bugün

Ticaret bakanlığına bağlı türkiye rekabet kurumunun, Sahibinden.com olarak bilinen Sahibinden Bilgi Teknolojileri Paz. ve Tic. A.Ş' ye soruşturma başlatması haberidir. Faydası olacak mı, işe yarıyacak mı, araç fiyatları düşecek mi, bakalım hep birlikte göreceğiz. Bu soruşturma hamlesinden de pek bir şey çıkmaz ama Önümüzdeki günler epey hareketli geçeceğe benziyor..

--spoiler--
Rekabet Kurumu, elektronik pazar yeri Sahibinden.com için soruşturma başlattı

Rekabet Kurumu, elektronik pazar yeri Sahibinden.com için soruşturma açtığını duyurdu. Kurumdan yapılan açıklamada Sahibinden.com'un emlak ve vasıta alım satımında sunulan internet hizmetlerinin çevrim içi platform hizmetleri kapsamındaki uygulamalarının 4054 sayılı kanunun 6. maddesini ihlal edip etmediğine yönelik soruşturmanın 15 Ekim'de açıldığı kaydedildi.

Rekabet Kurumu'nun resmi internet yaptığı yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:"Sahibinden Bilgi Teknolojileri Paz. ve Tic. A.Ş'nin, vasıta ve emlak alanlarında sunduğu çevrim içi platform hizmetleri kapsamındaki uygulamalarının 4054 sayılı Kanun'un 6. maddesini ihlal ettiği iddiasını ele alan Rekabet Kurulu; 27.02.2020 tarih ve 20-12/147-M sayılı kararıyla yürütülmekte olan soruşturmada incelenen dönem sonrasına ilişkin olarak, vasıta ve emlak alanlarında sunduğu çevrim içi platform hizmetleri kapsamındaki uygulamalarının 4054 sayılı Kanun'un 6. maddesini ihlal edip etmediğinin tespitine yönelik olarak Sahibinden Bilgi Teknolojileri Paz. ve Tic. A.Ş. hakkında soruşturma açılmasına, 15.10.2020 tarih, 20-46/627-M sayı ile karar verdi" ifadeleri kullanıldı.

6. MADDE NE DiYOR?"Bir veya birden fazla teşebbüsün ülkenin bütününde ya da bir bölümünde bir mal veya hizmet piyasasındaki hakim durumunu tek başına yahut başkaları ile yapacağı anlaşmalar ya da birlikte davranışlar ile kötüye kullanması hukuka aykırı ve yasaktır.Kötüye kullanma halleri özellikle şunlardır:

a) Ticari faaliyet alanına başka bir teşebbüsün girmesine doğrudan veya dolaylı olarak engel olunması ya da rakiplerin piyasadaki faaliyetlerinin zorlaştırılmasını amaçlayan eylemler,

b) Eşit durumdaki alıcılara aynı ve eşit hak, yükümlülük ve edimler için farklı şartlar ileri sürerek, doğrudan veya dolaylı olarak ayırımcılık yapılması,

c) Bir mal veya hizmetle birlikte, diğer mal veya hizmetin satın alınmasını veya aracı teşebbüsler durumundaki alıcıların talep ettiği bir malın veya hizmetin, diğer bir mal veya hizmetin de alıcı tarafından teşhiri şartına bağlanması ya da satın alınan bir malın belirli bir fiyatın altında satılmaması gibi tekrar satış halinde alım satım şartlarına ilişkin sınırlamalar getirilmesi,(1) 2/7/2005 tarihli ve 5388 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle burada yer alan "ilgililerin talebi üzerine" ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.

d) Belirli bir piyasadaki hakimiyetin yaratmış olduğu finansal, teknolojik ve ticari avantajlardan yararlanarak başka bir mal veya hizmet piyasasındaki rekabet koşullarını bozmayı amaçlayan eylemler,

e) Tüketicinin zararına olarak üretimin, pazarlamanın ya da teknik gelişmenin kısıtlanması"..

https://www.haberler.com/...zar-yeri-13718127-haberi/
--spoiler--

https://medyabar.com/habe...-icin-sorusturma-baslatti

görsel
görsel
görsel
görsel
anasını satayım google merchant reklamlarını kısıtladılar özgüven geldi kuruma.
Soruşturmada bir cezai işlem veya yaptırım çıkacağını ummak biraz hayal olur.
Çünkü; sahibinden.com sitesi satılan malın değerini belirler bir konumu sözleşmesi yükümlülüğü yok.

Konuyu daha da basit olarak anlatmak gerekirse, benim elimde her şeyi ile orijinal bir Mercedes Benz 280 sel w116 var.
Düşük km ve çürük olmayan her şeyi ile orijinal anahtar değmemiş tam bir koleksiyonluk araba.
Avrupa'da 140.000 Euro fiyata alıcı bulan bu Arabayı ben 1 milyona sitede satıyorum ama başkası da 200.000 liraya aynı özelliklere sahip arabasını satıyor.
Bunda site yönetimi suçlu olabilir mi?

Ya da kullanılmamış Hermes çantayı ben 1000 liraya satarken başkası da kullanılmış olanı 50 bin liraya satıyor. Rekabet kurulu buna karışabilir mi?
Mal benimdir. istediğim fiyata satarım.
ilanlar yeterli incelemeden geçirilmeden yayınlanıyor ve rekabet anlamında eşitsizlik yaratıyorsa geçirir rk hiç acımaz...”ben karışamam isteyen istediği fiyata satar” diyerek de sıyrılamazlar...
ilk önce bu tür ikinci el satışı yapan sitelerin işleyişi hükümlülüğünü anlamanız gerek.

Bizim kültüre yabancı olmayan bit pazarı diyebileceğimiz, özellikle ABD de yaşam standartları gereği (adamların deposu garajı benim dairem kadar) garage sale olarak popüler kültür etkisiyle yayılan bu ikinci el satışını internet ortamında yapmak amacıyla kurulmuş sitelerde kişiler kullanılmış eşyalarını satıyor.

Site, kişinin malına değer biçmiyor.
Üstelik ödeme malın teslimi alımı kontrolü için alıcı kişiye gerekli uyarıları da yapıyor.

Ne satış yaptığım site ne de devlet benim kullanılmış eşyama değer biçemez.
Sadece yayına koyduğum, sattığım kullanılmış araba elektrikli elektronik eşya vb malın açıklama kısmında yazan özellikler malın durumu ile uygun mu diye, ödeme işlemlerinde malın teslimatında sorun olduğunda, bu işi ticaret maksatlı bir ticarethane adı altında yapıyorsam vergi gibi konularda müdahil olabilir.
Yoksa iki kişinin eşyasını değiştirmesi veya devretmesi, bir meblağ karşılığı anlaşarak satışına hiç kimse müdahil olamaz.
rekabet anlamında eşitsizlik mi?

benim gibi amelenin doğan görünümlü şahin arabası olsa (maalesef yok) bunu 40 bin liraya satmak istesem ilan versem kim bana "bu araba 40 bin etmez" diye dava açabilir?
bu işin ticaretini yapmıyorum.
arabamı istediğim fiyata satarım ve vergisini alım satım vb harç giderlerini öderim.

derme çatma gecekondum var diyeliim (maalesef o'da yok) 1 milyon lira istiyorum. adamın biri de tamam alıyorum" dedi.
tapu alım satım vergilerini ödedim gecekondumu sattım.
buna kim karışabilir?

sahibinden veya bu vb ikinci el-garage sale -bit pazarı formatında hizmet veren siteler benim malımın fiyatını belirlemiyor.
buna da yetkileri yok.
devlet veya özel-tüzel bir kişi-kurum-kuruluş ben eşyamı kullandığım bir gereksimi ikinci el olarak satmak istediğim zaman (arabamın evimin telefonumun bilgisarayımın beyaz eşyamın ayakkabı elbise vs) bunların fiyatını belirleme hakkı da yoktur hukuku da yoktur.
bundan vergi ödüyor muyum?
satış ödeme durumunda mal ve para değişiminde bir ayıplı mal-dolandırıcılık vb oluyor mu?
devletin işi denetlemesi ilgileneceği alan konu budur.