bugün

vezir. önü açıksa istediğin yere götürebiliyorsun.
Tabiî ki de vezir. Karşı tarafta aptal bu ya oynadığı taşa bak algısı yaratıp rehavete sürüklüyor. Ayrıca vezirler her zaman kullanılmaya mahkûmdur.
tavşan.

ne güzel taş canım benim.
piyon sebebini bilmiyorum.
Rakip savunmayı aşıp vezir olan, icabında Vezire kaleye basan, fili atı tehdit eden, Merkez hattında birbirine destek atan, yerine göre şahı bile sıkıştırıp mat eden rakibi perişan eden piyonların gözünü seveyim.
Aykut kocaman gibi "kapalı oyna, gol at üstüne yat " mantığında olduğum için at.

Oyunu sıkıştırıp atlarla boşluk arayıp rakibin vezir veya kalesi ile takaslama yoluna gidiyorum.

Oyun zevki sıfır mı? Evet
Tam bir sinir harbi oluyor mu? evet
Piyondur. Sür öne gitsin.
Kale çok iyi ya yandan bi akıyor.
(bkz: eşşek)
iyi bir sayranç oyuncusuna bu soruyu sorsanız muhtemelen şaşırır, tebessüm eder. en sevdiğin taş ne? sorusunu değilde "favori açılışınız ne?" diye sorabilirsiniz.

yeni başlayan kişiler genelde veziri kullanmayı pek severler. at ve fil dışında diğer taşların kabiliyeti ortada. ve yine at ve fil genelde oyunda ilk kullanılan taşlardır. dolayısıyla oyun bu ikisini nasıl kullandığına bakar. rakibin seviyesine göre değişik cevaplara açık bir soru. rakip zayıf ise at ile atacağınız çatallar onu çıldırtmaya yeter. rakip iyi ise fil çifti ile güzel bir oyun sonuna girmeyi yeğlerim. tabi genel olarak kapalı oyunlarda at; açık oyunlarda ise fil tercih edilir.
bir taşı seviyosunuz diye onu sürekli kullanmayın. satrançta mühim olan taşlar arasındaki organizasyonu iyi bir şekilde düzenlemektir. son olarak bir tavsiye de bulunarak entry'mi sonlandırayım: kendinizi geliştirmek istiyorsanız bol bol oyun sonu çalışın ve yıldırım (hızlı) oyunlardan uzak durun (en az 30 dakikalık oynayın).
Attır efendim hedefine dümdüz ilerlerken bir anda sağdan soldan kroşe çıkarabilir.
kaledir.

vezir de bir başka sevilir ancak veziri genellikle final kısmında oyuna sürdüğüm için, son yumruk veya son direniş tadında bir rol üstlenmekte. sürekli yükü sırtlama gibi bir misyon yüklemiyorum kendisine.

kullanım amaçlarını ele alırsak kaleyi daha işlevsel kullandığım doğrudur.
kaledir. nereye gittiği belli, yolundan sapmadan dümdüz gider. bazı taşlar gibi hedefe giderken bir yerleri farklı farklı oynamaz.
Piyon... Piyonu kullanamayan satrançta zor maç alır.
Piyon,testere dişi gibi önde zikzaklarla başlamak anlatılmaz.
kesinlikle at. acayip seri ve atak. tehdit alanı oldukça geniş.
(bkz: satrancın boş bir uğraş olması)
şahtır. eğer kullanma imkanın halen varsa oyun devam ediyordur.
Kale.
Hep düz gidiyor ve ben de düz bi insanım.
vezirdir.
Fil değildir burnunun dikine gider, kale fena değil, Piyon görünümlü vezirde iyidir. Ama at diyorum. Hele kale mi şah mı durumunda bırakışı var ya. Sevilir.
kesinlikle piyondur, lisede iken ankara ve türkiye şampiyonalarında dereceleri olan biri olarak söylüyorum.

neden mi diye soracak olursan kurduğun bütün hücumlar, bütün defans, bütün aldatmacaların, kafandaki bütün değişimler, rakibin üzerinde sağlanacak hareket kontrolü tamamen piyonlar üzerinden döner, bu budur yani. piyonların tahtadaki dizilimleri iyi ise oyunu kazanırsın, kötü ise kaybedersin, iki kere iki dört. ayrıca diğer taşlarının aksine piyon ile yaptığın herhangi bir hamlenin geri dönüşü olmadığından oyunda verdiğin en zor kararları piyon hareketlerinde verirsin. sona ulaşınca istediğin parçaya evriliyor zaten. satrancı satranç yapan taştır.
vezir genelde favorim olsa da bir at ararım.
En sevdiğim taş At.
Çoğu kişinin de sevdiği vezir ve ek olarak kale .