum.
Kur'an'ın surelerini açıklayarak görüşler ileri sürme ve bunları yazma,yorumlama,yorumlama bilimi.
Kur'an'ın surelerini açıklayan eser.
tefsir eden kisiyede mufessir denir.
islami bir terim olan Tefsir, arapça sözlükte bir şeyi iyice açıklamak, keşfetmek anlamına gelen "el-Fesr" masdarından tef'il babında bir kelimedir ve dolayısıyla yorumlamak, açıklamak manalarına gelir, çoğulu Tefasir'dir.

islami Istılâhta, beşerî kabiliyet ve kapasite nispetinde, Allah'ın muradına delâlet etmesi yönünden Kur'an-ı Kerim'in ayetlerini inceleyen bir ilimdir.

Kur'an-ı Kerim'in kendisi tefsire muhtaç değildir. Ancak her insanın akıl ve ilim seviyesi bir olmadığından tefsire ihtiyaç duyulmuştur. Yoksa yeterli ilmi seviyesi olan kişi Kur'an-ı Kerim'i anlar ve hayatına tatbik edebilir.
muhakkak niyet edilip okunacaksa benim tavsiyem safvetüt tefasir (tefsirlerin özü) olacaktır.
kuran - ı kerim in mufessir tarafından açıklanıp, yorumlanmasına denir.
(bkz: risale-i nur)

kur'an tefsiri.
asıl anlamı kuran yorumlama gibi gözükse de aslında kıvırmadır. bazı müminler ve alimler allah'ın gönderdiği ayetleri değiştirmektedir. burdaki asıl amaç çelişkili, bilimdışı ayetlerin insanların anlamasını zorlaştırmaktır ve sorgulamalarını engellemektir. bu da kuran'ın ve islamın en büyük çelişkilerindendir. çünkü ayetler net hüküm verir, değiştirilemez yorumlanamaz. islam alimi denen şarlatanlar ise bunları kitaplarına uydurular, daha küçük şarlatanlar goygoyculuğunu yaparlar milyarlarca saf ise buna inanır.
peygamberimiz pek fazla tefsir yapmamıştır. sebebi, tefekkürü basit olan ilk müslümanların ayetin umumi manasını anlayıp, fakat onda olan dakik meseleleri anlamaya ihtiyaçları olmaması idi.
evrensel ve çok anlaşılır kitabın yorumlanması olayıdır. olm anlaşılırsa neden tekrar yorumluyoruz ki.
ali ata bak.
gayet anlaşılabilir ve evrensel(!) bir cümle. şimdi benim buna yorum yapmam gerekir mi sizce?
genelde ayetle olmaz tefsire bak diyenlerin bazı şeyleri kıvırmak için taklalar attığı yorumlamadır. önemli olan bu değildir, önemli olan bir durumun dışa yansımasıdır ha bunu uzun dille anlatmış açıklamışsın ha kısa bir ayetle göstermişsin fark yapmaz. bir yazının dışa yansımasının getirisi onun gerçekliğidir.

ayrıca kuran herkese iniyor ama bunu anlamak için din alimi olmak gerekiyor bu da ayrı bir ironidir.

Hac(*) Sûresinin 16 . Ayetinde Böylece biz Kur’an’ı apaçık âyetler halinde indirdik. Şüphesiz Allah dilediğini doğru yola iletir.

ayrıca açık kitap olduğunu kendi de söylüyor, ama şimdi gelecekler ama tefsirini oku, bu ayet kırpmaktır. la üste yazan açık değil mi?

bence biri geri zekalı değilse bunu anlar. ayrıca açık bir kitap olduğunu destekleyen ayetler de mevcuttur ama sen anlamazsın bizim kafamız almaz gibisinden laflar var.

ayrıca kuran tüm insanlığa gönderilmiş kitapsa neden bunu sadece bazıları anlıyor, yada açık bir kitapsa bunu neden birileri daha da açıklama ihtiyacı duyuyor?

şimdi bu ayeti de kıvırtıp ama tefsire bak derler. olabilir her şey mümkündür.
(bkz: tefsir i kebir)

(bkz: elmalılı hamdi yazır kur an tefsiri)

(bkz: celaleddin süyuti)*
Kuran'ın surelerini açıklayarak, görüşler ileri sürme ve bunları yazma, yorumlama.

o kadar hassas bir iştir ki osmanlının 600 yıllık tarihinde 5-6 civarı bulabilirsiniz. cumhuriyetin kısacık döneminde bu sayı 180 lere kadar çıkmıştır. yapılmak isteneni siz artık karar verin. ya da bu işin kimlerin eline düştüğünü.
Yorumdur dolayısıyla yapıldığı an eskir ve yeni bir yorum gerekir.
Kuran'ı açıklamak kimin haddine? Allah tarafından açıklanmış (75:19), anlaşılması kolaylaştırılmış (54:17) apaçık bir kitabın (5:15; 12:1; 26:195; 44:6) insanlar tarafından açıklanmaya muhtaç olması demek; allah o kitabı açıklayamadı, kullarına muhtaç kaldı demektir. Allah'tan başka hiç kimse kuran'ı açıklayamaz.

allah, peygambere bile nahl suresi 44'te 'Sana bu mesajı indirdik ki, kendilerine indirileni halka bildiresin ve onlar da düşünsünler.' diyor.
bir kitabı açıklama'dır.
ruhban kesiminin kendini çok önemli insanlar diye çıkarıp daha sonra yanmayan terlik satarak zengin olmasını sağlayan uydurma ilim.
Kuranı kerimin detaylı açıklamasıdır.