bugün

bazı atom cekirdeklerinin kendiliginden radyasyon salıvermesi(ışıma yapması)
Alfa,beta veya gama ışınlarını yayma özelliği.
nükleer reaksiyon sonucunda açığa çıkan bir enerji türü..
Radyoaktivite doğal bir olaydır. Kararsız olan bazı atom çekirdekleri bir radyasyon salarak daha dengeli hale gelirler.

En basit çekirdek olan Hidrojen ( 1H1 ) çekirdeğinin dışındaki tüm çekirdekler nötron ve protonlardan oluşmuştur. N/Z oranı hafif izotoplarda 1 iken, periyodik çizelgenin sonundaki ağır elementlere doğru gidildikçe bu oran artmaktadır. Bu oran arttıkça çekirdeklerin artık kararlı olmadığı bir yere ulaşılır. En ağır kararlı çekirdek 83Bi207 bizmut 83 dur. Daha ağır çekirdekler sahip oldukları fazla enerjiden dolayı kararsızdırlar. Böyle çekirdeklere radyoaktif çekirdek adı verilir. Bunlar fazla enerjilerinden radyasyon yayınlayarak kurtulmaya ve kararlı duruma geçmeye çalışırlar. Bu olaya radyoaktivite veya radyoaktif parçalanma denir. Radyoaktivite kontrol edilemeyen bir olaydır. Yavaşlatılamaz veya durdurulamaz. Zayıflayan bir tempo ile kendiliğinden tükeninceye kadar devam eder. Radyoaktivite olayı doğal ve yapay olarak iki farklı şekilde meydana gelebilir.

Doğada mevcut elementlerden bir kısmı kararsızdır ve radyoaktif ışınlar (radyasyon) salarlar. Bunlara doğal radyoaktif elementler ( U238, Ra226, vb. ), bunların radyoaktif ışın salma olayına da doğal radyoaktivite denir. Doğal radyoaktiviteye iyi bir örnek olarak Uranyum izotopunun parçalanması gösterilebilir. Doğada kararlı olarak yer alan izotoplarda yapay yolla kararsız hale getirilebilirler. Kararlı bazı elementler radyasyona maruz bırakılarak aktif hale getirilir. Aktif hale gelen çekirdek parçalanmaya uğrar. Bu olay yapay radioaktivite olarak adlandırılır.

Doz Doz, herhangi bir maddenin dahil olduğu ölçüm sistemi cinsinden belli bir zaman içerisinde kullanılan veya tüketilen belli bir miktarı demektir. Radyasyon dozu ise hedef kütle tarafından, belli bir sürede, soğurulan veya alınan radyasyon miktarıdır. ~http://www.taek.gov.tr~
çok miktarda radyasyon meydana çıkarırlar. 16 Nisan 1986' da Ukrayna' nın Çernobil şehrinde meydana gelen ve kanserojen etkileri Sovyetler Birliği ile Türkiye ' nin Karadeniz kıyılarında bugün de hissedilen büyük felaket, bu korkunun başlıca temelidir. Öte yandan nükleer reaktörlerin parçaları ve atıkları büyük sorun oluşturmaktadır. Kimi parçalar, yüzlerce hatta binlerce yıl boyunca radyoaktif kalabilmekte ve çevreye zarar verebilmektedir. Bu nedenle bunların güvenli bir şekilde nasıl saklanması gerektiğine ilişkin bugün bile devam eden tartışmalar vardır.
dün gece saat 2 sularında hilal cebebi'yi konuk eden internet radyosu.
hilal cebeci ve ceyhun yılmazın dinleyenlerin de desteğiyle konuk olarak alındığı. twitterde bilindik isimlerden olan gokcicimin sık sık ziyaret ettiği ara ara eğlencelik şeyler yapan, yayında sevgiliyle tartışılan. başlangıcı belli bitişi belirsiz radyo programı. tumblr kökenli bir yayındır. kısa sürede başarı elde etmişlerdir. dinlenesidir.
tekrar sizlerle birlikte; http://radyoaktivite.net/
an itibariyle zeki kayahan coşkun'u konuk almış internet radyosu [http://radyoaktivite.net/]
an itibariyle TT listesine RadyoAktivite Dinleyicisi Candır sokmuşlardır.
Atom çekirdeğindeki dengesizliklerden kaynaklanan ışıma; tıpkı insanın kendi bünyesindeki dengesizliklerin dışarıya yanımasında gözlendiği gibi.
atom çekirdeğinin tanecikler veya elektromanyetik ışımalar yayarak kendiliğinden parçalanmasıdır. çekirdek tepkimesi sırasında ortaya çıkar. 3 radyoaktiflik tipi vardır;

(bkz: alfa ışıması) : iki nötron ve iki protondan meydana gelen +2 yüklü bir helyum çekirdeği yaymaktır.
(bkz: beta ışıması) : pozitron veya elektron yayımıdır.
(bkz: gama ışıması) : bir çekirdeği uyarılmış bir halden, daha az uyarılmış veya kararlı hale getiren bir foton yayımıdır.