bugün

(bkz: da vinci şifresi)
harfleri kaydırarak oluşan şifreleme biçimi. istediğiniz düzende, kafanızda ki kurguladığınız sayıya göre alfabenin başlama harfini seçtiğiniz vakit kırılması biraz zorlaşan şifreleme yöntemi. * *
en simgesel şifreleme biçimi
*

bir de ihanet noktası'nda geçen bir şifre vardı.yanlı$ hatırlamıyorsam onun adı da sezarla birlikte anılıyor.olay şöyle ;
karakter sayısı dördün katı olan bir cümle alıyorsunuz*.sonra bunu soldan sağa doğru 4'er grup halinde alt alta yazıyorsunuz.sonra da yukardan aşağıya doğru harfleri çekip diziyorsunuz.budur.

örnek kullanım ;

cümle = sezar büyük adamdı**

şekil =

seza
rbüy
ükad
amdı

sonuç = srüaebkmzüadaydı *

bonus : (bkz: caesar salatasi)
sende mi brütüs derken aslında sezar; senin taa anuna koyim ben brütüs demek istemiiştir. **
her harf yerine başka bir harf konulan şifredir.
ne olursa olsun kırılması en kolay şifrelerdendir. Çünkü a harfi bir yerde atıyorum d olarak kodlandıysa her yerde d olarak kodlanacaktır. Yani sezar şifresi sabit anahtarlı bir şifredir. Ama lise yıllarında derste not atarken kullanılır, hocalar çözmeye üşenir çünkü.
çevrimsel alfabe olarak da bilinen bu sistem, en eski kriptografi tekniklerinden biridir.* adından da anlaşıldığı gibi ilk olarak julius caesar oluşturmuş ve devlet haberleşmesin de kullanmıştır. Basit ve kırılması kolay bir sistemdir.

çok daha gelişmiş kriptografi teknikleri için (bkz: md5) (bkz: sha1)