bugün

son hazırlandığım öys sınavı (1998) sırasında aşırı stresten mideye verdiğim zarar sonucu yakalandığım ve adını yıllar sonra öğrendiğim hastalık. temeli mide ve yemek borusu arasındaki kapakçığın işlevini yitirmesi ve mide asidinin yemek borusundan yukarı çıkması sonucu oluşan sıkıntılardır. özellikle gırtlağı yakıp insanı herşeyden bezdirmesi, olabilecek bir durumdur.
gastroözofageal reflü (gör) şüphesinde hastaya medikal tedavi verilir. (proton pompa inhibitörleri, h2 reseptör blokerleri, antiasitler)
(reflünün proton pompa inhibitörlerine yanıtı %100'e yakındır.)
bunların yanısıra, üstteki entry'lerde tekrar tekrar yazılan hususlara (kilo verme, bazı gıdalardan kaçınma, vs.) dikkat edilmelidir.

gör tanısı koymak için endoskopi yapılmaz. (endoskopi yapılacağı korkusuyla doktora gitmeyenler için önemli not.)

kilo kaybı, anemi, proton pompa inhibitörlerine yanıtsızlık gibi durumlar söz konusu olmadığı sürece tedavide operasyonun yeri yoktur.
zaten cerrahi tedavinin, erişkin olguların çoğunda medikal tedaviye üstünlüğü olmadığı görülmüştür.
(bkz: gaviscon)
Mideden yemek borusuna kaçan asidin; mide, yemek borusu, boğaz, ses telleri ve akciğerlerde yaptığı tahrişle ortaya çıkan bulgulara reflü hastalığı denir. Reflü, gün içinde ayakta veya gece yatakta olabilir. Bazı hastada gece, bazı hastada gündüz reflüsü ön plandayken, kimi hastalarda da hem gece hem gündüz reflüsü olabilir. Gece ve gündüz reflüsü benzer sıklıkla görülürken, gece reflüsü daha ciddi seyreder. Gece reflüsü ile gündüz reflüsünün oluş mekanizmaları, bulguları ve tıbbi tedavileri farklılık gösterir.
gecenin bu saatinde beni acıyla kıvrandıran illet hastalık. bu asit midenin içinde güzel güzel durmak varken neden geriye fırlar, neden böyle kıvrandırır zavallı beni ve ben gibileri? ama bize müstahak. o caanım sebzeler meyveler dururken gittik hazır yiyeceklere yumulduk. herşeyi dert edip haddinden fazla agresif bireyler olup çıktık. stres, yanlış beslenme biçimi derken böylece günümüzün en moda hastalığı reflü oldu çıktı. ne olacak sonumuz bilemem.
talcid çiğneyince bir sürelik rahatlama sağlanabilen hastalık. yoksa inanılmaz bir mide bulantısı sizi bekliyor.
stresten uzak durarak sağlıklı beslenmek lazımmış..bir de gece yatarken birden fazla yastık kullanmak işe yarayabiliyor. en azından sabah kalktığınızda duyduğunuz mide bulantısı biraz azalıyor.
kalp'te çarpıntı, yemek borusunda yanma, hazımsızlık ve bağırsak sorunları ile kendini belli eden mide rahatsızlığı.
bu rahatsızlıgı tasıyan ınsanlara "nasılsın" diye sordugunuzda mütemadiyen "midem fena" cevabını alırsınız, bir de bunu diyen en sevdiğinizse içiniz çok pis acır.

şunun bi çaresini bulun allam ya. sinirlendirmeyin olum beni. modern tıbba olan inancımı yitirmeye başlıyorum ahan da.
mide içeriğinin yemek borusuna geri dönmesiyle ortaya çıkan ve yaşam kalitesini bozabilen bir sağlık sorunudur. mide fıtığı, alt yemek borusu adalesinin gevşekliği, mide çıkışında darlıklar gibi yapısal nedenlerle ortaya çıkabilen bir hastalık, yemekten sonra bir miktar olabilir ancak çok kısa sürmektedir... En çok "fast food" tarzı çabuk hazırlanan, derin yağda kızartılan ve içeriğinde yanmış yağ bulunan yiyecekler ile kafein, sigaradaki nikotin, çikolata, kahve, baharat, alkol ve asitli içecekleri reflüye yol açmaktadır. genellikle yemek borusunun alt kısmındaki gevşeklikten kaynaklanır Kesin nedeni bilinmemekle birlikte özellikle hormon ilaçları ve bazı kalp ilaçlarına bağlı gelişmektedir.
4 senedir birlikte yaşamaya mecbur olduğum sinirlere bağlı olarak çıkış yapan ve sesini bana duyurmaktan geri durmayan, midemin rahatına düşkünlüğüne sebebiyet veren hastalıktır.. sinirsel ve psikolojik olayların reflüyü tetiklemesi kaçınılmazdır.. böyle durumlarda yapılması gereken ilaçları düzenli olarak kullanmak, yemek saatlerine dikkat etmek, uyku düzeni oluşturmak ve yüksek yastıkta uyumaya çalışmak.. ayrıca yatmadan önceki bir kaç saat içinde de yemek yenmemesi gerekiyor.. yatmadan hemen önce yenilen yemekler, yatıldıktan sonra mideyi şoka sokuyor ve mide kapağının oynamasına bununla birlikte asidin mideden çıkmasına yol açıyor.. bu nedenle yatmadan evvel bir kaç saat öncesine kadar bişeyler yenmemesi reflü açısından iyi gelmektedir..
Mide ve yemek borusunun yanmasına, tarifsiz bir rahatsızlığa sebep olan hastalık. ilginçtir ki karbonat içince yanma kesilir.
kelime manası olarak "gerine dönme, geri akma" demektir. mideye özgü bir terim gibi sanılsa da diğer organlarda da reflü görülebilir.
mide yanmasının yeni uydurulmuş adıdır.
insanı, düşünen hayvanlıktan geviş getiren hayvan mertebesine eriştiren hastalık.
ilk teşhişi konulduğunda* onca sıkıntıyı çekmemek için bir sürü şeyden vazgeçtiğim; ama ömrümün sonuna dek geçmeyeceğini öğrenince "s.kerim böyle diyeti, onu yeme bunu yeme hayat mı lan bu" diyerek tekrardan her boku yemeye başladığım hastalık. e tabi herşeyi yemeye başlayınca sıkıntı da epey bir artıyor, hayat standartlarınız da sürekli diyete dikkat etmeye müsait değilse ameliyat olmak şart oluyor.
eğer dikkat edersen ilerde geçer diyenlere kulak asmayın(evet moral bozucu biliyorum, hele ki yaşınız da gençse yüzleşmek üzücü oluyor-mağlum reflünün kanserlere yol açtığı da bilinmekte)-10 yıl dikkat etseniz, sonra bir gün zarar veren şeyleri yemeye dönerseniz yine azıyor lanet şey. o yüzden genç yaşta reflü olanlara ameliyat daha mantıklı aslında hem 40-50 sene reflüyü çekmek gırtlak, yutak ağzı gibi reflünün yol açtığı kanserler için büyük bir risk hem de genç yaşta bir sürü şeyi yemenin(ki lezzetli şeyler bunlar çoğunlukla) size acı ve sıkıntı vermesi hoş olmuyor.
kola içirtmeyen hastalıktır.
olası mide kanserinin habercisi, zaman zaman oturur vaziyette uyumak zorunda kalmamın ve cihan ünalımsı davudi sesimin müsebbibi, sinir stres durumlarında uykuyu unutturan hastalık.
sabahlari can sikici bir agiz tadiyla uyanmaya sebep olan, yedigine dikkat etmeyenlerin hastaligidir.

reflu hastalarinin dikkat etmesi gerekenler;

- yattiginiz yatagin basini bir miktar yukseltmek
- yediginiz yemek aliskanliginin neredeyse tamamini degistirmek, mesela 2 gunde 1 ogun et yemekle baslayabilirsiniz.
- proton pompasi inhibitoru olan mide asitini emen ilaclari mumkun oldugunca az kullanarak midenizi tekrar duzene sokmaya calismak. unutulmamasi gerekir ki bu ilaclar 15 yildan fazla sureyle kullanilmamalidir.
- gunde 5-6 ogun yemek ama toplam porsiyon evvelden yediginiz 3 ogunden az olmasina dikkat ederek.
- aksam saat 20:00 den sonra mumkunse sadece su icmek
- cay ve kahveyi olabildigince nadir icmek.

tabi en onemlisi eger kiloluysaniz, zayifladiginiz takdirde reflunun de kayboldugunu farketmeniz icten bile degil. butun bu hususlara dikkat ettiginiz surece reflu ile yasamak kabus olmayacaktir.
hastasıyım. Şu an öldürmekte beni gırtlağımdaki acı su vasıtasıyla. yaktın be.

ay lav rennie.
hergun PPI ilaclari almamin nedeni olan igrenc otesi hastalik.

- oturarak uyumak.
- mideden gelen yakici suyun uyurken girtlaga kadar gelerek cigere kacmasina muteakip oksurerek uyandirmasi.
- ilac almadigin gunlerde gogsundeki yanmanin verdigi inanilmaz rahatsizlik.
- alkolu biraktiran hastalik. (alkolsuz hayat hayat degildir saptamasina neden olmustur bende)
- perhiz yaptigin halde sikayetlerinde en ufak duzelme olmayacak olan hastalik.

sonuc itibariyle sevdigin seyleri yapmandan alikoydugu halde yine de bana misin demeyen
Reflü, ağız kokusuna yol açabilir. Fakat sadece reflü değil, dişlerde meydana gelen bir enfeksiyon, bademcik iltihabı, sinüzit, salyanın azalması da ağız kokusuna yol açar. Bunları reflüden ayırmak gerekir. Bazı durumlarda hasta ağzının kötü koktuğunu söyler; fakat bu diğer kişiler tarafından farkedilmeyebilir. Bu, psikolojik bir problemdir ve tedavi edilir.
(bkz: lansor)
ancak cerrahi müdahale ile kesin olarak çözülebilen hastalık.
çölyak hastalığı ve safra kesesi hastalıkları ile benzer belirtiler verdiğinden teşhisi zaman alabilen hastalıktır.
mide üst kapağının işlevsel bozukluğa uğraması sonucu sürekli geğirme ve mide yanmasıyla ortaya çıkan hastalık.