bugün

görülmesi gereken yerlerden sadece bir tanesidir trabzon'da.ilk gördüğünüzde yahu bu gerçek bir şey mi ya dedirtir insana. gerçekten çok ilginçtir. maçkadan oyanadır.
not:patika yol biraz yorabilir.
cıkması bi dert, inmesi ayrı bir dert efendim. yukarı cıkarken rahiplerin rahibeleri nasıl becerdikleri aklınızı kemiriyor,* ulastığınızda arkanızı dönüp karsıdaki manzarayı gördüğünüzde bütün yorgunlukları atıyorsunuz. aşağı inerken de vitesi boşa almış pejo gibi durmadan iniyorsunuz. sonradan öğrendiğimize göre belli bi yerine kadar başka bir yoldan araba ile cıkılıyormuş.iş işten gecti tabi. ama birgün uğrarsanız bu yolu unutmayın.
içeri girmedik , özellikle görülcek yerlerinde tadilat varmış. giriş ücreti 8tl. müze kartı olanlara beleş.
mükemmel bir yapıdır. o kadar yoldan sonra bitkin bir şekilde manastır dan aşağı baktığınızda yeşilin binbir tonuyla yeniden doğarsınız.
ama çok üzücü bir durum var ki.. bazı dengesizler orasını da rezil etmekte geri kalmamışlar.. duvarlarda 'ayşe, mehmet'i seviyor', gibi yazılar yazanlar, geldikleri tarihi not alanlar var. ne tarihten anlıyorlar, ne insanlıktan, ne de dine saygı gösteriyorlar.. yazık..
Maçka'yı Dünya'ya tanıtan tarihi bir Katolik manastırıdır.
gördüğümde oha birader buraya nasıl yapmışlar dediğim,mistik kesinlikle görülesi bir yer.
tam bir mimari harikası olan ve trabzonda bulunan manastır.
kültür ve turizm bakanlığı'nın, istanbul fener rum patrikliği'nın meryemana'nın vefatının yıldönümü nedeniyle sümela manastırı'nda ayin düzenlenmesi isteğine olumlu cevap vermesi sonucu 15 ağustos 2011 tarihinde 2. kez ayin düzenlenecek olan manastırdır.
vay anasını dedirtiyor arkadaş. insanlar o kayayı nasıl olmuş da oraya dikmişler? ben merdivenlerini çıkmaktan yoruldum. adamlar kocaa manastır dikmiş oraya. bir de tabi ki tüm o freskler. mükemmel.
edit: çoğu oraya dikilmemiş oradaki var olan kayalardan oyulmuş.
edit 2: eyvallah dokie.
Tam bir restorasyon felaketidir.tarihin nasıl katledildiğini görmek istiyorsanız ilk uğramanız gereken yerlerden biridir.insanın aklı almıyor böylesine şahane bir eser nasıl,hangi amaçla böylesine kötü kullanılır ve neden bu kadar eziyet edilir?
patika yoldan çıkarken, nerede bu ya deyip çıkmaya devam ederken son yokuşa gelince karşımıza çıkan bakmaya doyamadığımız muhteşem yapı. Keşke daha iyi korunabilse idi.
bölücülüğün yeni adresi, elimiz güçlenecekmiş, güçlenmesin arkadaş zamanında o topraklardan atılmışsın siktir git yerini bil, bu gibi olaylar suistimale çok açıktır, gider ajanın birisi papazalardan birine parmak falan atar kriz olur, altından kalkamayız.
fazla argolu entry yazanların moderasyonca tövbe etmeleri için gönderileceği manastır.

(bkz: uludağ sözlük moderasyonu/#12788231)
restorasyon skandallarıyla ara ara gündeme gelen ancak yine de yapılış amacı, bulunduğu ortamın ve o bölgede soluyacağınız havanın şahane oluşu sebebiyle ölmeden önce görülmesi gereken yerlerdendir.
bir türlü restorasyonu bitmeyen, resimleri özellikle yüz kısımlarından tahrib edilmiş, her uğrayanın adını yazmaya heveslenmesini çözemediğim. ayrıca büyük bir levha üzerinde türkçe ve ingilizce "zart yasasının zurt bendine göre duvarlara yazı yazmak yasaktır!" ve resimleri harab olmuş bir odada "resim çekerken flash kullanmayınız." ibaresinin espiri amaçlı koyulmuş olduğunu düşündüğüm tarihi manastır.
edit: dikkat çekmek için bu resimleri bizzat çekmiştim. sadece dışından görmeniz hayranlık uyandırıyor, içine girince bunlarıda görebilirsiniz.
görsel
görsel
görsel
bu şaka oluyor sanırım.
zamanında şirk ayinleri düzenlenen bir topluluğun mabedi olması sebebiyle müslüman olduğunu iddia edenlerin gitmelerinin hiçbir sebeple uygun olmadığı mekan.
türkiyede ihtişamın görsellendiği manastırların başında gelir.
patikayı geçip manastıra ulaşmak bile iç ferahlatıcı ve yorgunluk gidericidir.
zamanında şirk ayinleri düzenlendiği için müslümanların gitmesi uygun değilse o zaman müslümanların kabeye de gitmemeleri gerekir. her müslüman kesintisiz aptaldır gördüğünüz gibi. gidin gezin gezdirin. insanlık mirası bunlar.
güzel oldugundan şüphe etmediğim cok merak ettiğim ama birtürlü gidemeğim yer .
yaklaşık 40 dakikada çıkılan manastır.

inmesi daha zordur ama. çünkü çıkarken o kadar efor sarfedersiniz ki bacaklarımız yorulur ve inerken tuhaf bir kasılma hissedersiniz.

manastıra çıkarken kemençe çalan yaşlı adamlar karşılar sizi. bu müthiş manzara karşısında şaşırırsınız sadece. toprak gizlenmiştir. yeşil sizi kucaklar ve öper.

gözlerinizi dört açın ve bu manzaranın tadını çıkarın.

ve trabzon'a gidip de buraya gitmeden sakın dönmeyin.
mutlaka görülmesi gereken tarihi ve doğal güzelliğin içiçe geçtiği manastırdır.

Not: manastırın duvarlarına parktaki sandalyeler gibi isim yazanları vicdanları ile başbaşa bırakıyorum.
aşırı fırtına nedeniyle bugünlerde ziyarete kapalı mekan. kapısına kadar arabayla gidebiliyorsunuz ama içeri giriş yok. giden hacı olamadan dönüyor.*
Turistlerin mutlaka görmesi gereken yer, Avrupa 30 yıllık odunu pazarlıyor, adamlar dünyanın her yerinden gidiyor.
işid zihniyetinin türkiyeyi ele geçirir geçirmez gavur icadı silahlar ve bombalarla talim yapacağı alandır.
yaklaşık 18 saat yol giderek maçka'ya ulaşıp, tam heyecanın doruk noktasındayken "1 sene" tadilata alındığını öğrenmek paha biçilemez.
en son gittiğimde alt yarısı tadilattaydı. harika bir yer ama o patika yolu yürümek biraz zor hele ki hava yağışlıysa.