bugün

*duyu organlarımız algıladıkları şeyleri ayırt etme aşamasında sadece bir aracı olarak görev almaktadırlar. tat alma da diğer dört duyuda olduğu gibi tamamen beynin bir fonksiyonudur.

Genel olarak tanımlanan dört tür tat algısı bulunmaktadır: Tatlı,acı,ekşi ve tuzlu. Ancak bunların karışımı ile oluşan yüzlerce tür tat versiyonu vardır.

Ekşi tat, asitler tarafından oluşur.
Tuzlu tat, iyonize tuz ile ortaya çıkar.
Tatlı tat, alkol, şeker, keton, glikol, kurşun gibi birçok kimyasal ile oluşur.
Acı tat birçok madde ile oluşabilir.(Nikotin, kafein, striknin vb...)
*Bazı maddeler, başlangıçta tatlı hissi vermesine rağmen, bir müddet sonra acı tat bırakır. (Sakarin)

Dilin ön kısmı tatlılara, arka kısmı acılara daha duyarlıdır.

Tat duygusunun adaptasyonu hızlıdır. Alınan gıdadan birkaç saniye sonra, tat cisimciği tat sinirleri yolu ile beyinde o tadın karşılığını bulur, eğer yoksa daha önceki verilerden hangisine benziyorsa onun bir versiyonu olur.
Tat duyusu, gıdanın alımını takiben ilerleyici, gittikçe artan bir adaptasyon gösterir. Diğer duyularda alıcılar (reseptörler) seviyesindeki ilk adaptasyona karşılık, tat almada beyin adaptasyonu söz konusudur.
Bizim çoğunlukla tat olarak algıladığımız, aslında koku algısıdır. Örneğin şiddetli soğuk algınlığına tutulanlar, tat algılarını kaybettiklerini düşünürler. Fakat bu kişilerin tat duyguları kontrol edilirse tamamen normal olduğu görülür.

Gıda maddelerinden çıkan kokular, burundan geçerek koku algı sistemini tat algı sisteminden binlerce defa daha şiddetli uyarırlar.