bugün

istediğiniz tarihin, istediğiniz konumun gökyüzü haritasını çıkarabileceğiniz muhteşem ötesi program.

http://sourceforge.net/projects/stellarium/

(bkz: türk bayrağı)
(bkz: 28 temmuz 1389)
bilgisayar ekranınızı bir nevi hubble teleskobuna çeviren enteresan program. oturduğunuz yerden mars'ı röntleyebilir, plüton'u dikizleyebilir, kulak aynasından jüpiter'deki manitaları kesebilirsiniz veya uzak galaksileri de gözlemleyebilirsiniz. zaman ve konum bilgilerinizi değiştirip farklı tarihlerin gök haritalarına göz atabilirsiniz. fezayı gözlemlemek adına faydalı olabilecek bir program. ayrıca 2012 yılında gelmesi beklenen marduk, sedna yada planet x trafiğe takılmış olabilir bu programa göre.

(bkz: stellarium dan baktım haberler iyi)
okuluma gelen astronom ekibinin verdiği konferans sırasında keşfettiğim, sadece amatör gözlemciler tarafından değil astronomlar tarafından da kullanılan mucize. gök cisimlerinin hareketleri kapalı döngü şeklinde sürdüğü için, 17 aralık 2236'da izmir'de güneş'in 119 derece doğudan 07:25'de doğacak olduğunu hesaplayabilen ve bunu harika grafiklerle gösterebilen mucizedir ayrıca. *
hayatımda gördüğüm en manyak program. astrofizik sevdalılarının kesinlikle bilgisayarına yüklemesi gerekir.

buyurun,

http://www.freeware4pc.co...d/design/stellarium.shtml
gökyüzüyle ve uzayla ilgilenen, heves eden; ama ne için nereye ve ne zaman bakacağını bilmeyenler için nimettir.
bilgisayara program kurmak istemeyenler için:

(bkz: neave planetarium)

http://neave.com/planetarium/
GNU Genel Kamu Lisansı ile dağıtılan, özgür bir astronomi benzetimi yazılımıdır. Çıplak gözle, dürbünle veya küçük bir teleskopla gözlemlenemeyecek gökcisimlerini inceleme imkanı sunar. Girilen koordinatlara göre gökyüzündeki yıldızları, gezegenleri ve galaksileri oluşturur. 2001 yılından bu yana, Fransız programcı Fabien Chéreau öncülüğündeki geniş bir özgür yazılım topluluğunun katkılarıyla geliştirilmektedir. Linux, Windows ve Mac OS X sürümleri bulunan yazılım aralarında Türkçe'nin de bulunduğu çok sayıda dili desteklemektedir.

Stellarium, ilk kurulumuyla birlikte 600.000 kadar yıldızı incelemenizi sağlar. Büyük bir çoğunluğu (yaklaşık %99) NOMAD (Naval Observatory Merged Astrometric Dataset) kütüphanelerinden sağlanan bu yıldız katalogları; yıldızların kadir (magnitude), yüzey ısısı (spectral type), ıraklık açısı (parallax) ve ışık yılı cinsinden uzaklığı gibi bilgileri gerçek zamanlı ve anlık değerleriyle sunar.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Stellarium