bugün

hemen önyargıyla yaklaşmamakla beraber, kişinin müslüman olmayabileceğini de hatırlatan manzara.
karısılmaz tartısılmaz kısı sunu sormalıdır kendıne bana gore ramazanda acaba ona gorede ramazan mı?
tabureye oturanların tercih etmeyeceği durum.

- bara oturmayalım aşkım popom ağrıyor.

+ tamam sevgilim.
tutanın tutmayana, tutmayanın tutana saygısı olduktan sonra gayet normal bir davranıştır.

yakın tarihte ağzında kürdan var diyerek linç edilen oruçlu müslim kişilere de tanık oldu bu memleket. cevval bir yaklaşım sergilemeye gerek yok. namaz nasıl ki farz ise, oruç da aynı statüdedir. hacca gitmek gibi. zekat gibi. sakin.

edit: hanefi mezhebi baz alınmıştır verilen örneklere. diğer mezheplerin ictihadi görüşü farklıdır.
gayet normal bir hadise müslüman olmayanlar için. ne gerek var ırkçılık yapmaya?
herkesin tuttuğu kendinedir.
son derece normal olan ama içki içen kişinin sağlığı açısından sakıncalı olabilecek durumdur.

ayrıca;

(bkz: ahlak polisi)
Ülkeme has bir manzaradır.
Az çok türklerle takılan, ramazan ayında bizlerin oruç tuttuğunu bilen bir Alman bile asla böyle birşey yapmaz, hatta yanınızda sigara bile içmez. ama benim güzel ülkemin güzel hödükleri özgür bir ülkedeyiz diyerek gözünün içine baka baka içer, sıçar.
(bkz: bak gene sinirlendim)
size ulan insanlrın inancından diye tepki gösterilmesi gereken mevzulardır.
bu zihniyet yüzüne zaten insanlar dininden soğudu.
içen içer, içmeyen içmez.
tutan tutar, tutmayan tutmaz.
demek bu zihniyete kalsa ramazan ayında barları, lokantaları falan ne varsaya kapayacaklar.
+ yuh ya! napıyorsun olm?
- hiç. bara oturdum. *
+ içki iç birde bari.
ramazan ayında birilerinden içki içmemesini beklemek, oturup içki içmekten daha da ayıptır kanımca. ramazan oruç tutan için mübarektir; oruç tutmayan,inanmayan kimse için bir anlam ifade etmesini beklemek sadece bağnazlıktır. tabiki demiyorum git sigaranı oruç tutanın yuzunu üfle,git caminin önünde bira iç. başlıkta da geçtiği gibi bara oturup içki içmek! insanın en doğal hakkıdır. bu ne dar kafalıktır. birileri oruç tutuyor aman ben zevklerimden vazgeçeyim mi denmeli.oruç sabır için, nefsi terbiye için tutulur oruç tutan gidip bir şamar patlattıktan sonra ne önemi kalır.işte bizim ülkemizin butun sorunları buradan kaynaklanıyor. herkes birbirini kendine benzetmeye çalışıyor. ben tutuyorum sen de tuuuut, tutmasan da belli etmeki sinirlenmiyeyim haa!!* *. *
eğer o kadar kıskandıysan otur sende iç dedirten durum .

'ayrıca sana neden bu kadar dert oldu onun içmesi' gibi bir soruyuda akla getiren hadise .
dinde zorlama yoktur. allah o içmesin dememiş sen içme demiş. herkes kendisinden sorumludur, hesabı görecek olan allahtır. şiddetin islamda yeri yoktur. islam hoşgörü dinidir, gönül kazanma dinidir. içinizdeki şiddete islamı alet etmeyin.
herkesin imanı kendinedir. adam gelip içtiği birayı 'al lan içeceksin sende' diye oruçlu adamın ağzına sokmuyorsa sorun yok demektir.
bu kişi unutmamalı ki,ağlamaklı bir hayat gülmeli bir hayatın müjdecisi durumundadır.Bunu yapan müslüman değilse,durum değişir.
kişinin isteğine bağlı bir şeydir. herhangi bir şeyi tercih etmek gibi.
ramazan ayında değil, ağustos ve eylül aylarında bara oturup içki içen insanın yaptığı şeydir.
sormak isterim muharrem ayında oruç tutan alevilere kaç kişi saygı gösteriyor.daha doğrusu kaçımızın aklına geliyor. dur lan sigara içme belki bir oruç tutan vardır? yok dimii. saygı duyulması için illa ramazanda oruç tutuyor olması lazım!
günah sözlüğünde eksi karmaya kasan yazar davranışıdır.
tabiki de herkes istediği, inandığı şekilde yaşayabilir. istediği zaman istediğini yapma hakkı vardır başkalarının özgürlüğünü kısıtlamadan.

yalnız diğer insanların inançlarına saygı gösterilmelidir. oruç tutanlara nispet yaparcasına içki içiyorsa bir insan; bu saygısızlıktır. kimse kimsenin içki içmesine karışamaz bir şey de diyemez. toplumun büyük çoğunluğu bu ayı inançları doğrultusunda mübarek sayıyorsa, kişi de bu toplumda yaşayan bir birey olarak biraz dikkatli davranabilir. en azından kendi inandığı değerlere sayısızlık yapıldığında söz hakkı olabilmesi için.
saygı, toplum, örf, adet tamam hepsi var. sonuna kadar saygı duyarız.

ufak ayrıntılar inananlarla inanmayanları karşı karşıya getirir.

zaman ramazan ayı, içki içmek isteyen birinin, ağustos sıcağında bir barda bira içme hakkını kimse kısıtlayamaz. bu bizim içki içen insanımız.

oruç tutan insan şimdi burada 2'ye ayrılıyor.
1. bakış açısına sahip insanın takıldığı ayrıntı içki değil. sokak ortasında ona baka baka bir şeyler yenip içilmesi. saygı duyarız.
2. bakış açısına sahip insan tamamen farklı. derdi içkiyle.'ramazan ayındayız biraz saygı gösterin ulan bari bu ay tövbe edin cık cık cık' tipi düşünceler. tamamen insanları yargılamaya yönelik.

içki içen insanımızın yapması gereken şu, mümkün olduğunca gözden uzakta, fazla topluma karışmadan ve rahatsızlık vermeden istediğini yapması. bu sadece 1. bakış açısına sahip kişiye duyduğu saygıdandır. toplumsal huzur vs böyle sağlanır.

2. bakış açısına sahip insana göre de bar yanmalıdır. bunlar bölücü hareketlerdir. zaten o insan bara oturmuş, sokak ortasında içkisini içmiyor. bu bile yeterli gelmemektedir. boşver ablam bize cehennem yakışır. zaten yanıcaz.

tanım: barın amacına uygun davranmaktır. bla bla bla..

e mi ablacım? şimdi o bardan çık ve uzaklaş.
sana da zorlamı içirdi kardeşim ? sanane! kimene!

tanım: normal bir eylemdir.
ramazanda barda oturup içmenin bir yapana iki satana üç içenedir günahı, gören yada duyanı ilgilendirmez. yukarıdaki üçlü kozlarını paylaşır. *
saygı duyulması gereken eylemdir.
(bkz: her koyun kendi bacağından asılır)