bugün

sonunda edebiyatci olmaktir. her zaman kotu degildir.
gerizekalı olmaktır. ben ilkokuldayken sayısalcıydım. ne varsa sayısalcılarda var kuran çarpsın, sözelcilerden cacık olmaz.
istisna bölümler hariç sözel öğrencisinin zorunluluğu yoktur, yani çoğu sözel bölümü öğrencisi için ders çalışmak, dinlemek, araştırmak vs. daimi zaruret değil "çok kısa" süreli bir zorundalıktır. o bile bazen.

ama bu rahatlık çoğu öğrenciyi sebepsiz bıraktığı için sözel öğrencilerin çoğu üniversiteden pek bir kazanım alamazlar, hele birde okulları iyi değilse. diploma olayı ise bir başka dünya...

ama tüm bu olanlar bölüm ve öğrenciye göre değişir. yani yine her şey kişinin kendisinde biter.
bu bölümü seçenlerin amacı kaliteli üniversite/güzel bölüm kazanmak değilse sorun yok -yanlış anlaşılmasın, ben sadece genel itibarıyla konuşuyorum-; ama hem güzel üniversite hem de güzel bölüm kazanmak isteyip de bu bölümü seçmek kanımca zaman kaybı olur. hem şimdiki aklım olsa ea değil, say seçerdim. ne varsa say'da var; tabii çalışana.
aslında ben sözel bölümü öğrencilerin zeki olduklarını düşünürüm sözel ifade gücünün sayısal işlem gücünden daha fazla zeka puanı gerektirdiğini düşünürüm tıpkı goethe ve beethoven'ın eınsteından daha zeki olduğu örneği gibi
sözel bölüm ögrencisi matematikten nefret eden öğrencidir.
Sözel zekanız olduğu ve sözel dersleri sevdiğiniz için bu Bölümü seçmişsinizdir. fakat okuduğunuz okul düz liseden bozma bir anadolu lisesi olduğu için, sınıf kafası hiçbir boka basmadığı için bu bölümü seçen geri zekalı oksijen israflarıyla doludur. Bu tiplerle günün 1/3'ünü geçirmek zorunda kalırsınız.

Velhasıl sinir bozucu ve can sıkıcıdır.
sayısalcılar kendinizi tatmin etmeyi bırakın. sözelci olmak sözel sorularını çözebilmek değil, kelimelerle ve tarihle haşır neşir olmaya bakar. siz hala pisagor hala hipotenüs. cık, cık, cık.
sayısal bölüm neyse sözel bölüm de odur. anormal bir durum değildir yani. ha kafan sayısala basmış sayısala gitmişsin, sözele basmış sözele gitmişsin. insanlar kafasının basmadığı bölümlerde sürünmektense, kafasının bastığı bölümde en iyi olmalı.
bir sözelci olarak çok gereksizdir.

ya öğretmen olunur ya da kasiyer. ha dayınız varsa medyada iyi yerlere gelirsiniz o ayrı.
Sozelci olup dilden hazırlanmak benim yaşamış olduğumdur.sozelci olmak 11.sınıfa kadar harikaydı.hayatımı yaşıyodum,dans kursu,tiyatro,spor, gez dolaş gece eve gel hayat bana güzeldi.ders çalışma derdim yoktu.sozelci olmak böyledir gamsızlıktır,ama 12.sınıf olana kadar tabikii.hoş benim arkadaşlarım da çalışsalar bile bi rahatlık vardı.sayısalcılar gibi kafa patlatmazdık,tm ler gibi no future olayımız yoktu.hepimizin hedefleri vardı.bizim sınıfta akademiye hazırlanan da vardı,dilden hazırlanan da .sozelci olmak sosyal olmayı gerektirir.ve güzeldir.
Ülkemizde eziklik göstergesi olarak dayatılmaktadır tıpkı köylü olmak algısı gibi. Hukuk bile okuyamamaktır. Matematikten anlamıyorsunuz diye dışlanmak , girişken ve iletişim kurabilen bir birey olma yolunda ileri giderken gelecek kariyerinizden endişe duymaktır. Diğer bölümlerden bir sürü bölüm seçebiliyorken sözelde sayılı seçenekler arasında kıvranmaktır. Sosyal bilimler lisesi okudum , öss ' nin sözel tarafında ortalamanın üstünde netler yaptım ve öğrenmeye doyamadım ikinci üniversitemi okuyorum , medya sektöründen , düğün kameramanlığına , pazarlama ve marka yönetimine , information technologies 'den public relations 'a girip çıkmadığım yer kalmadı. Hala 7x8 zin sonucunu bilmiyorum ve sözel öğrencisi olmaktan gurur duyuyorum.
Sanki diğer bölümlerde herkes mat yapabiliyor .
Sözelci olmak istediğim zamanlar olmuştur.
Boktan bir şeydir. Şöyle ki :

Türkçe sosyal toplamda 80 soru var yapabileceğimiz. Ortalama 60-65 soru yapabildiğimizi var sayarsak oda bayağı bir çalışma gerektiriyor. Neredeyse hiç soru kaçırmamamız lazım hepsi altın değerinde. Ortalama 300 puan geliyor. Bu puanada yerleşebileceğimiz yerler neredeyse hiç yok. (ilahiyat, işletme hariç)

Şimdi sayısalcılar bir türkçeden bir sosyalden bir matematikten yapsa yarım yarım her türlü fark atıyorlar. Ama sözelcilerin konu alanı çok kısıtlı.

Şimdi söyleyin bu da mı gol değil.
Şimdiden tmye geçmeleri önerilir.
Türkiyede mağdur olmaktır. Niye çünkü herkes matematik, fizik yapmalı. Yapamayan insan tuu kaka'dır bizim memlekette.

Not: sayısalcıydım.
Gururdur. Onurdur. Şereftir. Şiirlerle romanlarla haşır neşir olmayı gerektirir. Her baba yiğidin harcı değildir.
(bkz: Anlayan anlar)
iyi değildir hemen tm ye geçilmesi önerilir.(tm liyim).
Çok rahat olsa gerek. Sadece harflerle sınanmak dünyanın en kolay işidir
Kolay gelsin.
çok sıkıntılı olmayan durumdur.

fazla duyar kasmaya gerek yok. sınav yarış gibidir ve senin yarıştığın adamların yüzde 90 civarı sırf okumamak liseyi öyle ya da böyle bitireyim diye bu bölümü seçen insanlardır.

o yüzden fazla dert etmeyin 2000 kişi alıyor triplerine girmeyin zaten toplamda 10 000 kişi belki kapışıyorsunuzdur.

sayısal da öyle değil lakin. karşında sürekli ders çalışan ineklerden oluşan bir topluluk var bunlar ile kapışmak daha zor zaten adamlar moron anca ders çalışıyorlar. azıcık sosyal bir adamsan rakiplerinden daha geriye düşüyorsun.

tm için bir şey diyemeyeceğim ne olduğu hakkında en ufak fikrim yok.
Sürekli yatış halinde olan bir topluluğa mensup olmaktır.

Lisede kafa rahat, üniversitede de öyle.
Biz it gibi ders çalışırken toplasan 3-5 gün çalışıp geçiyorlar sınav haftasını.

Yalansa yalan diyin aq?
adamın kafası sayısalı anlamıyorsa sözel bölüm öğrencisi olmaktan başka bir çaresi yoktur.
vize final ödevlerinde (özellikle pandemi döneminde) bol bol makale okuyup, ödevleri onlara göre yapıp, gerekirse özetini çıkarmalısınız. sayfa sayfa yazı yazıp hocanın keyfine göre puan alırsınız. sayısal dersiniz pek olmaz (benim 1 tane seçmeli vardı) ama emin olun keşke sayısal dersimiz olsa diye yalvaracak noktaya gelirsiniz. çünkü makaleler pdf olarak gelir ve daha 2 cümle okumadan esnemeye başlarsınız ama okuyacağınız onlarca sayfa makaleler vardır. ayrıca bazı hocalar ödevlerinizi world olarak değil de deftere yazmanızı ister, 8-10 sayfa ödevi baştan sonra ellerinizle yazarsınız ve sonuç olarak dersten 40 alırsınız.
iyi bir üniversite ve bölüm için 400 üzeri puan almak lazım.
içinde bulunduğum durum.